ASOCIAŢIA BERARII ROMÂNIEI:  Industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

F.D.
Companii / 20 octombrie 2022

Industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

Evenimentului anual al industriei berii "Berea Face Cinste României", derulat sub titlul "Mai mult decât bere. De la cereale la pahar - sinergii şi provocări" a avut loc marţi. Conferinţa a fost împărţită în două paneluri în care au fost dezbătute principalele teme din industrie: presiunile asupra procesului de producţie a berii, provocările ce ţin de cadrul fiscal şi de inflaţie, impactul industriei asupra mediului, cu focus pe sistemul garanţie returnare şi susţinerea fermierilor locali. La dezbateri au participat şi autorităţi ale statului: Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Alin Chitu, secretar de stat Ministerul Finanţelor şi Dragoş Telehuz, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Industria berii - oportunităţi şi provocări

În primele 8 luni ale anului 2022, piaţa de bere din România a înregistrat o scădere de -4% comparativ cu volumul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului anterior, după ce în primele 4 luni scăderea a fost chiar de -10%. În august 2022, luna principală din sezonul estival, consumul de bere în România a înregistrat o scădere de de -8% faţă de august 2021.

Tipurile de bere preferate de români în aceeaşi perioadă de 8 luni analizată sunt:

Berea blondă - 93%, în uşoară scădere

Berea fără alcool, inclusiv mixuri nealcoolizate - 6%, în creştere spectaculoasă - de la 2% în 2021

Mixuri de bere şi beri aromatizate cu alcool, precum şi specialităţile de bere (berea neagră, nepasteurizată, albă, ale, roşie) - sub 1% fiecare, categorii aflate şi ele în scădere faţă de anii anteriori.

Mai multe detalii despre evoluţia pieţei de bere la 8 luni, găsiţi aici - https://we.tl/t-FRnzBQhL32.

"România este a 8-a piaţă ca mărime în ceea ce priveşte producţia de bere la nivel european şi sigur că este dorinţa noastră să urcăm în acest clasament. Anul acesta însă este unul plin de provocări care vin din contextul economic dificil, cu o creştere semnificativă a inflaţiei şi a costurilor cu energia şi combustibilul, dar şi din consecinţele conflictului din Ucraina care aduc presiuni foarte mari. Înregistrăm o creştere de peste 60% a costurilor de producţie a berii", a spus Julia Leferman, director general Asociaţia Berarii României.

În contextul discuţiilor privind ultimele evoluţii economice şi perpectivele profilate, producătorii români de bere cer un regim fiscal stabil care să reflecte impactul pozitiv al industriei asupra întregului lanţ valoric, de la "cereale la pahar" şi fără taxe noi sau majorate pentru anul următor.

"Ne dorim stabilitate fiscală. Creşterea accizei cu 5% din luna august 2022 a adus o presiune suplimentară asupra industriei. Pentru anii următori este necesară revizuirea mecanismului de calcul al accizei la bere, în sensul în care indexarea acesteia să se facă prin raportare la noul nivel aprobat în luna august 2022. În caz contrar, în ianuarie 2023 acciza ar creşte cu 34%, ceea ce ar reprezenta o a doua majorare într-un interval de 12 luni. O astfel de creştere bruscă va afecta şi mai mult viabilitatea economică a producătorilor de bere, deja puternic afectaţi de creşterea generalizată a costurilor de producţie", a adăugat Julia Leferman.

România, printre primele ţări cu o piaţă mare care va implementa sistemul garanţie returnare

Prezent la dezbaterea din panelul al doilea privind implementarea politicilor de mediu şi agricultură pentru dezvoltarea sustenabilă a industriei berii în România, Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a menţionat că "în ţara noastră ajung pe piaţă anual 6 miliarde de ambalaje, de 5 ori mai multe decât în alte ţări UE în care acest sistem funcţionează deja şi durează între 2 si 3 ani implementarea acestui sistem în orice ţara. Sunt convins ca în cele din urmă vom avea un sistem funcţional şi în România."

Industria berii susţine implementarea celui mai mare proiect de economie circulară din România care va permite atingerea ţintelor de colectare şi reciclare impuse de UE şi care va deveni operaţional în toamna anului viitor, chiar dacă termenul este unul extrem de ambiţios.

Sprijinul autorităţilor pentru dezvoltatea sustenabilă a culturilor de hamei şi orz de bere

Aprovizionarea din surse locale reprezintă o prioritate pentru industria berii, lucru care are efect pozitiv asupra economiei naţionale prin crearea de locuri de muncă, creşterea veniturilor furnizorilor şi plata taxelor, dar şi asupra mediului. Potrivit studiilor derulate la nivelul Asociaţiei Berarii României, industria berii generează în România peste 7.600 de locuri de muncă în agricultură.

Dezvoltarea pieţei locale de hamei şi malţ poate determina o creştere economică semnificativă având în vedere climatul specific şi limitat în care pot fi cultivate cele două produse, iar susţinerea din partea autorităţilor este esenţială prin promovarea unor linii strategice de finanţare a acestor culturi, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Adica, romanii beau de sting ,

    noroc ca aduce profit 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb