ASRO: Industria trebuie să se implice în activitatea de standardizare

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 23 iunie 2004

Industria de telecomunicaţii investeşte, la nivel mondial, în transformarea tehnologiei "3G" într-una de succes, după modelul evoluţiei sistemului GSM, a precizat ieri, în cadrul mesei rotunde "Aderarea la UE - Oportunităţi şi ameninţări pentru piaţa telecomunicaţiilor", Jorgen Friis, director general adjunct al Institutului European de Standardizare în Telecomunicaţii (ETSI).

Dezvoltarea tehnologiei GSM a fost foarte rapidă. În prezent, există peste un miliard de utilizatori, în 208 de ţări, care trimit circa 24 de miliarde de SMS-uri pe lună. "Totuşi, încă nu ştim dacă tehnologia 3G va fi o poveste la fel de reuşită pentru că, în cazul GSM, au fost nişte condiţii unice pe care, acum, poate că nu le avem. Însă, companiile din domeniul telecomunicaţiilor investesc în 3G, în primul rînd prin standardizare", a adăugat Jorgen Friis.

Domnia sa a explicat că industria IT&C şi, în general, companiile din orice domeniu participă la crearea şi dezvoltarea standardelor, întrucît prevăd beneficiile pe care le vor obţine în viitor, doresc să creeze un mediu de afaceri favorabil, într-o piaţă liberalizată şi mărită, şi, în plus, intervenţia puterii politice în domeniu este redusă.

Pe de altă parte, utilizatorii beneficiază de pe urma standardizării, dat fiind că, astfel, creşte numărul firmelor concurente, care oferă servicii şi produse de aceeaşi calitate, dar la preţuri diferite, după cum afirmă Livia Roşu Lunguran, membră a ETSI.

În ţara noastră, numai 60% din membrii Asociaţiei de Standardizare din România (ASRO) sînt reprezentanţii unor companii, care participă la elaborarea standardelor. Domnul Mircea Martiş, preşedintele ASRO, consideră că acest procent este mic, astfel că industria trebuie să se implice în activitatea de standardizare atît prin expertiză tehnică, cît şi prin aport financiar. Spre exemplu, bugetul ETSI se ridică la 22 de milioane de euro, în timp ce bugetul ASRO ajunge la numai un milion de euro, a mai adăugat domnul Martiş.

La rîndul său, vice-preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi Municipiului Bucureşti, Nicolae Vasile, a explicat modul în care japonezii participă la reuniunile privind standardizarea. Astfel, spre deosebire de alte ţări care îşi trimit un singur reprezentant, delegaţia Japoniei este formată din cel puţin 17 persoane, din care unul este reprezentantul oficial al ţării, iar restul sînt specialişti ai marilor companii. Firmele nipone nu îşi permit să fie luate prin surprindere atunci cînd apare un nou standard, pentru că ar putea pierde banii investiţii în tehnologii ce nu sînt în conformitate cu acesta.

Institutul ETSI (European Telecommunication Standards Institute) din Franţa este o asociaţie non-profit, creată în 1988. ETSI are circa 700 de membri, din 55 de ţări, 51% fiind producători, 24% - furnizori de servicii, 13% - operatori de reţea, iar restul, utilizatori şi administratori. ETSI a elaborat peste 13.000 de publicaţii de la începutul activităţii (2.000 numai anul trecut), toate fiind gratuite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb