Liga Asociaţiilor de Proprietari "Pro Habitat" a făcut ieri un apel către toate autorităţile locale să verifice modul în care au fost construite acoperişuri tip şarpantă pe blocurile vechi. Reprezentanţii asociaţiilor susţin că, în multe cazuri, aceste lucrări nu au autorizaţie de construcţie.
Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii, cere primăriilor să întocmească o situaţie pe fiecare oraş cu imobilele mansardate şi să verifice care din aceste acoperişuri tip şarpantă au fost construite cu autorizaţie de construcţie şi care nu. Domnia sa susţine, într-un comunicat de presă remis redacţiei, că la acoperişurile executate cu autorizaţie de construcţie trebuie să se verifice dacă s-au respectat toate normele tehnice prevăzute de lege.
Cerinţele asociaţiilor de proprietari au la bază faptul că la multe din acoperişurile executate cu autorizaţie de construcţie sistemul de ancorare pe clădire nu a fost realizat corespunzător din cauza costurilor ridicate. Astfel de acoperişuri şi mansarde sunt un pericol public. Mihai Mereuţă a mai precizat: "În majoritatea cazurilor, asociaţiile au cedat uscătoriile unor cetăţeni care au făcut din ele apartamente. Practic au fost întabulate ilegal ca şi apartamente pentru că în marea lor majoritate nu îndeplinesc condiţiile din Legea 114/1996 referitoare la suprafaţa minimă a unui apartament şi utilităţile necesare. Apoi aceste apartamente au fost vândute pe sume foarte mari în comparaţie cu cât s-a investit în construcţia acoperişului ca monedă de schimb pentru cedarea uscătoriei. Era de aşteptat ca aceste persoane să nu facă lucrările de calitate corespunzătoare care implicau şi costuri pe măsură pentru a obţine un profit cât mai mare din această afacere".
Domnia sa afirmă că astfel de afaceri imobiliare ilegale au fost posibile şi prin implicarea unor notari şi s-au datorat faptului că foarte multe persoane (pensionari, persoane cu venituri reduse) nu puteau să contribuie la repararea acoperişului. În aceste condiţii, au acceptat foarte uşor să cedeze uscătoria în schimbul construcţiei unui acoperiş.
"Pro Habitat" mai cere autorităţilor să prevadă sancţiuni pentru proprietarii blocurilor în cazul în care nu sunt de acord cu costul lucrărilor de punere în siguranţă a clădirilor întrucât legea prevede un cvorum de două treimi, care nu se poate obţine uşor.