Atenţie la ferestrele deschise

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 26 iunie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Este avertismentul pe care un fost director CIA, David Petraeus, i-l transmite lui Evgheni Prigojin. În sensul că în Belarus, departe de Moscova, Putin ar putea să pună la cale asasinarea sa. E plauzibil. Mai puţin plauzibilă este însă teza lansată de fostul deputat Ponomarev, conform căreia tot ceea ce s-a întâmplat a fost rezultatul unei înţelegeri între Putin şi Prigojin. În scopul de a speria şi totodată de a avertiza planeta asupra faptului că destabilizarea regimului Putin poate avea consecinţe catastrofale asupra lumii întregi. Există însă adevăruri simple, care nu pot fi contestate, care stau la baza unor raţionamente plauzibile.

O importantă publicaţie din Statele Unite, îmi scapă pe moment numele ei, şi-a informat cititorii că, în timp ce coloana mecanizată a lui Prigojin se apropia vijelios de Moscova, familiile mercenarilor săi au fost arestate. Sub ameninţarea explicită că viaţa lor urmează să fie suprimată, dacă Prigojin nu se opreşte şi nu face stânga-mprejur. Operaţiunea ar fi fost pusă la cale de serviciul secret al Federaţiei Ruse. Aceste scenariu face sens. Se potriveşte perfect cu modul de lucru al puterii de la Moscova. Iar dacă aşa s-au întâmplat lucrurile cu adevărat, atunci ne putem imagina cam cum au reacţionat colaboratorii lui Prigojin, luptătorii din subordinea sa, atunci când au aflat că viaţa familiilor lor este pusă într-un grav pericol. Acest scenariu poate explica ceea ce aparent este de neexplicat. Respectiv, cum a fost posibil ca, printr-o simplă convorbire telefonică între Putin şi Lukashenko, Prigojin să facă cale întoarsă, după ce se apropiase atât de mult de Moscova. Şi, mai mult decât atât, să decidă să plece în Belarus.

Oricine cunoaşte cât de cât istoria Rusiei şi înţelege fie şi în mod superficial psihologia comună aproape a tuturor conducătorilor Rusiei, ştie cu certitudine că ceea ce a făcut Prigojin este perceput drept o crimă de înaltă trădare, pedeapsa urmând să fie capitală.

Vladimir Putin a fost profund şocat mai întâi de decizia lui Prigojin de a nu semna, aşa cum a făcut liderul cecen, acordul cu conducerea militară a Rusiei. Apoi a fost scurtcircuitat de mai multe ori de afirmaţiile făcute de Prigojin în briefingurile sale zilnice, care aveau drept laitmotiv acuzaţii grave lansate împotriva principalilor colaboratori militari ai şefului de la Kremlin. Afirmaţii care, indirect, îl criticau pe acesta. Sugerând că este manipulat de generalii săi. În al treilea rând, a fost şocat de acuzaţia cum că armata regulată ar fi ucis în mod intenţionat civili şi ar fi distrus, tot intenţionat, obiective civile. Practic, Prigojin nu a făcut altceva decât să-l acuze pe Putin de crime umanitare. În al patrulea rând, Putin a fost şocat de decizia unilaterală a lui Prigojin de a părăsi Bahmutul şi de a pătrunde cu cei 25.000 de luptători ai săi în teritoriul legitim al Federaţiei Ruse. Iniţial s-au adăpostit într-o pădure. Dar acolo, împotriva lor, din ordinul lui Putin, pentru că nu se putea altfel, au fost atacaţi din aer. Ceea ce l-a determinat pe Prigojin, pentru a-şi pune luptătorii la adăpost, să ocupe Rostov-pe-Don. Mişcarea a avut efectul scontat, întrucât armata regulată rusă s-a ferit să îi bombardeze în localitate, pentru a nu face victime în rândul propriilor cetăţeni. Este momentul psihologic în care Putin decide o execuţie ritualică a fostului său aliat. Emiţând pe numele acestuia un mandat de arestare pentru terorism. Prigojin a reacţionat dur, anunţând că Rusia va avea un nou preşedinte. Un enunţ lezmajestate. Care din nou l-a şocat pe Putin. Şi, în fine, şocul cel mare a venit în momentul în care coloana motorizată s-a pus în mişcare, având drept ţintă anunţată Moscova. Există informaţii conform cărora o parte a populaţiei Federaţiei Ruse, dar şi câţiva generali au pactizat cu Prigojin. Din acest punct mai departe, liderul de la Kremlin era obligat să adopte măsuri radicale. Aparent, el ar fi trebuit să blocheze pur şi simplu înaintarea coloanei şi să organizeze pentru distrugerea ei o ambuscadă. Prigojin însă se deplasa prea repede. Iar armata Federaţiei Ruse şi mişca şi se organiza prea greoi. În aceste condiţii, logic, s-a ajuns în situaţia în care luptătorii lui Prigojin au fost supuşi unui şantaj legat de soarta familiilor lor. Este plauzibil. Face sens.

La fel cum face sens şi avertismentul fostului şef CIA. Tot ce se poate ca, înainte ca Prigojin să ajungă în Belarus, asasinii trimişi de la Kremlin să fi intrat deja în dispozitiv. Dacă aşa stau lucrurile, vom afla în curând că "bucătarul" lui Putin, fostul său prieten şi aliat, a căzut într-o capcană care îi este fatală.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Am auzit cred zeci de scenarii, dintre care cel putin vreo 5, inclusiv acesta, pare plauzibil.

    Dar in loc se ne dam cu parerea, nu mai bine intrebam la sursa ? Acum ne pare rau ca am interzis presa sovietica in europa, ar fi fost interesant sa auzim, nu?, si parerea celor care chiar traiesc acolo. Sa comentam noi ce se intampla acolo e ca si cum m-as apuca eu acum sa comentez un meci de cricket.

    Singurii care stiu ce s-a intamplat sunt chiar rusii, deci hai sa-i intrebam pe ei, mai exista reporteri de corespondeta ai agentiilor de presa ? Mai exista MAE si al lor birou de presa ? Acrediati diplomatici mai exista ? Zici ca ne dam cu parerea despre o civilizatie de pe o alta planeta cu care azi am intrat in contact, zau ca nu. Facem misto de rusisi faptul ca sunt spalati pe creier, dar propaganda vestica e mai buna, ni se vara pe gat sloganuri si tot felul de stiri 100% neverificate de nimeni. 

    1. ai scris= nu mai bine intrebam la sursa ?

      sursa FSB spune asa =  

      1.CIA l-a contactat pe Prigojin si i-a oferit bani pentru a face o rebeliune  

      2.Prigojin a informat FSB-ul  

      3.FSB i-a zis = I-a banii si hai sa facem o piesa de teatru  

      4.CIA si Prigojin s-au inteles pe 6 miliarde si un pic  

      5. Teatrul a inceput = Prigojin s-a deplasat spre moscova si apoi a cotit-o spre belarus  

      de remarcat ca distanta dintre belarus si kiev = doar 100 de kilometri  

      6. in piesa de teatru Putin si Pricojin si-au adus acuzatii reciproce si finalul a fost ca Putin l-a renegat si l-a acuzat de tradare  

      7. Cand sau daca Prigojin va ataca Kiev-ul = orice acuzatii inpotriva rusiei vor fi respinse = Putin v-a spune = NU este omul rusiei , este un tradator , neg orice responsabilitate  

      si asa ca la jocul de sah= prigojin a devenit nebunul care va ataca regina Zele si regele Biden si Putin va zice = nu il cunosc , e doar un nebun ... 

      8.un nou esec al CIA .....care a fost luat peste picior , pacalit de FSB  

      Aceasta este varianta FSB pe care evident CIA-ul o neaga vehement  

      oricum o intorci un lucru e clar = serviciile de informatii americane au suferit un esec ......nu s-a intimplat ceea ce si-au dorit sa se intimple  

      si oamenii CIA fac spume si incearca sa salveze ce se mai poate salva ( Putin e slab ... etc ) 

      si ofiterii FSB se sparg de ras .... 

      Nu uitati = razboiul se duce si intre FSB si CIA nu numai pe front ...intre cele doua armate ... 

      FSB-CIA= 1-0  

      in varianta FSB evident ... 

      care este adevarul ?

      noi oamenii de rand poate nu vom sti niciodata .... 

      Rușii sunt supraoameni mulțumiți cu puțin.

      Serviciile secrete rusești au dejucat toate jocurile pe calculator. 

      Trupele wagner în nr de 85 000 s-au îndreptat spre Moscova în nr de 25 000 pentru că CIA era deja condusă la pauză. 

      Avioanele rusești doborâte de wagner și podurile rusești dărâmate de trupele speciale eroice din Moscova spulberă CIA și umflă de râs ofițerii FSB.

      Eșecul lamentabil al serviciilor de informații americane este dovedit și de înaintarea slabă a trupelor ucrainene pentru că orice înfrângere usturătoare nu este rușinoasă atât timp cât driblîăm logica și bunul simț. 

      pricojin a facut cu wagner 500 de km spre moscova in 24 de ore

      da zele si armata lui plina de bani si arme din vest ce a facut ? in ultimele 24 de ore ?  

      pricojin doar a vrut sa arate cum se face treaba buna !

      acuma zele e suparat ca SUA o sa ii ceara si lui si armatei sa faca la fel ca pricojin ! 

      Am inteles. Vrei minciuni direct de la sursa.

      De ce nu dă Prigojin o fugă până la Kiev? În 18 ore ar trebui să fie acolo,

      Sunt sigur că ai un răspuns și la asta. )))))))))) 

      ... daca am privi ce se intampla azi in lume ... facand abstractie de rasa, nationalitate, etnie... aceasta pentru ca internetul ne-a "globalizat" oricum ... putem observa peste tot conficte ... mai mult sau mai putin violente, mai mult sau mai putin deschise ... intre radicali si moderati, conservatori si progresisti, traditionalisti si transhuministi samd. ... ma gandesc ca prigojin miza pe sustinerea radicalilor din interior ... razboaiele de uzura nu servesc militiilor private ... aceste tendinte pot fi observate peste tot in lume ... cenzura brutala nu face decat sa amplifice fenomenul ... cenzurand, nu ii faci pe oameni sa gandeasca la fel (experienta comunistoida romaneasca o dovedeste) ... ci vei hrani conflicte latente ... ce nu se poate exprima, colcaie "in adncuri" ... functioneaza in ambele sensuri ... parca saptamana trecuta pentagonul descoperise o eroare de calcul de 6 mld ...

      pricojin e un mercenar , un afacerist = adica ii trebuie in primul rand bani = nu cred ca are ambitii politice

      acea eroare de calcul sant banii CIA -ului dati lui prigojin  

      anul trecut un general american spunea ca oricati banii ii da SUA lui Zele =sa lupte armata ucrainiana cu rusii = tot iese mai ieftin pentru america in comparatie cu varianta ca armata americana sa lupte direct cu rusii. 

      Razboaiele se tin cu bani !  

      Si unii se imbogatesc in timpul razboiului !  

      fraierii sint convinsi prin propraganda sa lupte pe bani putini dar pe idealuri marete ! 

      ceilalti = se umplu de bani ! 

      iar banii aia pleaca de la sanatate , educatie , infrastructure , cultura , sport = si oamenii devin tot mai saraci  

      si asta este rolul propagandei =  

      1.sa ii convinga pe cei de pe front ca mor pentru idealuri marete  

      2. sa ii convinga pe ceilati ca e OK sa fie mai saraci  

      asta in timp ce smecherii de politicieni se imbogatesc pe seama prostiei oamenilor ( biden putin , zele , ...)

      plus mercenarii care supravietuiesc gen pricojin  

      ... depinde cine finanteaza mercenarii ... in afganistan (proprietarii de) militiile private s-au imbogatit ... pe banii/sub protectia us army/airforce ... in rusia nu cred ca tine ... uzura isi spune cuvantul ... ps: brics anunta o noua moneda in august (jim rickards) ... fmi anunta o noua platforma cbdc ... buna diversiune ...

      ... nu cred ca cia a esuat ;) ...

      Începe denazificarea Razziei.

      ... probabil ... oare cia-ul e de acord?! :) ...

      ... dupa ce si-au bombardat conducta cu care voiau sa sa subjuge europa ... dupa ce si-au bubuit podul prin care alimentau crimea la care tin cu dintii ... dupa ce au fost invinsi de zele in retragerea lor tactica ... dupa ce si-au bubuit barajul care alimenta crimea si zaporoje cu apa ... dupa ce mercenarii nemultumiti s-au retras ... si ofticandu-se s-au incolonat spre moscova ... si ceva bubuieli mai tarziu ... au fost retrasi in belaland pentru ca zele obtine victorie dupa victorie ... de nu mai azim altceva in presa ... penta ca nebunul sa dea cu tactice?! ... mie nu-mi suna a joc de mijloc ...

      Obiectivul CIA-ului este sa slabeasca dusmani traditionali ai SUA = rusia si china

      in acest moment CIA-ul se foloseste de armata ucrainei sa slabeasca Rusia  

      dar si-ar fi dorit sa se foloseasca si de pricojin = razboi civil in rusia  

      asta nu s-a intimplat desi CIA-ul a incercat asta  

      de asta CIA-ul a esuat !  

      bineinteles CIA-ul neaga orice implicare  

      sa ii credem ?  

      de fapt nimeni NU se lauda cu esecurile doar cu victoriile

      = deci normal ca CIA -ul neaga orice implicare  

      excelent si logic comentariul!

    Oare de ce este asa ingrijorat Petreuș de soarta lui Prigojin ?

    Prigojin impreuna cu mercenarii sai il cunosc cel mai bine pe Putin si stiu de ce e in stare, asa ca,i-ar fi anticipat miscarile.Nu puneau in pericol vietile familiilor lor doar pentru a face apoi cale intoarsa.Ar fi anticipat aceasta miscare,e imposibil sa nu se fi gandit la acest lucru!Nu inteleg din ce motiv s-ar face asa de cacao.Ori are o intelegere cu Putin de a ataca Kievul din Belarus,ori mai devreme sau mai tarziu il,,sinucide,, pentru ca Putin e dracul gol iar Prigojin un nebun megaloman.Nu stiu cum a ocupat el Rostov- pe- Don fiindca a fost primit cu bratele deschise.Ca toti nebunii,are succes la mase.

    1. cred ca va ataca Kievul Prigojin,daca il bombardeaza in Belarus.,au motive sa le dea niste petarde!

      va trebui ZELE sa maseze armata inspre Belarus ca este un mare pericol armata de mercenari! 

    Un tăciune si-un cărbune, spune băiete spune.

    E ca in povestea Insir-te mărgărite a lui Ispirescu. 

    Boierul este Putin, fiul boierului este Prigojin Rogojin, iar fata cea mică care rămâne grea cu fiul boierului este neprihanita domnișoară Zele. 

    Varianta a doua: Boierul este Biden, fiul iubaret este Hunter, iar fata este Putin care rămâne fără zestre. Breaking news: Putin e transgender, are genul fluid . :))

    Cum vă place. 

    1. Calea spre Polul Deputere este întortocheată.

      Parcă mai ieri vă visați echilibrați pe planetă. :))))) 

      S-a ales praful! 

      Iar spui bancuri proaste.

      Formulările jegoase ale propagandiștilor sovietici sunt păstrate, opiniile decente sunt șterse.

      Băiatul cu mia de lei pe luna de la Bursa se cam cere înlocuit. 

      care sunt formularile jegoase ale propagandistilor?toti avem o opinie,proasta,buna despre care fiecare sustine ca opinia lui e cea mai buna!

      atat ne a ramas din democratia originala,dreptul de a latra,dar si asta e restrictionat f mult daca nu proslavesti seniorul!

      industria ne-a distrus-o,agricultura,mai ales zootehnia si ind alimentara mai rau decat daca ne lovea bomba de la Nagasaki,inflatia a luat-o razna ,se arunca sume imense pt Ucraina,dar nu spune cauza nimeni deschis:america are jumatate din suprafata arabila a UA prin societatile agricole,China are 10% din teren,deci pot spune ca Ucraina apartine Americii iar vasalii trebuie sa finanteze razboiul seniorului! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb