AŞTEPTAT SĂ FIE APLICAT, LA NOI, DE LA FINALUL LUI 2019 Sistemul de trasabilitate pentru produsele din tutun - operaţional din 31 octombrie

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 5 noiembrie 2019

Mihai Petre

Mihai Petre

Aşteptat să devină operaţional, în ţara noastră, la finalul anului 2019, sistemul de trasabilitate pentru produsele din tutun (ţigarete şi tutun de rulat) a devenit disponibil mai devreme, respectiv începând cu data de 31 octombrie 2019, subliniază Mihai Petre, Director, Comerţ Internaţional, EY România.

Potrivit domniei sale, sistemul presupune identificarea şi urmărirea fiecărui pachet de ţigarete produs sau destinat pieţei europene printr-un marcaj de trasabilitate numit "identificator unic" (ID), ce conţine informaţii privind locul, data producţiei, precum şi destinaţia pachetului respectiv. Se urmăreşte, astfel, combaterea traficului ilicit cu aceste produse.

La nivelul României, începând cu data de 20 mai 2019 (data intrării în vigoare a sistemului la nivelul Uniunii Europene) şi până în prezent, operatorii economici au avut posibilitatea să utilizeze identificatori unici emişi de alţi emitenţi de ID din alte state membre, datorită inoperabilităţii sistemului la nivel naţional. Dar, aceste ID-uri erau valabile doar şase luni de la data emiterii, fiind o soluţie provizorie.

După data de 31 octombrie 2019, operatorii economici vor fi nevoiţi să obţină codurile de identificare ca operator economic şi unitate de la Imprimeria Naţională, conform sursei citate. Aceasta arată că pachetele de ţigarete şi tutun pentru rulat vor fi marcate cu coduri unice de identificare emise de Imprimeria Naţională.

Mişcarea produselor până la primul magazin de vânzare cu amănuntul va fi înregistrată în sistemul de trasabilitate. Operatorii economici care comercializează în sistem angro şi/sau distribuie produse din tutun, inclusiv platformele logistice de aprovizionare a magazinelor proprii, trebuie să scaneze, să înregistreze şi să transmită informaţiile referitoare la produsele care le sunt destinate.

Astfel, ţigaretele şi tutunul de rulat nu vor mai putea fi livrate operatorilor economici decât după ce aceştia obţin aceste coduri unice - de operator economic şi de unitate de la Imprimeria Naţională.

Acelaşi sistem va fi aplicabil şi în cazul altor produse din tutun (de exemplu ţigări de foi, trabucuri), începând cu data de 20 mai 2024.

Reprezentantul EY conchide că toţi jucătorii de pe lanţul de aprovizionare (producători, importatori, vânzători etc.) trebuie să cunoască şi să implementeze din timp noile reguli pentru a nu risca blocarea tranzacţiilor sau aplicarea de amenzi contravenţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb