Anul acesta se anunţă unul foarte interesant şi, în acelaşi timp, important pentru piaţa telecomunicaţiilor din ţara noastră. Operatorii de telefonie mobilă vor trebui să îşi regândească ofertele şi tarifele percepute clienţilor, din cauza reducerii drastice a tarifelor de interconectare (tarife de terminare) şi a eliminării costurilor de roaming începând din acest an.
Nemulţumirea principalilor jucători din piaţă - Orange, Vodafone şi Romtelecom/Cosmote - cu privire la noile prevederi este de notorietate, aceştia acuzând că veniturile industriei telecomunicaţiilor de la noi din ţară ar urma să se diminueze cu peste 200 de milioane de euro în urma reducerii tarifelor de interconectare. În plus, operatorii vor dispune de posibilităţi reduse pentru investiţii în infrastructură, urmând ca acest lucru să conducă inclusiv la subvenţionarea companiilor de profil din afara ţării.
Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a propus reducerea drastică a preţurilor maxime de interconectare la telefonie începând cu anul 2014, de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,86 eurocenţi/minut pentru apelurile din reţelele mobile şi de la 0,67 eurocenţi la 0,15 eurocenţi/minut pentru cele fixe. În acelaşi timp, un proiect al Comisiei Europene prevede eliminarea, din acest an, a tarifelor de roaming pentru apelurile primite. În cazul telefoniei fixe, CE vrea alinierea costurilor pentru apelurile în străinătate la nivelul apelurilor naţionale la mare distanţă.
Nicolae Oacă, analist al pieţei de telecomunicaţii din ţara noastră, ne-a declarat: "Reducerea tarifelor de terminare în reţelele mobile ar fi un motiv pentru «rebalansarea», regândirea preţurilor din telefonia noastră, actualele tarife fiind concepute pentru a reţine traficul în reţeaua de origine. Această schimbare, corelată cu introducerea noilor prevederi ale regulamentului de roaming de la 1 iulie 2014, care ar putea permite intrarea operatorilor mobili virtuali şi pe piaţa noastră, ar putea relansa competiţia".
• Orange, Vodafone şi Cosmote au atacat propunerea ANCOM, RCS-RDS a salutat-o
În luna octombrie a anului trecut, în urma propunerilor ANCOM, directorul general al Vodafone România, Inaki Berroeta, a declarat: "Veniturile totale ale operatorilor locali se vor reduce semnificativ ca urmare a propunerilor ANCOM. În acest context, argumentele pentru investiţii viitoare să fie o provocare mai mare, ca să nu spunem foarte mare". De asemenea, Jean-Francois Fallacher, directorul general al Orange România, a spus: "Scăderea tarifelor va afecta piaţa. Cerem ANCOM şi autorităţilor să îşi echilibreze deciziile. Industria va pierde 8% în România ca urmare a reglementărilor autorităţii. Este o problemă a viitorului. Pierderile pentru industrie într-un an vor fi de 200-250 de milioane de euro". Nikolai Beckers, directorul general al Romtelecom şi Cosmote România, a ţinut să precizeze: "În ţări precum Indonezia şi India tarifele de retail sunt foarte mici, dar cele de interconectare sunt mari. Nu se corelează întotdeauna cele două elemente".
Dacă cei mai mari trei operatori din piaţă au făcut front comun şi au criticat propunerile venite din partea ANCOM, oficialii RCS-RDS au făcut notă discordantă şi au catalogat drept binevenite noile măsuri: "Noile propuneri ar însemna reduceri de costuri de peste 150 milioane euro pe an, care credem că ar trebui să se reflecte în sumele plătite de către utilizatorii finali. Scăderea facturilor acestora ar duce la încurajarea consumului. Doar prin tarife de terminare a apelurilor în alte reţele mobile bazate pe costuri vom avea premisele pentru o competiţie corectă şi echitabilă între operatorii mobili, de care să beneficieze în mod direct consumatorii finali".
Referitor la efectele care vor apărea pe piaţa telecomunicaţiilor odată cu scăderea tarifelor de interconectare, Nikolai Beckers, oficialul Cosmote, a declarat: "Există două soluţii în acest caz: tăierea bugetului alocat investiţiilor şi majorarea tarifelor pentru consumatori, dar aceasta din urmă nu este o opţiune pentru România".
Nicolae Oacă ne-a declarat: "Creşterea tarifelor ar fi posibilă în condiţiile unui context macroeconomic favorabil. Totuşi, nu putem trece cu vederea «pasul înainte» făcut de marii operatori de telefonie mobilă, care au lăsat utilizatorii în «off-side» prin mărirea simultană a costului abonamentelor serviciilor de telefonie mobilă. Lupta ar putea fi relansată de operatorul RCS-RDS prin creşterea rapidă a acoperirii reţelei după aprilie 2014".
Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, declara la acea vreme că nu a fost impus un tarif anume de la Comisia Europeană: "Nu cred că ANCOM să afecteze piaţa prin măsurile pe care le ia. Le voi acorda tot sprijinul pentru ca modelul să fie unul benefic atât pentru piaţă, cât şi pentru consumatori. Vom sta la discuţii până vom reuşi să ajungem la un acord".
Potrivit lui Ciprian Negura, reprezentantul KPMG România, statul român va pierde în fiecare an taxe de 13,1 milioane de euro în urma aplicării tarifelor de interconectare propuse de ANCOM. Astfel, 3,6 milioane de euro ar urma să se piardă din necolectarea TVA, iar 9,5 milioane ca urmare a pierderii taxei pe profit, se arată într-un studiu realizat de KPMG România la solicitarea AOMR.
De asemenea, conform datelor din analiza KPMG, profitul operaţional EBITDA (profit înainte de dobândă, taxe, depreciere şi amortizare) al operatorilor va suferi o scădere de 60 de milioane de euro, iar scăderea veniturilor la nivelul întregii pieţe va fi de 206 milioane de euro. Ciprian Negură a mai declarat: "Reducerea este mai mare la capitolul venituri decât la capitolul costuri. Aceşti bani se taie direct de la fondurile alocate investiţiilor şi construirii de infrastructură".
• Nicolae Oacă: "În 2014, vor continua achiziţiile de operatori mici, posibil şi ale unora mai mari"
Analistul telecom Nicolae Oacă a declarat că lansarea comercială a reţelelor LTE în benzile de 800 şi 2600 MHz, din aprilie 2014, va permite oferirea de servicii de date de mare viteză, astfel că accesul mobil va câştiga teren în lupta cu accesul fix. De asemenea, domnia sa a ţinut să precizeze că pachetele de servicii vor continua să fie căutate de utilizatorii români şi susţinute de operatori în acest an, date fiind avantajele economice. "Operatorii care vor putea oferi pachetul cu cinci servicii (voce fixă & mobilă, Internet fix şi mobil, TV) îşi vor putea păstra şi consolida baza de clienţi. De asemenea, vor continua achiziţiile de operatori mici, locali, dar ar fi posibilă şi achiziţia unor operatori mai mari, într-un anumit context", a spus analistul.
Nicolae Oacă a mai adăugat: "Pentru anul financiar 2013, se estimează că veniturile din telecomunicaţii au stagnat. Tendinţa s-ar putea menţine şi în anul 2014, dacă luăm în considerare punerea pe costuri a tarifelor de terminare în reţelele mobile. Eventual chiar o uşoară creştere, ţinând seama de context. Investiţiile preconizate în reţele LTE ar putea necesita noi împrumuturi".
Piaţa telecomunicaţiilor din România a început să intre în declin, conform studiului KPMG. Potrivit acestuia, penetrarea este în uşoară scădere, iar operatorii încep să se reinventeze. De asemenea, potrivit raportului, avem al doilea cel mai mic tarif de convorbiri mobile din UE. În România, un minut de convorbire costă 2,2 eurocenţi, pe când media europeană este de 9,1 eurocenţi pe minut.
• Din acest an vom avea şi televiziune digitală terestră gratuită
Începând cu anul 2014, ţara noastră va beneficia de servicii de televiziune digitală terestră. Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) a anunţat, în luna decembrie a naului trecut, că vrea să investească circa 20 milioane de euro pentru furnizarea de servicii de televiziune în format digital terestru (DVB-T), care, într-o primă fază a proiectului, vor deveni disponibile în opt oraşe în ultimul trimestru al acestui an. Cele opt oraşe vor fi Bucureşti, Constanţa, Craiova, Galaţi, Arad, Braşov, Sibiu şi Iaşi, precum şi zonele din jurul acestora. SNR a anunţat că un număr de 14 programe TV în format Standard Definition (SD) sau 2 programe HD (High Definition) şi alte 6-7 programe TV în format SD vor fi recepţionate gratuit (free to air) în a doua parte a anului.
După 17 iunie 2015, niciun program TV nu va mai fi transmis în format analogic. Potrivit SNR, TVR va face parte cu siguranţă din acest pachet, în timp ce Antena, Kanal D, Realitatea TV, Naţional şi Prima s-au arătat interesate.
Televiziunea digitală terestră va putea fi recepţionată pe orice tip de televizor, atât timp cât persoana deţine un receptor. Receptoarele vor putea fi achiziţionate sau închiriate. Proiectul pilot a început în anul 2004. În momentul de faţă, aproximativ 10% dintre conexiunile la cablu din ţara noastră sunt digitale.