ASTĂZI Ministerul Finanţelor a împrumutat de la bănci 137,7 milioane de lei

M.G.
Macroeconomie / 23 august 2021

Ministerul Finanţelor a împrumutat de la bănci 137,7 milioane de lei

Băncile au subscris sub valoarea de prospect a emisiunii de obligaţiuni de astăzi. Interesul pentru segmentul lung al curbei randamentelor continuă să fie redus

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, astăzi, 137,7 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu scadenţa pe 15 ani (aprilie 2036), la un randament mediu de 4,31% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR) citate de Agerpres. Costul de finanţare acelaşi cu cel de la împrumutul precedent pe această scadenţă din luna iulie şi cu 17 puncte de bază peste randamentul de la licitaţia din luna iunie.

Valoarea nominală a emisiunii de astăzi a fost de 200 de milioane de lei, iar băncile au subscris doar 181,7 milioane de lei, interesul pentru acest segment al curbei randamentelor suverane fiind mult mai redus faţă de segmentul scurt. Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 30 de milioane de lei la randamentul stabilit astăzi pentru obligaţiuni.

Comparativ, licitaţia de joi a Ministerului Finanţelor pentru titluri de stat cu scadenţa iunie 2026 în valoare de 400 milioane lei a atras o cerere mult mai ridicată din partea investitorilor, de 810 milioane lei. Suma atrasă din piaţă a fost de 574,5 milioane lei la un randament mediu/maxim de 3,24/3,25%.

Analiştii BCR cercetare arată că aceste obligaţiuni pe 15 ani au cea mai lungă scadenţă de pe curba în lei iar soldul la zi este foarte mic, de 730 milioane lei. Ultima licitaţie pentru ele a avut loc acum o lună când cererea investitorilor a depăşit marginal valoarea planificată a fi emisă de minister prin prospect.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna august 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,7 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi 2,4 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat. La acestea se poate adăuga suma de 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 4,06 miliarde lei, este cu 1,205 miliarde de lei sub cea programată în iulie 2021 (5,265 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb