ASTĂZI Au loc alegeri parlamentare anticipate în Portugalia

G.B
Internaţional / 30 ianuarie 2022

Au loc alegeri parlamentare anticipate în Portugalia

Portughezii merg astăzi la vot, la alegerile parlamentare anticipate. Guvernul portughez a decis să permită celor infectaţi să iasă din izolare şi să voteze în ultima oră înainte de închiderea secţiilor de votare la ora 19.00, scrie Reuters, citată de Digi24.

Autorităţile au promis siguranţă absolută în timpul votului.

Se estimează că peste 10% din cei 10 milioane de portughezi sunt izolaţi din cauza pandemiei. Ca în multe alte ţări europene, numărul infectărilor a crescut în ultimul timp din cauza variantei Omicron, decesele şi spitalizările fiind însă puţine datorită ratei de vaccinare foarte ridicate.

Prezenţa scăzută la urne ar putea pune probleme conturării unei majorităţi clare. Instabilitatea ar putea complica accesul Portugaliei la un pachet de 16,6 miliarde de euro, ajutor de la Uniunea Europeană pentru redresarea post-pandemie şi pentru stimularea creşterii economice.

Acest scrutin anticipat a fost convocat după respingerea proiectului de buget pe 2022 al guvernului minoritar de către formaţiunile stângii radicale, care i-au permis premierului socialist Antonio Costa să ajungă la putere în 2015.

Multă vreme favorit în sondaje, Partidul socialist (PS, centru-stânga), a ajuns în cele din urmă foarte aproape de principala formaţiune de opoziţie, Partidul social-democrat (PSD, centru dreapta), condus de fostul primar din Porto, Rui Rio. Sondajele la ieşirea de la urne vor fi prezentate de televiziunile locale la ora 20.00 GMT.

Conform ultimelor sondaje publicate vineri, Partidul socialist al lui Costa era creditat cu 35-36% din intenţiile de vot, faţă de 33% în cazul PSD-ului lui Rio.

Oricare va fi învingătorul, va avea nevoie de susţinerea altor partide în sânul unui Parlament care se anunţă mai fragmentat.

Cu circa 6% din intenţiile de vot, partidul Chega, de extremă dreaptă, ar putea deveni a treia forţă politică în ţara cu 10 milioane de locuitori, chiar înaintea liberalilor (dreapta) şi a formaţiunilor stângii radicale, Blocul de stânga şi Coaliţia comunişti-verzi.

După ce a întors "pagina austerităţii" bugetare aplicate de dreapta până în 2015, prim-ministrul la final de mandat a făcut campanie promiţând să "întoarcă pagina pandemiei" datorită unei acoperiri vaccinale record şi venirii fondurilor europene din cadrul planului de relansare post-COVID.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb