ASF vrea lansarea unui plan de acţiune pentru înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale naţionale

Laura Boico
Companii / 26 septembrie 2016

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât, în şedinţa din 21 septembrie 2016, lansarea împreună cu Ministerul Finanţelor Publice a unui plan de acţiune pentru înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale naţionale (CCP), care să ofere servicii de compensare pentru toate pieţele şi instrumentele financiare din România şi care să respecte cerinţele legislaţiei europene privind infrastructura pieţelor (EMIR), potrivit unui comunicat al ASF remis redacţiei.

"Pe de altă parte, Consiliul ASF a constatat eşecul Grupului de lucru înfiinţat în septembrie 2015 în vederea constituirii acestei verigi esenţiale a infrastructurii de piaţă naţionale, în condiţiile în care Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a hotărât să se retragă, optând pentru soluţia unei Contrapărţi Centrale externe, respectiv pentru colaborarea cu CCP-ul din Atena", se spune în comunicatul ASF.

Potrivit ASF, o entitate de tip CCP este constituită sub forma unei societăţi pe acţiuni, se interpune, din punct de vedere juridic, între intermediarii care sunt contrapărţi ale contractelor tranzacţionate pe mai multe pieţe, este responsabilă cu calcularea poziţiei nete (casă de compensare) şi îşi asumă riscul de credit al contrapartidei pentru toate tranzacţiile încheiate de instituţiile financiare care sunt compensate prin respectiva CCP.

Conform evaluărilor ASF, soluţia optimă privind autorizarea Contrapărţii Centrale conform EMIR constă în înfiinţarea unei entităţi româneşti noi care să nu se suprapună peste cea de depozitar central, instituţie de credit sau registru central al tranzacţiilor şi care să evite restricţiile actuale legate de structura acţionariatului şi de anumite mecanisme deficitare din perspectiva serviciilor prestate şi a instrumentelor de management al riscului.

"Proiectul promovat de ASF are în vedere o structură de acţionariat care să poată să susţină financiar activitatea CCP, incluzând statul român, prin Ministerul Finanţelor (formulă întâlnită în Polonia şi Croaţia) şi alte entităţi sau grupuri financiare implicate în operaţiuni de tranzacţionare sau post tranzacţionare. În acest sens, Consiliul ASF ia în considerare alocarea unei sume de 3-5 milioane euro din excedentul realizat în ultimii doi ani pentru capitalizarea noii entităţi, însă prin intermediul Ministerului Finanţelor, în condiţiile în care ASF nu poate fi acţionar al CCP. Pentru realizarea acestei operaţiuni va fi necesară elaborarea unui proiect de lege de către Ministerul Finanţelor", conform comunicatului.

Într-o primă etapă, noua entitate ar trebui să-şi asume rolul de contraparte centrală pentru următoarele servicii: tranzacţii cu derivate efectuate în cadrul pieţelor reglementate, precum şi tranzacţii extrabursiere (OTC derivatives - contracte swap, options şi tranzacţii cu termen lung de decontare: repo ori reverse repo); tranzacţii spot cu valori mobiliare (acţiuni şi obligaţiuni), precum şi titluri de stat; tranzacţii cu derivate pe acţiuni româneşti decontate cash sau prin livrare fizică (single stock futures şi stock options), tranzacţii în marjă cu valori mobiliare (cumpărări în marjă şi împrumuturi de valori mobiliare).

În prezent, la nivelul Uniunii Europene sunt autorizate, conform legislaţiei EMIR, 19 contrapărţi centrale în 13 ţări, dintre care patru în Europa Centrală şi de Sud-Est - Austria, Grecia, Ungaria şi Polonia. Potrivit unei analize realizate de ASF, în toate CCP-urile din regiune statul are deţineri directe, de peste 50%, în timp ce la toate CCP-urile din Europa bursele de valori au deţineri consistente.

ASF precizează că absenţa unei asemenea componente a infrastructurii pieţei financiare din România poate afecta capacitatea de gestionare a stabilităţii sistemului financiar şi înrăutăţeşte punctajul pentru evaluarea de către BNR şi ASF a aplicării prevederilor 'Principles for financial market infrastructures' elaborate şi publicate de Banca Reglementelor Internaţionale şi de Organizaţia Internaţională a Reglementatorilor de Valori Mobiliare (IOSCO). De asemenea, duce la imposibilitatea accesării pieţei financiare româneşti de către marile bănci şi firme de investiţii care condiţionează tranzacţionarea de instrumente financiare româneşti de existenţa contrapărţii centrale pentru gestionarea riscului de credit al contrapartidei.

Instituţia mai menţionează că proiectul înfiinţării unei CCP naţionale rămâne deschis cooptării în structura acţionariatului unor instituţii naţionale şi internaţionale, precum: BVB, SIBEX, BERD sau IFC. În acelaşi timp, în contextul obiectivului general de dezvoltare a infrastructurii de piaţă din România, ASF recomandă grupului BVB să lanseze şi proiectul de modernizare a platformei de tranzacţionare, precum şi a infrastructurii de decontare prin Depozitarul Central.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb