ASTĂZI Biden vizitează Europa intenţionând noi sancţiuni asupra Rusiei

G.D
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 23 martie 2022

Joe Biden (Sursa foto: www.facebook.com/ Joe Biden)

Joe Biden (Sursa foto: www.facebook.com/ Joe Biden)

Preşedintele american Joe Biden pleacă astăzi spre Bruxelles, unde va avea discuţii cu liderii europeni despre invazia Rusiei în Ucraina, ducând cu el planuri pentru noi sancţiuni împotriva Moscovei, au declarat surse citate de Reuters, conform The News Gazette.

Preşedintele Joe Biden se va întâlni cu aliaţii cheie la Bruxelles şi Varşovia, în timp ce liderii încearcă să împiedice războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru a nu se transforma într-o catastrofă şi mai mare.

Biden va părăsi Casa Albă la ora locală 08:40 (12:40 GMT) pentru o deplasare ce va include întâlniri la Bruxelles cu liderii NATO şi ai Uniunii Europene, precum şi o vizită la Varşovia pentru consultări cu preşedintele polonez Andrzej Duda.

Biden porneşte astăzi într-o călătorie de patru zile care îi va testa capacitatea de a gestiona cea mai gravă criză a continentului de la al Doilea Război Mondial. Există temeri că Rusia ar putea folosi arme chimice sau nucleare pe măsură ce invazia se menţine blocată în faţa problemelor logistice şi a rezistenţei acerbe a Ucrainei.

Provocările umanitare sunt, de asemenea, în creştere. Milioane de refugiaţi au fugit de lupte, mai ales prin trecerea graniţei în Polonia, iar războiul a pus în pericol recoltele de grâu şi orz ale Ucrainei, crescând posibilitatea de a creşte foamea în zonele sărace de pe glob.

Potrivit unor surse, Joe Biden şi echipa sa elaborează planuri de a impune sancţiuni unor membri ai Dumei de Stat, parlamentul Rusiei, ca represalii la invadarea Ucrainei. Se aşteaptă ca sancţiunile să fie anunţate mâine.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al lui Biden, a declarat că preşedintele se va coordona cu aliaţii în ceea ce priveşte asistenţa militară pentru Ucraina şi noile sancţiuni împotriva Rusiei. El a adăugat că Biden lucrează la eforturi pe termen lung pentru a stimula apărarea în Europa de Est, unde mai multe ţări se tem de agresiunea rusă. Preşedintele îşi propune, de asemenea, să reducă dependenţa continentului de energia rusă, menţionează The News Gazette.

"Acest război nu se va încheia uşor sau rapid", a spus ieri Sullivan reporterilor la un briefing de la Casa Albă. "În ultimele luni, Occidentul a fost unit. Preşedintele călătoreşte în Europa pentru a se asigura că rămânem uniţi."

Jake Sullivan le-a declarat ieri reporterilor că preşedintele Biden va participa mâine la o reuniune de urgenţă a NATO, pentru a-şi reitera sprijinul pentru articolul 5 din Carta Alianţei, care obligă toţi membrii la apărarea colectivă în cazul în care sunt atacaţi.

"Cred că întâlnirea tuturor şefilor de stat şi de guvern din NATO ne va oferi încă o platformă pentru a demonstra unitatea noastră, sprijinul nostru faţă de Ucraina, dar şi disponibilitatea noastră de a proteja şi apăra toţi aliaţii NATO", a declarat zilele trecute, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la NBC "Meet the Press". "Şi prin transmiterea acestui mesaj, prevenim o escaladare a conflictului la un război cu drepturi depline între NATO şi Rusia".

Biden va participa, de asemenea, la reuniunile Uniunii Europene şi ale Grupului celor Şapte, grup care include cele mai bogate democraţii din lume.

Sullivan a spus că referirile lui Vladimir Putin la armele nucleare la începutul conflictului sunt "ceva de care trebuie să ne îngrijorăm", adăugând că Biden ar discuta cu aliaţii despre "răspunsuri potenţiale" dacă liderul rus va face acest pas.

Descrierea lui Sullivan despre călătoria lui Biden a fost un alt semn potrivit căruia criza intră într-o fază nouă şi incertă.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a menţionat că "nu au fost luate decizii finale cu privire la cei pe care îi vom sancţiona şi la câţi vom sancţiona".

"Vom anunţa măsuri punitive suplimentare, ce vor fi aplicate în coordonare cu aliaţii noştri, mâine, când preşedintele va avea ocazia să discute cu ei", a indicat oficialul american.

Potrivit cotidianului The Wall Street Journal, 300 de membri ai Dumei ar putea fi sancţionaţi.

Biden va lucra cu aceştia pentru faza următoare a asistenţei militare pentru Ucraina, a afirmat Sullivan.

În plus faţă de impunerea de noi sancţiuni Rusiei, Biden va coopera cu aliaţii Statelor Unite pentru înăsprirea celor actuale spre a "reprima eludarea lor şi a asigura aplicarea lor strictă", a menţionat consilierul său.

Joe Biden a promis că nu va implica Statele Unite într-un conflict direct cu Rusia, dar s-a angajat că acestea vor apăra întregul teritoriu al NATO. El a ordonat suplimentarea trupelor americane pe flancul estic al NATO pentru a-i linişti pe aliaţii îngrijoraţi din zonă.

Cu prilejul vizitei în Polonia, Biden va face o vizită forţelor americane şi se va întâlni cu experţi implicaţi în răspunsul umanitar destinat ajutorului ucrainenilor refugiaţi în afara ţării şi celor rămaşi în interiorul ei, iar cu preşedintele polonez Andrzej Duda se va întâlni sâmbătă.

Duda, a cărei ţară a suferit o ocupaţie nazistă brutală în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a comparat acţiunile ruseşti în Ucraina cu infamele forţe SS ale lui Adolf Hitler. În vizită de ieri în Bulgaria, Duda a spus că armata lui Putin "se comportă exact în acelaşi mod." El a spus că speră ca cei responsabili pentru atacurile asupra civililor să fie aduşi în faţa curţilor internaţionale.

Liderii polonezi au făcut presiuni pentru ca o misiune occidentală de menţinere a păcii să intervină în Ucraina, un pas despre care SUA şi alţi aliaţi occidentali îşi fac griji că ar putea duce la extinderea războiului. Conducerea poloneză doreşte, de asemenea, o prezenţă militară sporită de-a lungul flancului estic al NATO.

Săptămâna trecută, la sediul NATO de la Bruxelles, secretarul american al apărării Lloyd Austin şi omologii săi au cântărit ce apărări să înfiinţeze pe flancul estic al organizaţiei, de la Estonia în nord prin Letonia, Lituania şi Polonia până la Bulgaria şi România la Marea Neagră.

Scopul este să-l descurajeze pe Putin să ordone o invazie a oricăruia dintre cei 30 de aliaţi, nu doar pe durata războiului din Ucraina, ci şi în viitor.

Putin a cerut ca NATO să-şi retragă forţele de pe flancul estic şi să înceteze extinderea.

Sullivan a spus că Biden, în timpul discuţiilor sale din Europa, "va lucra cu aliaţii la ajustări pe termen mai lung ale poziţiei forţelor NATO".

Vizita lui Biden în Polonia urmează vizitei vicepreşedintelui Kamala Harris la Varşovia şi Bucureşti la începutul acestei luni. În timp ce Harris se afla în Polonia, Duda a cerut administraţiei Biden să accelereze procedurile de viză pentru ucrainenii care au o familie care locuieşte în Statele Unite, astfel încât aceştia să se poată reinstala în SUA cel puţin temporar.

După ce invazia iniţială nu a reuşit să răstoarne guvernul Ucrainei, războiul a devenit un efort măcinator pentru Putin, care se bazează pe lovituri aeriene şi artilerie care devastează comunităţile civile. Negocierile dintre Ucraina şi Rusia nu au produs o încetare a focului sau o cale de încheiere a conflictului, iar SUA continuă să grăbească armele precum rachetele antitanc către forţele ucrainene.

Efectele de undă ale războiului se răspândesc şi ele. Biden a avertizat că Rusia ar putea planifica atacuri cibernetice care ar afecta companiile americane şi a vorbit zilele trecute cu preşedintele chinez Xi Jinping pentru a -l avertiza să nu sprijine Rusia cu asistenţă militară sau financiară. Între timp, un înalt oficial al Departamentului de Stat a vizitat India săptămâna aceasta, la scurt timp după ce această ţară a decis să cumpere mai mult petrol rusesc.

"Acesta este unul dintre acele momente decisive pentru un lider american care îşi defineşte moştenirea la nivel internaţional", a spus Timothy Naftali, istoric prezidenţial la Universitatea din New York.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Romania nu trebuie sa se implice cu tehnica militara si trupe into Ukraina...Interesul poporului nostru este neutralitatea si neamestecul in treburile interne ale altor state...

    1. Ai gresit "adrisantul"...spune asta rusnacilor tai

      Vom face ce credem noi de cuvinta, ce va f.... grija. Numai voi aveti drepturi? La cum arata mareata armata care in 2 saptamani era la Atlantic da se impolmoleste la 100 km de granite, sa ziceti mersi ca aveti arsenal nuclear.

      Esti exemplul de lozincard pentru care Romania trebuie sa ia decizia sa intre in razboi. Abia astept sa vad cum reactionati cand amenintarea va fi concreta, nu lozinci hegemonice ale vestului.

      Ce face?O ia la fuga ca toti lasii platiti sa faca propaganda vestului!Ce-i pasa lui de Romania?Lovele in buzunar sa aiba,nu-i vezi(sau nu le vezi)cum se activeaza?Cum spui ceva in interesul tarii le sare mustiucul si te fac prorus,altceva nu mai stiu sa faca decat propaganda asta de doi bani.De exemplu anonim1nu a spus nimic de rusi,a spus despre ce ar trebui sa faca tara noastra,pe buna dreptate si s-au si activat doi tradatori fiindca a face ceva impotriva intereselor tarii tale inseamna tradare.Nu le pasa,asa sunt si stapanii lor care ne conduc,ce solutii pentru tara,buzunarele lor sa fie pline!

    Tataie Baidan, matale stii unde sunt Polonia si Brucselesu pe harta? Ce mos depasit total de viata!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb