ASOCIAŢIA PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR DIN ROMÂNIA AVERTIZEAZĂ: "Epidemie de viruşi informatici"

Cornelia Angelescu
Ziarul BURSA #Companii #IT / 2 februarie 2004

Domnul Cătălin Berdan, consultant IT al APC România avertizează pe toţi consumatorii care lucrează pe calculator că de două zile au apărut pe Internet doi viruşi informatici care s-au răspîndit rapid şi au infectat computerele din foarte multe instituţii.

Pentru a limita răs-pîndirea şi infectarea computerelor, Că-tălin Berdan recoman-dă: "Dacă descoperiţi calculatorul infectat cu un virus nu intraţi în panică! Uneori în încercarea de a dezinfecta sistemul, facem mai mult rău decît ar putea face virusul. Dacă nu vă descurcaţi singuri, lăsaţi calculatorul oprit şi chemaţi un specialist ca să înlăture virusul şi să salveze datele importante. În sfîrşit, ţineţi minte că unii viruşi pot interfera cu procesul de dezinfectare. Aceş-tia se numesc viruşi < stealth > şi sînt foarte greu de descoperit de către un program antivirus. Dacă acesta este activ în memorie înainte să începeţi dezinfecţia este absolut necesar să bootaţi de pe o dischetă neinfectată".

Totodată, domnul Berdan recomandă:

1. Să nu deschideţi şi ştergeţi imediat orice mesaj cu unul dintre subiectele: hi, test, hello, Mail Delivery System, Mail Transaction Failed, Server Report, Status, Error.

2. Executaţi scanare manuală a partiţiei sistem (c:) şi în cazul în care antivirusul detectează mydoom.A@mm şi Win32.Novarg.A@mm, descărcaţi gratuit programul de dezinfecţie www.apc-romania.ro/f-my-doom.exe de pe site-ul Asocia-ţiei pentru Protecţia Consumatorilor. Acest program detectează şi curăţă viruşii mydoom.A@mm şi Win32.Novarg.A@mm.

3. Executaţi scanări repetate pe parcursul următoarelor zile. Menţionăm: o dischetă protejată pentru scriere nu se poate infecta - păstraţi backup-uri ale datelor pe care nu doriţi să le pierdeţi. Vă protejează atît în cazul viruşilor precum şi în cazul în care aveţi probleme cu hardware-ul dacă BIOS-ul (BIOS - software-ul care face legătura între placa de bază şi celelalte componente ale calculatorului) permite să schimbaţi secvenţa de boot în "C: A:", să o faceţi. O să vă protejeze împotriva viruşilor de boot. În cazul în care accidental aţi lăsat o dis-chetă infectată în drive, la bootare, dacă aceasta are boot-ul infectat, va infecta şi sectorul de boot al hard disk-ului. Păstraţi dischetele "write protected", în cazul în care nu scrieţi pe ele; verificaţi fiecare program nou împotriva viruşilor cu un antivirus.

Se recomandă mai mulţi antiviruşi produşi de firme diferite, întrucît un antivirus de cele mai multe ori nu detectează toate tipurile de viruşi nou apăruţi. Cînd instalaţi un antivirus, alegeţi opţiunea automaticaly update. Observaţi orice funcţionare ciudată a calculatorului, ca de exemplu: durează mai mult timp pentru a încărca un program; apar multe erori ciudate; dimensiunea memoriei scade; ledul hard diskului rămîne aprins mai mult timp nejustificat; fişierele dispar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb