Asociaţia Industriei de Vaping salută interzicerea vânzării de ţigări electronice către minori

F.D.
Comunicate de presă / 27 septembrie 2023

Asociaţia Industriei de Vaping salută interzicerea vânzării de ţigări electronice către minori

Asociaţia Industriei de Vaping salută proiectul de lege depus în Parlament de deputatul Alfred Simonis, prin care se interzice comercializarea către minori a ţigărilor electronice, conform unui comunicat de presă al organizaţiei.

"Considerăm că această iniţiativă este primul proiect de lege apărut în ultimii ani care urmăreşte cu adevărat protecţia minorilor, şi care ajută la introducerea unui cadru de reglementare de tip occidental al vapingului: "dur în ce priveşte accesul minorilor, dar focusat pe a oferi adulţilor o alternativă la ţigările clasice", spun reprezentanţii asociaţiei.

Potrivit sursei citate, aceasta este singura iniţiativă legislativă apărută recent care are cu adevărat scopul de a proteja minorii de efectele adictive ale nicotinei. Din păcate, majoritatea proiectelor de lege recente care se prefac că au ca scop apărarea minorilor de fumat, nu au propus decât echivalarea vapingului cu fumatul şi extinderea automată a interdicţiilor pentru fumat la ţigările electronice, pentru toate categoriile de vârstă. Acest tip de interdicţii nu ar avea ca efect decât întoarcerea multor fumători, actuali vaperi, la ţigara clasică, în lipsa oricărei diferenţieri de preţ sau informaţie. Mai mult, aceste iniţiative nu sunt decât o extindere a politicilor actuale ale statului român în domeniul combaterii tabacului, bazate aproape exclusiv pe interdicţie. Rezultatul acestor politici? Fumatul de ţigarete şi alte produse tradiţionale de tabac a crescut în România comparativ cu anul 2017, conform Eurobarometrului Special nr. 506, publicat în februarie 2021 . Numărul de fumători în România a ajuns la peste 31% versus 28% în 2017, în timp ce media de fumători din UE este de doar 23%, în scădere cu 3% faţă de 2017.

Asociaţia Industriei de Vaping precizează că actuala propunere legislativă care interzice consumul de ţigări electronice doar pentru minori, constituie un prim pas important în privinţa protecţiei minorilor, fără a interzice accesul adulţilor la una dintre principalele modalităţi de renunţare la fumat. Ea este cu atât mai importantă cu cât, în mod real, la momentul actual minorii au posibilitatea să achiziţioneze ţigări electronice de la punctul de vânzare. Ca atare, orice proiect de lege din domeniu trebuie să rezolve problema reală: accesul mult prea facil al minorilor la aceste produse. Atâta vreme cât minorii pot să cumpere relativ nestingheriţi produse cu caracter adictiv din magazine, întrucât nu există nici o penalizare reală pentru cei care le vând, orice alte măsuri vor avea un efect neglijabil.

Reprezentanţii asociaţiei mai menţionează că: "AIV a explicat în repetate rânduri, atât în Comisiile din Parlamentul României, cât şi în scrisori adresate Miniştrilor Sănătăţii, că există un mod mult mai raţional de a rezolva problema accesului minorilor la produsele de vapat: interzicerea clară a accesului la punctul de vânzare, însoţită de pedepse cât mai aspre pentru încălcarea acestor interdicţii. Apariţia unei propuneri de lege care atacă în sfârşit cauza reală a consumului de ţigări electronice între minori este de salutat. Sperăm că Parlamentul României va acţiona cu hotărâre pentru ca iniţiativa să devină cât mai repede lege, lucru care nu numai că ar contribui foarte mult la protecţia minorilor, dar ar permite în continuare accesul a milioane de fumători adulţi din România la o modalitate eficientă de renunţare la ţigările clasice."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb