Japonia şi Noua Zeelandă reacţionează cu prudenţă la solicitarea preşedintelui american Donald Trump de reexaminare, de către administraţia sa, a Parteneriatului Trans-Pacific, din care Statele Unite au fost scoase de liderul de la Casa Albă la scurt timp după ce acesta şi-a preluat mandatului.
La finele săptămânii trecute, oficialii japonezi au declarat că salută mişcarea americanilor, dacă aceasta înseamnă că Trump recunoaşte importanţa Parteneriatului Trans-Pacific (TPP). Ei au avertizat, însă, că renegocierea uneia sau a mai multor părţi din acest acord complex va fi dificilă.
Ministrul Comerţului din Noua Zeelandă, David Parker, a afirmat că ţara sa este deschisă ideii revevenirii SUA în TPP, dar poziţia americană rămâne neclară, ţinând cont de opiniile diferite din cadrul administraţiei Trump.
Japonia şi Noua Zeelandă se numără printre cele 11 ţări care au semnat acordul TPP luna trecută, după ce au decis să continue înţelegerea fără Statele Unite.
Amintim că, în ianuarie 2017, Trump a semnat un ordin de retragere a SUA din TPP, acord încheiat împreună cu state printre care Japonia, Malaysia, Singapore, Australia, Mexic şi Canada. Încă din campania electorală, Trump spunea că va scoate SUA din acordul comercial pe care îl cataloga "un dezastru" pentru americani.
TPP este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de preşedintele american Barack Obama şi a reprezentant una dintre priorităţile sale economice pentru Statele Unite. TPP urmăreşte consolidarea relaţiilor economice dintre ţările semnatare, prin reducerea taxelor vamale şi protejarea comerţului.