ASOCIAŢIA FORŢA FERMIERILOR: Vânzările producătorilor locali din centrele comerciale s-au prăbuşit cu 50%

G.B
Miscellanea / 5 ianuarie 2022

Vânzările producătorilor locali din centrele comerciale s-au prăbuşit cu 50%

Vânzările producătorilor locali care vând în centrele comerciale şi în supermarketurile din incinta acestora s-au prăbuşit cu 50% susţin reprezentanţii Asociaţiei Forţa Fermierilor, conform unui comunicat remis redacţiei.

Astfel, Asociaţia Forţa Fermierilor solicită Guvernului să oprească discriminarea la care sunt supuşi cei care livrează hrană autohtonă în supermarketuri, prin adoptarea unei politici unitare privind accesul consumatorilor în retail, în condiţiile pandemiei de COVID-19.

Potrivit sursei citate, asociaţia apreciază că se aplică în prezent un dublu standard în ce priveşte condiţiile de acces ale consumatorilor: în cazul supermarketurilor din cadrul marilor centre comerciale de tip mall este obligatoriu pentru consumatori să prezinte certificatul verde, iar în cazul supermarketurilor unde accesul este direct, nu există această obligativitate.

"În cursul ultimelor luni, am primit numeroase sesizări din partea producătorilor agroalimentari care vând hrană românească în supermarketurile din mall-uri că vânzările lor s-au prăbuşit, în unele cazuri cu 50% din cauza scăderii numărului de cumpărători. Pe baza informaţiilor obţinute de la membrii Asociaţiei Forţa Fermierilor, apreciem că majoritatea produselor alimentare româneşti din supermarketuri se vând prin retailul din centrele comerciale, în cazul magazinelor de sine stătătoare, această pondere este mult mai mică.

Prin urmare, prin aplicarea acestei discriminări la adresa consumatorilor privind modul de acces în magazinele care vând produse alimentare, producătorii români sunt afectaţi dramatic, în schimb consumul de produse din import şi din comerţ intracomunitar nu este influenţat semnificat. Cine are interesul să pună pe butuci sectorul agroalimentar autohton, atât de afectat în ultimii ani de multiple crize?

Producătorul român luptă cu creşterea preţurilor la îngrăşăminte, la energie electrică, la carburanţi, suferă când de secetă când de inundaţii, se chinuie să aducă pe masa consumatorului român produse de calitate, sănătoase, gustoase şi la un preţ rezonabil, şi iată, este lovit, încă o dată, de o discriminare pentru care nu am primit, până acum, o explicaţie rezonabilă. Produsele agroalimentare româneşti sunt într-o concurenţă acerbă, de multe ori neloială, chiar în propria ţară, cu produse din comerţ intracomunitar şi din import, provenind din ţări care îi subvenţionează masiv, transparent sau mascat, pe proprii producători agroalimentari. Anul 2021 va înregistra, din păcate, un record trist al deficitului balanţei comerciale cu produse agroalimentare: în jur de 2,5 miliarde de euro. Repetăm, cine doreşte să pună pe butuci agricultura naţională şi industria alimentară autohtonă?

Asociaţia Forţa Fermierilor este alături de autorităţi în lupta pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19, comunică activ membrilor toate deciziile luate de Guvern în acest sens, înţelegem că sunt necesare restricţii pentru a reveni la o viaţă normală. Ce nu înţelegem este existenţa unor discriminări în cadrul aceleaşi categorii de retail, discriminare care afectează îi afectează grav pe producătorii români de produse agroalimentare, în condiţiile în care grosul vânzărilor lor merge în zona de retail din mall-uri. Vrem doar ca producătorii români să poată să se "întâlnească", la raft, cu consumatorii români, pe picior de egalitate cu importurile şi comerţul intracomunitar. Să fie o practică unitară, atât solicităm, în numele celor care produc hrană românească!

Suntem de părere că marile reţele de supermarketuri mai au încă mult de făcut pentru promovarea produselor alimentare româneşti. Nu suntem decât la jumătatea drumului, este nevoie de acces mult mai mare al producătorilor români în retail şi aici este responsabilitatea celor care conduc aceste reţele comerciale să nu mai pună piedici produselor alimentare autohtone, de cele mai multe ori artificiale. Vrem să vedem mai multe legume, fructe, carne şi preparate din carne, lactate, conserve din producţia internă pe rafturile supermarketurilor. Dar în condiţii de deplină bună-credinţă, nu putem să nu observăm progresele care s-au făcut în ultimii ani din acest punct de vedere. Progrese care pot fi anulate de o discriminare care nu are nicio legătură cu lupta cu efectele pandemiei de COVID-19. Este de datoria Guvernului să rezolve această anomalie şi ajute sectorul agroalimentar naţional, de care depinde securitatea alimentară a României" , se menţioneză în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb