ASOCIAŢIA CREDERE: "Parlamentul vrea să exonereze băncile de locuinţe de la plata a peste 100 milioane euro către buget"

E.O.
Comunicate de presă / 8 iunie 2020

"Parlamentul vrea să exonereze băncile de locuinţe de la plata a peste 100 milioane euro către buget"

Sub pretextul acordării unei facilităţi pentru consumatori, Parlamentul intenţionează să exonereze băncile de locuinţe de la plata a peste 100 de milioane de euro către bugetul de stat, afirmă Asociaţia CREDERE.

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii CREDERE subliniază: "Prin decizia definitivă nr. 3541 din 21 iunie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat un raport al Curţii de Conturi din decembrie 2015, prin care BCR Banca pentru Locuinţe este obligată să restituie Ministerului Dezvoltării 300 milioane de lei plus penalităţi, ca urmare a încălcării dispoziţiilor legale care vizează sistemul de economisire-creditare din România. Potrivit Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, BCR Banca pentru Locuinţe, acţionând ca intermediar între stat şi client, a virat prime anuale de 250 de euro către clienţi, chiar dacă în urma analizei băncii aceştia nu îndeplineau cerinţele prevăzute de lege. Cealaltă bancă pentru locuinţe, Aedificium (fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinţe), încă se judecă cu Curtea de Conturi, într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Potrivit propriei evaluări, cele două bănci ar trebui să restituie către bugetul de stat peste 170 milioane de euro.

În acest context, în care clienţii băncilor pentru locuinţe sunt prinşi, fără voia lor, în disputa dintre stat şi creditori, Parlamentul a iniţiat un proiect de lege (PL-x 292/2020) care, în mod corect, exonerează clienţii băncilor de plata unor sume de bani către bugetul de stat, însă, în acelaşi timp, reprezintă o amnistie pentru băncile de locuinţe. Pe cale de consecinţă, prin art. 2 din proiectul de lege, în opinia noastră neconstituţional, Parlamentul asigură înlăturarea răspunderii pentru băncile de locuinţe, cu încălcarea flagrantă a deciziei definitive pronunţate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Probabil că acesta este motivul pentru care au fost propuse amendamente de eliminare a art. 2 din proiectul de lege, însă respectivele amendamente au fost respinse de către comisiile parlamentare".

În opinia CREDERE, Parlamentul trebuie să identifice măsuri care să nu permită înlăturarea răspunderii pentru cei care au încălcat legea, mai ales că acest fapt este constatat, prin decizie definitivă, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Amintim că ÎCCJ a decis, în 24 iunie 2019, că BCR BpL nu a respectat cerinţele legale privind plata primelor de stat pentru clienţi, întorcând decizia din primă instanţă a Curţii de Apel Bucureşti din 2017, care a dat câştig de cauză băncii, reprezentată de fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica.

Cele două bănci pentru locuinţe din ţara noastră (BCR BpL şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe - RBL) au primit, în perioada 2004-2015, de la bugetul de stat, sub formă de prime, o sumă în valoare de 765 de milioane de lei, din care 608 milioane de lei au fost încasate de BCR.

BCR BpL şi RBL au fost acuzate de Curtea de Conturi că au încălcat legea, atunci când au acordat primele oferite de stat şi unor beneficiari care nu au folosit sistemul de economisire-creditare (Bauspar) pentru contractarea unui credit, ci doar pentru obţinerea primelor.

În decembrie 2015, Curtea de Conturi a publicat un raport ce indica un prejudiciu de aproape 269 de milioane de lei, în cazul BCR BpL şi de circa 60 de milioane de lei, sumă ce semnifică prejudiciul produs de RBL. După controale la bănci şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), autoritatea care alocă banii pentru prima de stat oferită de cele două bănci pentru locuinţe (316 milioane de lei în 2014), instituţia de control a descoperit că societăţile de credit ar fi încasat şi plătit clienţilor ilegal prima de stat anuală de până la 250 de euro şi ar fi încheiat contracte de economisire-creditare cu clienţi minori, care aveau vârsta mai mică de 18 ani atât la data încheierii contractelor, cât şi la data la care aceste contracte au fost reziliate/repartizate. De credite ar fi beneficiat şi persoanele ce ar fi depăşit vârsta maximă acceptată în normele de creditare, inclusiv mai mulţi membri ai aceleiaşi familii.

În vara anului 2018, legea privind sistemul Bauspar a fost revizuită şi aprobată de Parlament, noile norme metodologice fiind publicate în primăvara acestui an în Monitorul Oficial, ele stipulând că "orice cetăţean român, indiferent de vârstă, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii şi persoanele de peste 65 ani)" şi că "justificarea doar a primei de stat şi a dobânzii aferente va fi obligatorie".

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. PSDistii distrug tot în tara asta, toată ordinea socială a fost sacrificată ptr corupții și hoții PSDisti!

    1. Fara suparare, esti un idiot! Semneaza tu un contract de creditare, iar cand ajungi dupa ani de zile la termen sa ti se spuna ca s-au blocat sumele. Sa ne spui atunci daca iti convine, desteptule!

      Ce s-a blocat? Banii cred ca poti sa-i retragi, dar tu astepti prima de la stat.

      Ai mare dreptate. Gagiul de idiot.

      Banii ii retragi, fara dobanda si minus comisionul initial al bancii. Dar fa un calcul: 2 contracte x 1000e prima de la stat x 6% dobanda ipotecare x 4 ani (pana acum). Imi plateste mama ta banii astia? Sau curtea de conturi? Ma indoiesc. Pe mine atat m-a costat in plus creditul pt ca nu am beneficiat la timp de ceea ce mi se cuvine legal.

      Iar unora nici macar nu le-au ajuns banii de avans, deci nu isi pot lua credit pt ca statul le-a blocat banii, deci sunt fortati sa incalce legea. Dar voi stiti doar m.. psd, pt ca atat va duce bibilica. Doar voi sunteti experti in orice... 

    Terminati odata cu prostia asta. Sunt ft putini din total, cei care nu au justificat prima de la stat prin lucrari sau achizitii locative. Eu si nevasta mea (in per respectiva nu eram casatoriti) stam de ani de zile si asteptam prima de la stat, desi am achizitionat fiecare o locuinta prin acest program (suma respectiva a constituit avansul). Din cauza curtii de conturi, care nu are altceva mai bun de facut, decat sa trimita raporte false, in timp ce averile celor din anrp si bugetarilor pusi politic stau neatinse, mii de romani nu pot beneficia de banii promisi prin contract desi au actionat perfect legal. Rusine sa va fie, gainarilor!

    1. Rusine sa le fie celor de la Bcr Locuinte.

      La ce contracte faceau, ma bucur ca au ajuns in situatia asta.

      A ajuns banca, sau au ajuns oamenii de buna credinta in situatia asta?

    Ii scutesc normal, cum vreti sa se vaite PNL-ul ca nu are bani sa mareasca alocatiile copiilor. Sa va duc aminte ca "Curtea Constitutionala a publicat, la data de 21 ianuarie, decizia 581 din 1 octombrie 2019. Conform acesteia, prelungirea automata a sechestrului ANAF, pana la finalul cercetarii penale, este neconstitutionala.Termenul limita de modificare a acestor prevederi considerate neconstitutionale este de 45 de zile, expirand pe data de 6 martie. In acest interval, nici Parlamentul si nici Guvernul nu au corectat prevederile legislative declarate neconstitutionale.Practic, statul le-a oferit celor prinsi de DNA dar inca necondamnati definitiv o fereastra de timp in care sa-si ascunda banii." Vreo 2 miliarde de euro, un maruntis. Vedeti de aceea nu au bani pentru ca isi permit sa faca cadouri la cei care fura pe spinarea noastra. PSD=PNL aceeasi mizerie.

    1. A m cotizat la BCR-Banca pentru locuinte si am folosit sistemul de creditare Bauspar ,pentru contractarea unui credit in speranta ca vor veni dobanzile pe 2015 (partial)si pe 2016( banca cerandu-mi chitantele doveditoare,pe care i le-am ooferit).De atunci banca da vina pe guvern.(N-ai avut noroc.!)Se pare ca sistemul mai functioneaza pacalindu-i pe fraieri.!

      A m cotizat la BCR-Banca pentru locuinte si am folosit sistemul de creditare Bauspar ,pentru contractarea unui credit in speranta ca vor veni dobanzile pe 2015 (partial)si pe 2016( banca cerandu-mi chitantele doveditoare,pe care i le-am ooferit).De atunci banca da vina pe guvern.(N-ai avut noroc.!)Se pare ca sistemul mai functioneaza pacalindu-i pe fraieri.!

    "Potrivit propriei evaluări, cele două bănci ar trebui să restituie către bugetul de stat peste 170 milioane de euro."

    nu sunt euro sunt lei! :)  

    rectificati va rog

    sau reverificati daca nu am eu dreptate 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb