Asociaţia M.A.M.E. informează că în data de 9 decembrie a primit răspuns la scrisoarea trimisă în data de 3 decembrie 2010, către şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, potrivit unui comunicat de presă transmis redacţiei.
Prin scrisoarea semnată de mai multe ONG-uri, precum şi de comunităţile online, s-a făcut un apel de reconsiderare a poziţiei, cu privire la relaţia dintre instituţia pe care şeful FMI o reprezintă în ţara noastră şi măsurile vehiculate la momentul respectiv de Guvernul român.
Răspunsul primit de la Jeffrey Franks este:
"Dragi membri ai Asociaţiei M.A.M.E.,
Vă mulţumesc pentru scrisoarea datată 3 decembrie 2010. Aşa cum ştim cu toţii, România trece printr-o gravă criză economică, fapt ce a forţat guvernul să adopte măsuri dificile cu privire la venituri şi să facă reduceri drastice de cheltuieli. Noi, Fondul Monetar Internaţional, am ajutat în realizarea unei atenuări a efectelor acestei crize oferind sprijin financiar ţării şi consiliere guvernului pentru a îmbunătăţi eficienţa operaţiunilor pe care le desfăşoară. Ca parte din dorinţa de a genera o eficienţă şi mai mare, guvernul şi-a revizuit programul de cheltuieli. Din păcate, multe din aceste măsuri sunt ineficiente - alocă resurse unor familii mai bine poziţionate financiar, în acelaşi timp neoferind destul ajutor unor familii foarte nevoiaşe. Sprijinim în mod ferm eforturile guvernului de a îmbunătăţi modul în care este acordată asistenţă socială pentru ca aceste inechităţi să fie luate în considerare.
În acest context, autorităţile române au decis de asemenea să revizuiască reglementările referitoare la concediul maternal. În România, concediul maternal oferă sprijin pe parcursul unei perioade mai lungi decât în alte ţări europene. Mai mult decât atât, având în vedere faptul că acest concediu are o indemnizaţie bazată pe salariile anterioare, mai mult din acest sprijin financiar merge către femei care au un venit mai mare. Privind din nou către eforturile de a stabili o echitate, este potrivit să fie găsite metode care să aloce beneficii în cadrul concediului maternal acelor familii care au cea mai mare nevoie, armonizând treptat beneficiile din această ţară cu cele ce se acordă în Uniunea Europeană. Acestea fiind spuse, aş dori să subliniez faptul că FMI nu a impus nicio reducere a concediului maternal ca şi condiţie pentru programul nostru curent de finanţare. Decizia asupra modului în care sunt reformate cheltuielile este una suverană şi respectăm deciziile guvernului în aceste situaţii.
Suntem conştienţi de problema numărului limitat de creşe din România, lucru care face dificilă acordarea de asistenţă copiilor între un an şi 3 ani. În alte ţări, astfel de lipsuri au fost abordate ca şi ocazii pentru diverse afaceri, permiţând unor mame să ia în grijă şi pe copiii altora, beneficiind de supervizare şi posibil ajutor din partea guvernului. Iniţiativele de a îmbunătăţi opţiunile pentru asistenţă acordată copiilor de către organizaţii non-guvernamentale precum este şi a dumneavoastră, reprezintă un pas important către îmbunătăţirea situaţiei mamelor din România.
Permiteţi-mi să repet faptul că acordăm o mare importanţă dialogului cu reprezentanţii societăţii civile din România şi că am fi bucuroşi să avem în continuare un schimb de opinii cu dumneavoastră asupra acestui subiect sau a altora.
Cu sinceritate,
Jeffrey Franks
Şeful Misiunii FMI în România"