Nebunia din anul 2022 privind plafonarea preţului la energie şi gaze continuă să facă "victime" şi în anul 2023. Nenumăratele modificări, condiţionări şi notificări, aduse ordonanţei 27/2022, la care se poate adăuga mesajele publice incomplete şi lipsa unor informări clare pentru consumatori, suprapusă de întârzierea masivă a emiterii de facturi, aduce astăzi unii consumatori în pragul isteriei şi a plăţii unor facturi cu 20% mai mari.
Degringolanda din anul 2022, de pe piaţa energiei electrice a determinat ca foarte mulţi consumatori să râmână fără furnizor şi să treacă în FUI. Încurajaţi de mesajele publice "dormiţi în pace consumatori buni, Furnizorul de Ultimă Instanţă se gândeşte să nu rămâi fără gaze", negăsind nici un furnizor dornic să le vândă energie electrică, şi-au acceptat soarta de a fi preluaţi de FUI.
Consumatorii înţelegând din Articolul 28 din Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanţă a energiei electrice: "În situaţia încetării contractului de furnizare încheiat între furnizor şi un client final, locurile de consum ale clientului final care fac obiectul contractului şi care se află în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea energiei electrice se preiau automat, ca urmare a notificării transmise de OD către FUI nominalizat, urmare a notificării primite de OD de la vechiul furnizor, referitoare la încetarea contractului de furnizare încheiat între furnizor şi client".
În mod natural, consumatorii non casnici care au fost trecuţi în fără voia lor în FUI, au înţeles că această "simplă operaţie" nu-i va afecta, având în vedere că preţul pentru ei este "reglementat" de prevederile art 1 dinOUG 27/2022:
"Preţul maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal pentru următoarele categorii de consumatori:
(i)întreprinderile mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare IMM-uri;
(ii)operatorii/operatorii regionali definiţi la art. 2 lit. g) şi h) din Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a), b), b 1 ), c) şi h) din Legea nr. 51/2006, republicată, cu
modificările şi completările ulterioare, Societatea de Transport cu Metroul Bucureşti «Metrorex» - S.A., precum şi aeroporturile care sunt în subordinea/coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii;
(iii)operatorii economici din domeniul industriei alimentare, identificaţi prin cod CAEN 10, precum şi cei din domeniul agriculturii şi pescuitului, identificaţi prin cod CAEN 01 şi 03;
(iv)autorităţile şi instituţiile publice locale, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiile şi societăţile comerciale de interes judeţean, municipal sau local, regiile autonome şi toate entităţile publice şi private care prestează un serviciu public, în temeiul legii, dacă sunt înfiinţate sau organizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, judeţelor, municipiului Bucureşti şi, după caz, la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor sau la nivelul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, sub conducerea, coordonarea, controlul şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale;
(v)institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, astfel cum sunt definite de Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare;"
Întârzierea cu 4-6 luni a facturilor la energia electrică, a venit la pachet şi cu o surpriză preţul energiei electrice pe care trebuie să o achite consumatorii nu este aşa cum prevede OUG 27/2022 de 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, ci este de 1,3 leikWh cu TVA inclus deoarece aceştia nu au mai depus o nouă declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal şi la FUI.
Toţi consumatorii au trimis această declaraţie la furnizorul vechi, dar nu au mai reluat această acţiune birocratică, atunci când au fost trecuţi fără voia lor în FUI bazându-se pe prevederile art 28 din Regulamentul FUI, consumatorii aflaţi "în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea energiei electrice se preiau automat, ca urmare a notificării transmise de OD către FUI nominalizat, urmare a notificării primite de OD de la vechiul furnizor, referitoare la încetarea contractului de furnizare încheiat între furnizor şi client".
Astfel, micii consumatorii non casnici se vâd, după 4-6 luni, puşi în situaţia de a nu mai putea face nimic, decât de a achita facturi cu până la 20% mai mari la energiei electrică.