ASOCIAŢIA INTERBIO: "România "ecologic minimalistă" nu luptă să fie în frunte"

G.B
Comunicate de presă / 23 decembrie 2021

"România "ecologic minimalistă" nu luptă să fie în frunte"

Analizând propunerile din Planul Naţional pentru Agricultura Ecologică impresia celor care cred în produse ecologice este că nu se doreşte să depăşim coada Europei. Ne fixăm o ţintă de trecere la suprafeţe certificate ecologic de numai 5.5% până în 2030, ceea ce este extrem de puţin, fiindu-ne teamă să nu ne angajăm mai mult, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Politicile europene precizate în strategie presupun o aliniere la ţintele europene. Studiile partenerilor Comisiei Europene în politici europene, respectiv IFOAM.EU, au evaluat recent potenţialul de aliniere în termeni concreţi. În această evaluare, România, ca şi Polonia spre exemplu, are un nivel de adopţie scăzut dar potenţial mult mai mare dacă ar fi susţinut corespunzător în practică. De aceea ar trebui să fixeze ţinta la minim 10-11%, dar pentru a fi realizabil ar trebui facilităţi fiscale clare şi alte stimulente care să susţină dezvoltarea verigilor lipsă din sistem, precum procesarea şi valorificarea pe pieţele interne şi externe. Este nevoie de o piaţă a acestui sector pe care să o dezvoltăm împreuna, producatori, procesatori, lideri de opinie, consumatori, autorităţi" a declarat Costin Lianu, preşedinte Inter-Bio.

De asemenea, pentru a crea un plan eficient şi coerent de susţinere este nevoie de un compartiment specializat în minister, strict pe agricultură ecologică (un specialist dedicat soluţionării problematicilor din sectorul ecologic), care să ducă la îndeplinire PNAE şi care să operaţionalizeze şi bugeteze instrumente publice de intervenţie. Mai mult, acest compartiment, e nevoie să vegheze ca şi celelalte ministere şi autorităţi evidenţiate în PNAE, pentru intervenţie, să o facă în mod eficient şi coerent până la definitivarea implementării, potrivit sursei citate.

Eficientizarea implementării şi un dialog constructiv cu ministerul va duce la creşterea interesului fermierilor în sectorul ecologic. Este nevoie maximă de capacitarea politicilor publice pentru a susţine sectorul ecologic în procesarea şi dezvoltarea pieţei de produse ecologice. Interesul fermierilor va creşte, atât pentru producţie cât şi pentru procesare, dacă le vom pune la dispoziţie stimulente în domeniul pârghiilor fiscale (exemplu: scutire de taxe pe perioadă determinată, acoperire costuri certificări şi buletine de analiză pentru credibilitatea produselor ecologice, etc.), pentru investiţii de procesare şi pentru verigile esenţiale pe lanţurile de produse ecologice de la producător la consumatorul final.

PNAE ar trebui să facă analiză de lanţ valoric a instrumentelor de susţinere pe specificul filierelor ecologice, cum ar fi produsele de cereale (şi conectarea lor cu sectorul zootehnic), produsele apicole, fructe, legume.

Ar ajuta mult o astfel de abordare, care ar clarifica cum dezvoltăm concret procesarea, unde şi pe ce lanţuri valorice de mare potenţial, pentru a atinge ţintele şi ce facilităţi fiscale oferă sistemul pentru a acoperi această verigă aproape inexistentă în ţara noastră, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb