Atentat al talibanilor împotriva unui canal de televiziune afgan: 7 morţi

Ioana Dogaru
Internaţional / 21 ianuarie 2016

Rebelii talibani au revendicat atentatul sinucigaş comis miercuri, în centrul Kabulului, împotriva unui microbuz al grupului de presă afgan Tolo, în care au fost ucişi şapte angajaţi ai acestuia, relatează AFP.

Este primul atentat de anvergură împotriva unui grup media afgan, potrivit AFP.

În octombrie 2015, talibanii anunţaseră că cele două canale principale de televiziune afgane, Tolo şi 1TV, erau considerate "ţinte militare" susceptibile de a fi atacate. Ei le reproşau că difuzează materiale de "propagandă" şi că afirmaseră că rebelii islamişti ar fi comis violuri în timpul luptelor pentru oraşul Kunduz, invadat de insurgenţi în luna septembrie a anului trecut.

"Acest atac este o revanşă la animozitatea Tolo faţă de islam", au scris talibanii în revendicarea lor, semnată de "comisia lor militară". Ei au atacat Tolo pentru "minciunile" difuzate - potrivit lor - de televiziunea sa cu privire la comportamentul talibanilor în cursul ocupării Kunduzului.

Atentatul de miercuri a vizat un microbuz care transporta angajaţi ai societăţii de producţie Kaboora, o filială a grupului Tolo, care afişează o apartenenţă la canalele generaliste şi de informaţii. Tolo face parte din Moby Group care aparţine lui Saad Mohseni, un magnat media cunoscut pentru libertatea sa de exprimare.

Şeful poliţiei din Kabul, Abdul Rahman Rahimi, a confirmat că Tolo a fost ţinta şi a evocat un bilanţ de 7 persoane ucise şi 25 de răniţi. Un şofer kamikaze şi-a ciocnit maşina-capcană de minibuz pe strada Dar ul-Aman, în vestul capitalei afgane, potrivit lui Sayed Gul Agha Rohani, adjunct al şefului poliţiei din Kabul.

"Am pierdut şapte angajaţi în acest atac terorist", a confirmat Tolo pe Twitter. "Cea mai mare parte a pasagerilor lucrau la întreţinerea antenei"', a indicat un angajat al canalului sub acoperirea anonimatului.

"Inamicii umanităţii şi ai păcii mi-au ucis colegii", a declarat Fawad Aman, un prezentator-vedetă al Tolo, într-un mesaj citit în direct la televiziune.

"Ei au făcut din voi, victimele, martiri pentru a ne face să tăcem, dar nu-şi vor atinge niciodată scopul", a adăugat acesta.

ONG Reporteri fără Frontiere (RSF) şi-a exprimat "sentimentul de oroare" faţă de acest atentat, iar secretarul său general Christophe Deloire a estimat că 'jihadismul este unul dintre cei mai răi prădători ai libertăţii presei'.

Atacul a avut loc în apropierea Ambasadei Rusiei, dar o sursă din Ministerul rus al Afacerilor Externe a declarat pentru AFP, la Moscova, că 'niciun membru al personalului ambasadei nu a fost rănit'.

Acest atentat, condamnat "ferm" de preşedintele afgan Ashraf Ghani, intervine după două zile de la o nouă întâlnire cvadripartită între reprezentanţi chinezi, americani, pakistanezi şi afgani la Kabul pentru a încerca o relansare a procesului de pace între guvernul afgan şi rebelii talibani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb