Asociaţia Berarii României, îngrijorată de noile măsuri fiscale anunţate de Guvern

F.A.
Companii / 12 noiembrie 2013

Asociaţia Berarii României îşi exprimă îngrijorarea faţă de recentele măsuri fiscale anunţate de către Ministerul de Finanţe pentru anul 2014, în strânsă legătură cu acordul cu instituţiile financiare internaţionale, mai exact, în legătură cu preconizata creştere a valorii accizei în lei prin ajustarea cu media anuală a indicelui preţurilor de consum, se arată într-un comunicat de presă.

Constantin Bratu, Director general Asociaţia Berarii României, a declarat: "Suntem îngrijoraţi de această practică constantă a autorităţilor române de a nu oferi predictibilitate mediului de afaceri şi de a constitui pe hârtie creşteri ale veniturilor bugetare prin sporirea accizelor. Realităţile pieţei ultimilor ani ne-au demonstrat însă că presiunea fiscală nu face altceva decât să conducă la o diminuare a consumului, deci la o scădere a veniturilor colectate la buget".

"Am analizat volumele de vânzări înregistrate pe piaţa berii după primele opt luni ale lui 2013, perioadă ce a urmat creşterii de acciză cu aproximativ 16% în lei aplicată la începutul anului. Aşa cum preconizam atunci, sub impactul acestei măsuri, piaţa a înregistrat deja o contracţie de 8%, semnificativă şi edificatoare pentru eficacitatea acestui tip de intervenţie fiscală. Istoria începutului de an se repetă acum însă: Guvernul României a anunţat recent măsuri de aceeaşi natură, îngrijorătoare deopotrivă pentru producători şi pentru iubitorii berii - creşterea valorii accizei în lei prin ajustarea cu media anuală a indicelui preţurilor de consum", a a menţionat domnia sa.

Scăderea cu 8% a consumului de bere pe primele opt luni ale anului în curs, faţă de anul trecut, a adus piaţa la cel mai mic nivel de după 2008, aferent perioadei menţionate. În contextul unei puteri de cumpărare încă fragile a românilor, presiunea fiscală sporită asupra producătorilor de bere ca urmare a creşterii nivelului accizei la începutul anului în curs şi-a pus puternic amprenta asupra trendului pieţei, potrivit sursei citate.

"Experienţa ultimilor ani, în care sub impactul unor factori de natură economică şi fiscală piaţa berii a înregistrat contracţii semnificative - inclusiv sub raportul valorii adăugate generate în economie şi a numărului locurilor de muncă create - ne-a dovedit că măsurile care se regăsesc acum în proiectul de ordonanţă conduc o dată în plus la descurajarea mediului de afaceri, a investiţiilor şi a creşterii economice, alimentând o spirală descrescătoare a economiei. Mai mult, considerăm incorectă schimbarea regulilor în mod arbitrar, fără a lua în considerare potenţialele implicaţii sectoriale şi la nivelul întregii economii, pe termen scurt şi lung. Facem un apel către autorităţi pentru respectarea principiilor transparenţei legislative, a stabilităţii fiscale şi predictibilităţii în mediul de afaceri, premisele creşterii economice. Totodată, ne exprimăm o dată în plus convingerea că proiectul prezentat de Guvern trebuie să includă în primul rând măsuri menite să crească gradul de colectare şi să combată evaziunea fiscală" a adăugat Constantin Bratu.

Berarii României consideră necesară reducerea evaziunii fiscale la nivelul pieţei băuturilor alcoolice, ceea ce poate aduce venituri suplimentare şi substanţiale la bugetul de stat. Măsuri menite să intervină în această zonă ar avea efecte benefice pe termen lung şi la nivelul întregii economii. Totodată, experienţe anterioare au dovedit că politicile de austeritate şi de creştere de taxe, cu efecte directe asupra nivelului consumului, nu pot genera creştere economică.

Conform comunicatului de presă, cu o producţie locală în proporţie de 98%, sectorul berii are cel mai mare aport la bugetul de stat în privinţa accizei colectate în categoria băuturilor alcoolice, respectiv aproape 60% din accizele plătite sunt acoperite de bere, în condiţiile în care nivelul evaziunii în producţia de bere este zero. Taxele colectate în prezent pentru bugetul de stat reprezintă aproximativ 45% din preţul unei beri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb