Asociaţia MaiMultVerde a amenajat Ecoruta Dunăreană, un traseu ecoturistic în judeţul Giurgiu

A.F.
Miscellanea / 5 decembrie 2023

Asociaţia MaiMultVerde a amenajat Ecoruta Dunăreană, un traseu ecoturistic în judeţul Giurgiu

Asociaţia MaiMultVerde a amenajat Ecoruta Dunăreană, un traseu ecoturistic în judeţul Giurgi

Asociaţia MaiMultVerde a amenajat în 2023 Ecoruta Dunăreană, un traseu ecoturistic de 44 km care străbate 5 localităţi din judeţul Giurgiu, în cadrul proiectului Pentru o Dunăre cu malurile curate. Este primul traseu ecoturistic de natură şi agrement din judeţul Giurgiu, amenajat între localităţile Slobozia, Oinacu, Giurgiu, Gostinu şi Prundu, o zonă cu o biodiversitate specifică Deltei Dunării, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, evenimentul de încheiere a proiectului Pentru o Dunăre cu malurile curate va avea loc joi, 7 decembrie 2023, ora 17.00, la Centrul Cultural Local "Ion Vinea" din Giurgiu, unde va fi prezentată expoziţia de fotografie care documentează Ecoruta Dunăreană realizată de Larisa Baltă.

"Ecoruta Dunăreană este un proiect pilot propus de Asociaţia MaiMultVerde ca soluţie pentru dezvoltarea turistică sustenabilă a Dunării, într-o zonă cu un potenţial natural enorm: întâlnim aici aceleaşi specii ca în Delta Dunării. Ne-am lovit însă de o provocare majoră, tot traseul este sufocat de deşeuri abandonate." spune Loredana Pană, expert advocacy MaiMultVerde.

În această vară, în numai două săptămâni, zeci de voluntari participanţi la cele 4 tabere de igienizare organizate pe traseul Ecorutei Dunărene au colectat peste 10 tone de deşeuri abandonate în natură. În total, peste 80 de voluntari s-au implicat în acţiunile proiectului - igienizări ale traseului, plantări în Pădurea Comunitară Cama (parte integrantă a Ecorutei) şi marcarea traseului prin panouri de informare, săgeţi şi marcaje cu vopsea şi marcarea traseului în on-line. De asemenea, Asociaţia MaiMultVerde a reuşit coagularea unui grup de iniţiativă local în vederea sprijinirii proiectului în viitor.

Segmentul propus de Asociaţia MaiMultVerde pentru Ecoruta Dunăreană oferă posibilitatea explorării zonei atât pe apă cât şi pe uscat, prin cicloturism, turism ecvestru, excursii de picior, plimbări cu caiacele, zone de campare, evenimente sportive, educative și culturale.

Traseul propus pentru Ecoruta Dunăreană este bogat în resurse turistice: pentru iubitorii de natură, zona oferă o listă atractivă de specii şi poate deveni loc pentru birdwatching şi observarea faunei şi florei specifice Dunării. De-a lungul traseului se află mai multe arii naturale protejate, cu peste 300 de specii de floră şi cu o faună deosebit de bogată, cu specii foarte importante de nevertebrate, păsări, reptile, amfibieni şi mamifere.

"Aceste zone naturale prezintă un mare potenţial de valorificare pe principiile ecoturismului prin activităţi specifice care pot genera beneficii atât operatorilor de servicii ecoturistice, turiştilor, cât şi comunităţilor locale. Ecoruta Dunăreană propusă în acest proiect va deveni un exemplu de bună practică, replicabil şi de interes pentru consumatorii de ecoturism de-a lungul Dunării." spune Loredana Pană.

Dacă în ceea ce priveşte oraşul Giurgiu, există un interes din punct de vedere turistic, cu precădere concentrat pe faleză şi port unde sunt amplasate câteva restaurante, pentru celelalte localităţi nu există un interes turistic orientat direct spre obiectivele de patrimoniu natural sau cultural locale.

Din punct de vedere cultural, există mai multe puncte de interes, necunoscute însă publicului larg şi nesemnalizate, cum ar fi ruinele cetăţii lui Mircea cel Bătrân de la Giurgiu sau ansamblul de cazemate de la Slobozia.

De asemenea, pentru iubitorii de gastronomie locală, pot fi revitalizate câteva tradiţii culinare, precum plăcintele dulangaci specifice spaţiului cultural româno-bulgar riveran Dunării, salatele de ardei sau vinete coapte pe jar sau ciorba de gâscă.

Spaţiul de plajă din localitatea Gostinu este o destinaţie de week-end căutată de turişti, însă neexistând spaţii amenajate pentru colectarea deşeurilor, locul a devenit puternic generator de deşeuri, zonele de pădure şi zonele de vegetaţie de pe plajă fiind tranformate în depozite ilegale de gunoi.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb