ASOCIAŢIA INVESTITORILOR PE PIAŢA DE CAPITAL: "Administratorii SIF5 şi SIF3 ignoră responsabilitatea pe care o au faţă de acţionari"

A.I.
Piaţa de Capital / 4 mai 2020

"Administratorii SIF5 şi SIF3 ignoră responsabilitatea pe care o au faţă de acţionari"

"Administratorii SIF Oltenia aveau obligaţia să asigure spaţiul necesar desfăşurării lucrărilor AGOA, în condiţiile prevăzute de lege"

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), afiliată la organizaţiile europene reprezentative, Euroshare holders şi Eurofinuse (reunite sub sigla Better Finance), îşi exprimă surprinderea şi dezaprobarea faţă de atitudinea actualului Consiliu de Administraţie al SIF Oltenia (SIF Oltenia) cu privire la drepturile acţionarilor, se arată într-un comunicat de astăzi, semnat de Laviniu Beze, preşedintele AIPC.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a luat act de modul în care s-a organizat şi derulat Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor SIF Oltenia din data de 28/29.04.2020 şi face următoarele precizări:

"Atitudinea conducerii SIF Oltenia era previzibilă. Aşa cum AIPC a semnalat participanţilor la piaţă, dar şi Autorităţii de Supreveghere Financiară (ASF), încă din data de 09.07.2019, conducătorii emitentului SIF5 au încălcat constant, recidivând, drepturile acţionarilor Societăţii, regulamentele şi legile în vigoare, atât cele privitoare la piaţa de capital, cât şi Legea 31/1990, dar şi deciziile ASF.

Refuzul de a complete ordinea de zi a Adunărilor Generale, la solicitarea legitimă a acţionarilor, refuzul de a convoca AGOA/AGEA la cererea acestora, ignorarea şi desconsiderarea solicitărilor şi dispoziţiilor Autorităţii de Supraveghere Financiară, utilizarea tertipurilor şi pretextelor pentru a justifica abuzul pe care administratorii Societăţii l-au săvârşit permanent - toate acestea au culminat cu refuzul de a permite participarea acţionarilor societăţii la Adunarea Generală din 28/29.04.2020, adică cea mai gravă formă de încălcare a drepturilor acestora.

Nu există nicio justificare pentru această decizie. SIF Oltenia a solicitat acţionarilor Societăţii, prin Raportul current Nr. 3152/16.04.2020, publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, să comunice prin e-mail intenţia de a participa la AGOA, astfel încât SIF5 "să ia toate măsurile organizatorice care se impugn în contextual generat de COVID-19"(conform documentului transmis de Societate). Ulterior, SIF Oltenia revine şi transmite alt Raport curent, Nr. 3221 /21.04.2020, publicat tot pe site-ul operatorului de piaţă, în care precizează că numărul total al acţionarilor care şi-au anunţ atintenţia de participare, inclusive reprezentanţii SIF5, este de 62 de persoane. În aceste condiţii, administratorii Societăţii aveau obligaţia să asigure spaţiul necesar desfăşurării lucrărilor AGOA, în condiţiile prevăzute de lege. Orice altă atitudine este doar o sfidare la adresa acestora şi o încălcare gravă, cu nuanţă penală, a atribuţiilor de administrator.

Contextul este cu atât mai grav cu cât alt emitent supravegheat, reglementat şi avizat la nivelul administratorilor şi conducerii de către ASF, respectiv SIF Transilvania, a organizat la Braşov, în aceeaşi zi, o AGOA cel puţin la fel de neclară, cu grave încălcări ale deciziilor ASF şi legislaţiei în vigoare. Din păcate, se pare că în ambele cazuri, administratorii ignoră responsabilitatea pe care o au faţă de acţionari şi faţă de piaţa de capital şi sunt dominaţi de orgolii şi interese personale, care sunt primordial şi sunt beneficiarele tuturor resurselor disponibile, inclusive cele societare. O astfel de abordare este contrară tuturor principiilor profesionale, etice, morale şi legale.

ASF are obligaţia de a acţiona ferm, fără echivoc, stopând aceste practici ilegale. Admiţând acest comportament, arătând îngăduinţă şi toleranţă, aşa cum ASF a înţeles să procedeze până acum, este evident că vom asista la abuzuri tot mai grave, la excese de prerogative ale administratorilor sau la practice ilegale frecvente, creând precedente din ce în ce mai periculoase".

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Băi nea AIPC (O singură persoană?) Nu te întrebi si că oamenii ăștia atât de huliti dau si cele mai mari dividende?

    Sau matale tii la Drăgoi un fel de Warren Bufett si astepti ca la american acțiunea Sif1 să ajungă la 300.000 lei sau dolari.  

    1. Bai anonimule cu eticheta, daca niste dividende amarate vin de la grupuri infractionale “hulite”care, dupa ce va imbata pe voi cu 3 lei, amaratilor, se indoapa din banii vostrii, nu conteaza ? Atat de flamand esti, bai anonimule ? Morala, cinstea sau legea sunt cuvinte inexistete pentru ai ca tine, lesinati de foame ca ar manca si ——-

      Laviniu, in sfarsit, te-ai trezit in ziua si lumea potrivita. Bravo!

      Prostalau! "Dividendele amarate "sunt chintesenta bursei! Cântă la altă masă dar păstrează distanța, prostia ta e contagioasă!

    Hop si nea Ion ca si el e om ! Numai astia mai lipseau , fara ei circul nu era rotund !

    Haoleu , deci si asociatia se ia de sfintii FERCALA si CIUREZU !

    Pai iei ie chitesenta pietei de capital. ( MA REFER LA CAPITALUL DIN BUZUNARELE LOR ) 

    1. Nush ce sa zic. Hai să le facem o ievaluare, mai bine. Într-o AGA legală și liberă, în care să nu se strige "altă întrebare". Să se răspundă la toate, cu răbdare.

    Domnul Beze bizzie....

    A ramas zumzaiala surda de la albina ce tocmai a fost lovita de trenul ce trecu prin gara....frumos peisaj de aruncat comunicate fara efecte secundare.... 

    1. Eu cred ca nu va iesi cineva din povestea asta fara sa plateasca/incaseze. Nimeni. Nu intru in alte detalii. Dar atentie: daca sunteti niste neasumati care latrati de pe margine pentru ca v-a luat valul si nu aveti discernamant sau macar o gaina proprietate personala, sa nu va asteptati ca acest lucru sa constituie circumstanta atenuanta. Pentru ca nu va fi. Va fi jale. Va fi o vanatoare de prosti.

      Lui Lake sau Make ( marele ziarist :))) ) dacă-i dai un lei scrie și de unde a supt mama lui...Mare ziarist ...mare caracter ....:))

    Am citit amuzat materialele despre scandalurile de la SIF 3 si SIF 5 (de fapt scandalurile in care par implicate toate cele 5 SIF-uri) atat cele publicate de ziarul Bursa cat si comentariile provocate de articole. Au fost momente cand am izbucnit in ras.

    Din pacate nu este nimic de ras si ceea ce se intampla la SIF-uri pare a fi o dovada certa si clara a slabiciunii institutiilor statului roman: prin legislatia etichetata de multe ori neclara si ambigua promovata de parlament (care da impresia ca este animat de interese de partid, de interese ale unor grupuri de putere) cat si prin oamenii meniti sa aplice aplice legislatia, oameni care o interpreteaza in maniera personala si partizana. 

    Mi-a venit in minte un exemplu semnificativ tratat de presa. In recenta campanie electorala domnul presedinte Klaus Iohannes a vorbit si a cerut domnia legii; perfect normal. Cred ca stiti cu totii ca presedintele Iohannes i-a retras o decoratie acordata de statul roman domnului Adrian Nastase, fost prim ministru cu realizari notabile in politica externa a Romaniei. Pentru retragerea decoratiei domnia sa a avut o acoperire perfect legala dar pentru aceeasi acoperire legala nu i-a retras o decoratie similara acordata de statul roman celebrului fotbalist Gheorghe Popescu. Ma intreb cum s-a aplicat in aceste 2 cazuri domnia legii in situatia in care in spatele presedintelui Klaus Iohannes se afla un aparat admnistrativ si consilieri platiti de la buget. Nu stiu daca Administratia prezidentiala a dat un comunicat in care sa explice aplicarea diferita a aceleiasi legii functie de persoana. Sper si cred ca am relatat corect acest exemplu.  

    In lumina exemplului de mai sus comportamentul conducerii ASF (Gradinescu & Co), al domnilor Dragoi, Lakis, Fercala, Ciurezu, Lakis, etc este cvasinormal: ca ”asa vor muschii lor”. Ei au ca prioritate in activitatea lor interesele personale si de grup. 

    Se uita de catre autoritati, in integrul lor, ca la baza acestor SIF-uri se afla milioane de romani. La aceste scandaluri, ce dureaza de luni de zile, ma asteptam ca Parlamentul sa intervina in sensul clarificarii legislatiei, verificarii comportamentului ASF si protejarii micilor actionari proveniti din Programul Privatizarii in Masa. Parlamentul a tacut; pentru el scandalul nu exista si nici milioanele de romani actionari la SIF-uri. Probabil multi parlamentari asteapta felurite foloase de la cei ce controleaza si sifoneaza profiturile SIF-urilor. Se apropie 2 alegeri, pastrarea actualelor pozitii este existentiala pentru multi parlamentari si este nevoie de ”sponsorizari” pentru campaniile electorale.

    1. Ce-ai facut nea Ioane, iar ai postat acelasi mesaj ca ieri? Faci spam pe aici ?

      Ne-am prins iar ca urmaresti sa lovesti cu exemplul lui Iohannis in Lakis, ca doar el are condamnare. Tare hot te mai crezi, taica ! Tu sau ala care scrie deghizat pe aici la adapostul lui Ion.... Numai ca nu Lakis e ala care incalca ASTAZI legea , ci Fercala si Ciurezu. Legalitatea incepe cu sanctionarea celor care incalca ASTAZI legea nu cu sanctionarea celor unor fosti condamnati care stau cuminiti in banca lor. 

      Smecheriile astea ziaristice de doi bani sa le digere Fercala si Ciurezu, nu noi, ma , care stim ca orice incalcare de lege trebuie sanctionata, indiferent daca ea e a lui Lakis, Dragoi, Ciurezu sau Fercalezu. Te crezi smecher cu exemplele astea si crezi ca asa se va uita lumea in alta parte , la urs, la Lakis , in loc sa se uite la Fercala si Ciurezu ? Mai lasa-ne cu exemple de doi bani si cu decoratiile lui Iohannis ! Nu era Iohannis ala care abia citea si sfida deciziile Curtii Constitutionale ? Asta e modelul lui Ciurezu si Fercala ! Sau asa credeti ca veti convinge voi Puterea sa va sprijine un pic ? Nu , tata , Puterea nu-i sprijina pe aia care injura institutiile statului si care ii tin pe actionari la usa, ascunzandu-se ca sobolanii ! Sa tineti minte ca hotii nu se pot ascunde in spatele asa ziselor milioane de actionari care nu dau nici pe la adunari , nici pe la societate . Cine profita ? Mafiotii care au acaparat conducerea sifurilor si care incalca drepturile actionarilor activi care au bagat bani , nu glume in actiunile societatii !

    AIPC( o singura persoana) e un fel de Avocatul Poporului un fel de Ciorbea sau Weber!

    Acum un an, pe langa o mica parte (sper!) din investitorii care au fost ajutati de-a lungul timpului de AIPC, doua persoane au excelat in comentarii incercand sa contrabalanseze un linsaj mediatic exagerat. Cum atunci pareau extrem de multe complicatii in peisaj am asteptat sa se mai rezolve din ele si sa lansez acest mesaj pentru a le multumi, si personal daca exista disponibilitate. Emailul meu este bezeatasociatiainvestitorilorp unctro, insa presupun ca sunt usor de gasit daca oricare din cei doi are gentiletea de a primi tarziile mele multumiri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb