Atenţieeee... cad bolovani!

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 2 august 2013

Cornel Codiţă

Nu ştiu dacă şi-a făcut cineva iluzii! Cine şi-a închipuit, însă, că încheierea actualului ciclu politic va fi una lină şi bine unsă de constrîngerile "coabitării", cu siguranţă n-a mai călcat de mult pe meleagurile dragi ale patriei! Mă rog, unii oameni mai au şi treabă! Să-i aducem deci cu picioarele pe pămînt şi să-i prevenim, ca nu cumva să se mire de ce-o să urmeze. Iar, ca totul să fie cît se poate de clar, să-i rugăm să citească de două ori panoul instalat la intrarea în defileul politic al viitoarelor alegeri prezidenţiale: "Atenţie, cad bolovani!"

Faptul în sine al căderii lor n-ar fi cine ştie ce problemă, dacă rutele cu pricina n-ar fi atît de circulate de inocenţi sau neprevăzători, de cetăţeni şi alegători, care-şi închipuie că odată ce s-a tăiat un drum şi el a fost deschis circulaţiei, pericolul de-a te trezi în cap cu ditai pietroiul este atît de mic încît poate fi considerat neglijabil. La noi e dimpotrivă, adică viceversa! Despre ce bolovani este, aşadar, vorba?

Unii se vor desprinde, cu siguranţă, din Masivul "Hayssam". Există personaje, nu puţine şi nici de trecut cu vederea, dacă te iei după funcţiile ocupate, care ar dori ca sirianul să aibă soarta lui Prometeu. Să fie bătut în cuie de mînia lui Jupiter, undeva în Caucaz, ori pe stînca golaşă a "Muntelui Tăcerii" şi să fie uitat acolo pentru vreo mie-două de ani! Există, însă, cam tot atîţia, care ar fi dornici să-l vadă pe sirian cum "rupe lanţurile" şi prăvăleşte la vale stînci, cît casa, peste numele mari care l-au inventat, manevrat, îmbogăţit şi folosit la tot felul de treburi murdare, mult aducătoare de averi. Încă de la prima sa apariţie publică, într-o sală de tribunal, omul i-a anunţat cu gura pînă la urechi, pe cei interesaţi, că e gata să negocieze, adică să spună şi să tacă, după comandă şi tarif, cu condiţia să-i iasă şi lui ceva la afacerea asta; eventual o nouă punere în libertate pe motive de boală! Este evident că cei care au a se teme, cel mai mult, de asemenea dislocări, fac parte din "garda veche" a PSD-ului. Bucuria generaţiei lui Ponta ar fi însă efemeră, pentru că efectele electorale asupra PSD-ului, în ansamblu, ar fi devastatoare. Dacă, însă, este atins cumva subiectul "răpirii din serai", nu cel după libretul lui Bretzner, masacrat de Johan Gottlieb Stephanie cel tînăr, ci acela scris de "Marele Anonim" de la Bucureşti, atunci focul se întinde şi peste castelele megieşilor! În sfîrşit, scenariul cel mai spăimos pentru toată lumea "bună" a politicii de pe Dîmboviţa este cel în care Hayssam a fost împachetat şi trimis fedeleş la Bucureşti, nu doar pentru a creşte gloria justiţiei româneşti, ci şi pentru a "citi" nişte declaraţii îndelung pregătite în laboratoare aflate mult în afara graniţelor României, cu scopul de a contribui la "modelarea" radicală a scenei nostre politice, exact în preajma viitoarelor alegeri prezidenţiale! Ei, atunci să vezi cascade de bolovani şi prăvăliri de grohotişuri!

Cu sau fără contribuţia "Masivului Hayssam", căderi de bolovani în politica românească pot fi generate de o posibilă şi forţată restructurare a executivului de la Bucureşti, sub impactul lucrului şi al lucrăturii "justiţiei cu telecomandă". Dacă DNA-ul îl agaţă pe ditai vice-premierul actualului guvern, pe motive de "conspiraţie la referendum", şi îl obligă pe Ponta să-l pună pe liber pe atît de competentul său colaborator, multe dintre aranjamentele pe care stă actuala coaliţie se vor deplasa necontrolat, brusc şi masiv, mai ceva ca bucăţile de versant zguduite de un cutremur "bine simţit"! Bolovani sunt aşteptaţi să cadă şi din degradarea continuă a relaţiei dintre PSD şi PNL, înlăuntrul şi în afara coaliţiei pe care o alcătuiesc. Pe măsură ce se apropie scadenţa prezidenţialelor, miza pe viitorul nume de la Cotroceni creşte. Pe măsură ce candidatul oficial al PNL-ului şi al USL-ului, deocamdată, îşi restructurează profilul electoral şi cade în materie de susţinere populară, PSD-ul este tot mai dramatic confruntat cu dilema care-l obligă să aleagă între "promisiunea făcută" şi "perspectiva de a pierde Cotrocenii", pentru alţi patru sau opt ani!!!! Oricît de mulţi jucători profeşionişti "de table" şi de "zaruri" ar avea PSD-ul între liderii săi, nici unul nu-şi permite o asemenea miză! Ar putea să fie nevoie ca PSD-ul să "forţeze" un om sigur la Cotroceni. Asta ar însemna însă ruptura cu PNL-ul, în orice caz cu PNL-ul care-i va rămîne fidel lui Crin Antonescu. Şi de pe versantul PSD-ului şi de pe cel al PNL-ului vor cădea atunci bolovani grei, în capul aliaţilor de pînă mai ieri!

În sfîrşit, nu este deloc imposibil, nici măcar improbabil, ca nişte bolovani să fie aruncaţi chiar de către alegători spre tabăra prea mulţumită de sine a oamenilor politici şi ai puterii. Una care a livrat prea puţin din lista de promisiuni electorale, ori post-electorale; una care se încurcă în aceleaşi iţe şi afaceri ca şi puterea de ieri, ca şi cea de alaltăieri şi ca de cînd este România Românie subdezvoltată şi prea puţin modernă.

Să mai zică cineva că, la noi, clasa politică nu trăieşte periculos!

Opinia Cititorului ( 6 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. „Au căzut tineri și bătrâni, principi și nobili, fără nici o deosebire. Căci această tristă întâmplare a ținut mult, de la ziua a șasea a săptămânii, până la ziua a doua a săptămânii viitoare, în cari zile ostașii aleși așa se izbeau unii pe alții precum în leagăn se leagănă și se scutură pruncii, sau ca niște trestii clătinate de vânt. S-a făcut aici mai cumplită ucidere, căci a căzut mulțimea de ostași, principi și...

    Nu cred ca va exista alianta inter guvernati si guvernanti impotriva fortelor oculte...sau mai putin oculte. Ar fi ideal dar vad ca nimeni nu are aceasta intelepciune de a se uni pentru a spera macar ca vom reusi sa ne aparam saracia si nevoile si neamul.

    1. Se pare ca Cei care ne guverneaza s-au aliat aliat cu cei ce ne vaneaza bogatiile, elita de prada unita la nivel mondial...Acest lucru va starni valuri de nemultumiri din partea multimii, chiar din Romania.

    Romania tara unde se aduc gunoaie din italia , castori din germania ,se cultiva ecologic pe domeniile Viscri .S-a semnat contractul de saracie prin actiuni de genul vanzarii IPRS Baneasa cu ale sale instalatii crescut cristale de siliciu de puritate atomica din care se faceau tranzistoare si alte componente electronice . Acum prin acele cladiri sufla vantul iar pe la portile orasului se numara someri

    si pentru asta e vinovata oare economia de piata ? 

    1. Nu terapia de soc si cei care au implementat-o desi stiau ca a avut efecte dezstruase in Chile.

    A mai cazut vreun politician? 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb