ASTĂZI Legea carantinei intră în vigoare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Sănătate / 21 iulie 2020

Legea carantinei intră în vigoare

Izolare condiţionată, fără carantinarea bunurilor şi sporuri salariale pentru detaşarea personalului medical

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic - aşa numită lege a carantinării şi izolării - intră, astăzi, în vigoare şi îi permite Guvernului şi autorităţilor locale să deţină instrumentele necesare în lupta pentru reducerea răspândirii noului coronavirus. De altfel, premierul Ludovic Orban a anunţat, ieri, că este posibil ca astăzi să avem o şedinţă de Guvern prin care membrii Executivului vor modifica hotărârea adoptată săptâmâna trecută cu privire la prelungirea cu încă 30 de zile a stării de alertă şi vor introduce în actul respectiv măsurile pe care le pot dispune în baza legii carantinării şi izolării.

În ultimele 14 zile, când ţara noastră s-a confruntat cu o răspândire intracomunitară puternică a coronaviruului şi cu creşterea zilnică a numărului de pacienţi, membrii Cabinetului Orban au afirmat că din cauza deciziei Curţii Constituţionale din 25 iunie, prin care se stabilea că internările nu se pot face pe baza unui simplu ordin al Ministerului Sănătăţii, şi din cauza actualei majorităţi parlamentare condusă de PSD, care a tergiversat aprobarea proiectului de lege iniţiat de Guvern în 6 iulie, nu poate acţiona eficient pentru combaterea răspândirii epidemiei.

Legea a trecut, în 16 iulie, de Senat, în calitate de for decizional, după ce a fost votată în urmă cu săptămână de Camera Deputaţilor şi a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Proiectul depus de Guvern a fost modificat drastic în Parlament.

Potrivit articolului 7 al proiectului de lege votat în Senat, măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţiul desemnat de autorităţi cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care: a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele în domeniu; b) au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate de o boală infecto-contagioasă.

Persoanele care nu respectă măsura carantinării la domiciliu, medicul sau organele de control recomandă iar reprezentatul DSP decide carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi.

Textul de lege mai prevede: "Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acesta nu prezintă semne şi simptome sugestive (...), la domiciliu, la o locaţie declarată sau, după caz, în unităţi sanitare".

Actul normativ stipulează ca măsura izolării să fie instituită pe o durată limitată în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină, să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli infecto-contagioase, pentru siguranţa persoanei şi sănătatea publică, să fie instituită pe o durată limitată care protejează interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.

"Izolarea persoanelor se instituie într-o unitate sanitară pentru cel mult 48 de ore exclusiv în vederea efectuării examenelor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase cu risc iminent de transmitere comunitar. La expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice, dacă se menţine riscul transmiterii unei boli infecto-contagioase cu risc de transmitere comunitară medicul recomandă prelungirea măsurii izolării persoanelor (...) în unitatea sanitară ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la altă locaţie declarată de aceasta. Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă nu există riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infecto-contagioase. Izolarea la domiciliu sau la altă locaţie declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unităţile sanitare stabilite prin hotărâre a Guvernului", se arată în legea adoptată de Parlament.

Persoana izolată nu poate părăsi unitatea sanitară sau locaţia declarată fără încuviinţarea medicului sau a reprezentantului direcţiei de sănătate publică, iar măsura izolării încetează la data confirmării persoanei ca persoană vindecată pe baza examinărilor clinice şi paraclinice şi a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.

În situaţia în care persoana refuză măsura izolării dispusă sau dacă persoana nu respectă măsura izolării dispusă la domiciliu sau în locaţia declarată pe durata acesteia, deşi a consimţit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control informează de îndată direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, care poate confirma sau infirma măsura recomandată de medic a izolării persoanei în unitatea sanitară printr-o decizie cu caracter individual.

Persoanele care contestă juridic carantinarea sau izolarea vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instanţe în acest sens este executorie.

Faţă de proiectul depus de Guvern, Parlamentul a eliminat toate paragrafele care prevedeau carantinarea bunurilor.

Printre modificările aduse actului normativ se mai numără obligaţia Institutului Naţional de Sănătate Publică de a comunica separat numărul cazurilor noi de cele retestate. De asemenea, un alt amendament prevede că izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliu.

Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie.

De asemenea, personalul medical detaşat va primi suplimentar 50% din salariu, o diurnă de 2%, cât şi cazarea şi transportul în localitatea unde a fost dispusă detaşarea. Detaşarea, fără acordul medicului şi al angajatorului, nu poate depăşi 30 de zile.

Aşteptăm să vedem efectele aplicării noii legi, mai ales că un nou studiu realizat de statisticianul Valentin Pârvu şi doctorul Emilian Popovici, vicepreşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, arată că, dacă indicele actual de reproducţie a coronavirusului - de 1,1 - se menţine în perioada următoare, în 19 septembrie vom avea peste 2600 de cazuri zilnice depistate, peste 46.000 de cazuri active, iar aproximativ 1578 de pacienţi vor fi internaţi la terapie intensivă.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, ieri, că nu vrea să transmită populaţiei că urmează o stare de urgenţă, pentru că are încredere în cetăţeni. Ministrul a spus că în prezent sunt "focare regionalizate" de coronavirus, iar câteva judeţe ocupă podiumul în privinţa numărului de cazuri la suta de mii de locuitori.

Vela a susţinut că trebuie o comunicare mai bună pentru a fi respectate regulile, iar el crede că dinamica acestei creşteri se va opri.

"E clar că avem o creştere a numărului de cazuri zilnice de persoane infectate şi că avem focare care sunt regionalizate. Dacă ne uităm la cazurile la suta de mii de locuitori, sunt câteva judeţe care ocupă podiumul. Dacă ne concentrăm pe a comunica mai bine, a explica cetăţenilor din anumite zone că trebuie să respectăm regulile, eu cred că dinamica acestei creşteri se va opri şi vom fi într-un platou de siguranţă şi apoi sper că vom şi coborî. (...) Nu vreau să transmitem populaţiei că urmează o stare de urgenţă, pentru că eu am încredere în cetăţeni şi cred că vom trece cu bine şi peste această provocare", a declarat Marcel Vela.

În ceea ce priveşte evoluţia epidemiei în Bucureşti, ministrul de Interne a spus că este "o evoluţie firească", pentru că este cea mai mare aglomerare urbană din România, însă în privinţa ratei la 100.000 de locuitori, Capitala nu este pe primul loc.

Întrebat dacă este posibil să se decidă izolarea anumitor regiuni, ministrul Vela a replicat: "Orice decizie care se va lua nu se va lua de politicieni, de miniştri. Toate deciziile se iau după o analiză pertinentă făcută de specialişti în epidemiologie şi boli infecţioase".

Marcel Vela a mai spus că nu există un studiu oficial făcut de grupul tehnic de lucru şi care să fi ajuns pe masa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind o evoluţie "megadramatică" pe situaţia României.

"Studii alarmiste făcute de un institut din Londra sau specialişti de la vreo facultate cu renume mondial se pot întâmpla, dar nu cred că trebuie să ne ocupăm tot timpul cu tot ce se întâmplă cu studiile unora aplicabile în orice loc", a adăugat ministrul de Interne.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Deci căcăcioșii ăștia care conduc tara vor stare de urgență fara sa scoată banul, adică fără să plătească.

    Cică "voluntari pentru situații de urgență COVID". Pai ce, vine cineva să facă voluntar o muncă plina de riscuri de infectare? 

    Dacă au nevoie de personal, sa scoată banul, să plătească munca omului

    L-am ascultat aseară pe Orban, din nou, delir total frenezie mistica. 

    1. I-a mai mergi tu mai Sputnik la Moscova si vezi ce zice Putin ,ca vad ca ai timp liber sa mananci ..... de dimineata pana seara ...

      Tu nu ai cum sa intelegi ceva despre care nu a scris Marx ... tu ai timp doar sa faultezi .

      Cand ai zis tu, aberatie genetica, ceva bun aici ? 

      ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb