Trei ţări din Asia Centrală - Kazahstan, Kârgâzstan şi Uzbekistan - au fost afectate, ieri, de o pană masivă de curent care a întrerupt activităţile unor infrastructuri importante, anunţă AFP. Milioane de persoane au avut de suferit de pe urma incidentului, în condiţiile în care reţelele celor trei ţări sunt interconectate.
Conform sursei, care citează autorităţile din regiune, defecţiunea a fost accidentală, cauzată de deconectarea unei linii electrice majore din Kazahstan. Linia electrică Nord-Sud a Kazahstanului, care leagă sudul ţării şi cele două state vecine de marile centrale electrice din nordul Kazahstanului şi reţeaua rusă, a fost deconectată ieri dimineaţă din cauza "unui dezechilibru de urgenţă" în regiunea central-asiatică, potrivit reprezentanţilor reţelei KEGOC.
AFP notează că o mare parte din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, a rămas fără curent electric în jurul prânzului, la fel capitala Uzbekistanului, Taşkent, şi cea a Kârgâzstanului, Bişkek. Pana de curent a provocat haos în întreaga regiune, fiind metrouri blocate în tuneluri, la fel lifturi în clădiri, iar în aeroporturi se lucra la capacitate redusă.
Aeroportul Internaţional Manas din Bişkek a fost nevoit să apeleze la o sursă de energie de rezervă. Oficialii acestuia au declarat: "Aeroportul funcţionează, dar nu la capacitate maximă".
De asemenea, conform presei locale, în Bişkek, întreruperile de curent au oprit staţiile de pompare, afectând distribuţia apei curente.
Amintim că, în toamna anului trecut, mai multe ţări din Asia Centrală au suferit întreruperi majore de energie electrică din cauza deteriorării reţelelor din regiune, care sunt interconectate.
Kazahstanul, care s-a mai confruntat cu probleme din cauza mineritului criptomonede, a început să întrerupă în mod obişnuit alimentarea cu energie electrică. Creşterea activităţilor de minerit de criptomonede în Kazahstan a fost generată, în parte, de o interdicţie a practicii în China (ţară vecină) şi de explodarea preţurilor criptomonedelor volatile, precum Bitcoin, în a doua jumătate a anului trecut.
De menţionat că, luna aceasta, ministrul Energiei din ţara noastră, Virgil Popescu, afirma că nu se pune problema unei pene majore de curent în Europa, iar că discuţiile despre blackout care au apărut recent au pornit de la un scenariu de apărare publică al Ministerului Apărării din Austria. Potrivit domniei sale, în fiecare ţară şi în fiecare minister există şi varianta celui mai rău scenariu, dar există şi proceduri europene pentru orice situaţie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2022, 11:16)
Saracele bogate tari ex-sovietice ... colcaie de petrol si gaze. dar stau pe intuneric. Insa trupele rusesti au facut ordine, nu e debandada ca in vest.
2. E mana
(mesaj trimis de Anonim în data de 26.01.2022, 18:55)
E mana mascaților de neomarxisti. Teroriștii planetei