Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, va prezida, astăzi, la Luxemburg, cea de-a doua reuniune formală a Consiliului Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori - secţiunea ocupare şi afaceri sociale formală (EPSCO), informează ministerul de resort printr-un comunicat.
"Este pentru a treia oară, de la preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România, când oficialul român prezidează un astfel de eveniment, după reuniunea EPSCO informală din 10-11 aprilie, de la Bucureşti, şi prima reuniune formală care a avut loc în 15 martie, la Bruxelles", se menţionează în comunicat.
Miniştrii de resort prezenţi la Luxemburg vor aborda teme care vizează buna funcţionare a pieţei muncii, cu asigurarea unor condiţii de lucru şi de acces echitabile pentru toţi lucrătorii.
Principalul punct de dezbatere politică va fi Semestrul European şi se va concentra pe modalităţile de creştere a eficacităţii măsurilor cuprinse în acesta, în vederea asigurării unei aplicări eficiente şi coordonate a Recomandărilor Specifice de ţară şi a reformelor naţionale, pentru atingerea obiectivelor sociale ale Strategiei Europa 2020.
De asemenea, vor fi supuse aprobării trei seturi de concluzii ale Consiliului cu privire la diferenţele de remunerare dintre femei şi bărbaţi, implicaţiile noilor forme de muncă şi evoluţiile tehnologice asupra securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, precum şi Raportul special al Curţii de Conturi Europene privind Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane.
În aceeaşi zi va avea loc şi un dejun de lucru ministerial pe tema mobilităţii forţei de muncă, în care vor fi abordate subiecte precum: factorii care ar putea facilita mobilitatea eficientă a forţei de muncă pe piaţa unică a UE şi cei care ar putea promova revenirea lucrătorilor mobili în ţara lor natală. Totodată, în vederea asigurării unei mobilităţi echitabile a lucrătorilor, statele membre vor vota pentru stabilirea sediului viitoarei Autorităţi Europene a Muncii.
"Vă mărturisesc că, pentru România, asumarea poziţiei de Preşedinte a Consiliului UE a presupus o provocare importantă: o perioadă de timp foarte scurtă pe care am avut-o la dispoziţie pentru a închide o serie de dosare extrem de importante pentru domeniul social. Astfel, la moment de bilanţ al Preşedinţiei României, consider că am asigurat rezultate concrete pentru cetăţenii europeni", a declarat ministrul Muncii.
Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene sprijină consolidarea pieţei unice, pentru ca aceasta să funcţioneze pe baza unor principii corecte şi transparente, care să aducă beneficii tuturor statelor membre, se mai arată în comunicat.