ATAC CU BOMBĂ O fetiţă-kamikaze de 10 ani a ucis 19 oameni în Nigeria

Valentin Busuioc
Internaţional / 11 ianuarie 2015

Cel puţin 19 persoane au fost ucise şi alte câteva rănite, ieri, după ce o fetiţă de circa 10 ani a detonat cele trei dispozitive explozive pe care le purta legate de corp, într-o piaţă din oraşul Maiduguri, statul Borno (nord-estul Nigeriei), scrie BBC, citând reprezentanţi ai poliţiei.

Niciun grup nu a revendicat, până acum, atacul. Oficialii locali susţin că, la sfârşitul anului trecut, piaţa din Maiduguri a fost ţinta a două astfel de atacuri întreprinse de femei.

BBC susţine că, deocamdată, toate indiciile duc către grupul islamist militant Boko Haram, care se luptă să întemeieze un califat în statele nigeriene Borno, Yobe şi Adamawa (din nord-estul ţării). Aceste regiuni se confruntă cu cele mai grave violenţe de la izbucnirea, în 2009, a insurgenţei Boko Haram.

Armata nigeriană se vede adesea nevoită să adopte atitudini defensive în Maiduguri, localitate preferată de Boko Haram.

BBC mai relatează că vor urma atacuri similare în Nigeria, întreprinse de fetiţe, ca parte a unei noi strategii, bazată pe faptul că locuitorii din nordul musulman al ţării sunt mai puţin suspicioşi faţă de femei.

Tot ieri, o maşină a explodat în statul Yobe, la un punct de verificare din apropierea unei secţii de poliţie, omorând cel puţin două persoane. Deflagraţia vine după ce, vineri noaptea, s-au desfăşurat lupte încrâncenate în Damaturu (capitala statului Yobe), soldate cu clădiri distruse şi victime civile.

Şi oraşul Baga este în mod regulat atacat de militanţi. Numai miercuri, sute de oameni au fost ucişi, în urma unui atac al Boko Haram, după ce, pe 3 ianuarie, islamiştii cuceriseră o bază militară-cheie din zonă. ONG-ul Amnesty International susţine că zeci de cadavre au rămas presărate prin tufele oraşului, în ceea ce poate fi catalogat drept cel mai fioros masacru din istoria grupării Boko Haram.

Prefectul Baba Abba Hassan a declarat că majoritatea victimelor era formată din copii, femei sau bătrâni care nu au putut să scape când insurgenţii şi-au forţat avansul către oraş, trăgând cu lansatoare de rachete şi puşti de asalt.

În ultimul an, jihadiştii au reuşit să preia controlul asupra multor oraşe şi salte în nord-estul Nigeriei. Cei cinci ani de conflict s-au soldat cu 1,5 milioane de refugiaţi, iar peste 2.000 de oameni au fost omorâţi numai anul trecut.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb