Aterizare ratată pe Aeroportul Cluj-Napoca

A.L.
Miscellanea / 7 ianuarie 2016

Aterizare ratată pe Aeroportul Cluj-Napoca

Actualizare 16:06 ROMATSA: "Piloţii Blue Air ştiau că aterizează pe pistă cu zăpadă umedă şi coeficient de frânare mediu"

Controlorii de trafic aerian au informat piloţii avionului Blue Air cu câteva minute înainte de aterizarea la Cluj, cu datele furnizate de aeroport, că pista este acoperită cu zăpadă umedă şi are un coeficient de frânare mediu, a anunţat Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA.

Potrivit operatorului low-cost, incidentul a avut loc în condiţii meteo dificile, cu ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei, dar în limitele admise pentru operare.

ROMATSA a anunţat, într-un comunicat, că la ora 07:20 aeroportul a solicitat accesul pe pistă a mai multor utilaje pentru deszăpezire.

"Informaţiile privind timpul solicitat de curăţare a pistei au fost transmise de către aeroport către ROMATSA, informaţii pe care controlorii de trafic aerian le-au transmis, la rândul lor, piloţilor; ROMATSA şi-a dat acordul. La ora 07:51 aeroportul a informat turnul de control că pista a fost eliberată. Controlorii de trafic aerian ai ROMATSA au respectat procedura de comunicare cu echipajul aeronavei şi personalul aeroportului privind informarea legată de disponibilitatea pistei şi nu au intervenit în activitatea de curăţare a pistei de către aeroport. La ora 7:52, controlorii de trafic aerian ROMATSA au informat piloţii aeronavei care executau manevra de apropiere că pista este contaminată cu zăpadă umedă de 3 mm şi are un coeficient de frânare mediu. La ora 08:00 aeronava Blue Air a aterizat", arată ROMATSA, într-un comunicat remis redacţiei.

Administraţia Serviciilor de Trafic Aerian menţionează că nu are niciun fel de atribuţii privind curăţarea pistei şi nici privind stabilirea stării acesteia. "ROMATSA primeşte informaţiile privind starea pistei de la aeroport şi le comunică piloţilor", menţionează sursa citată.

(A.L.)

----------------

Actualizare 15:44 Dosar penal pentru aterizarea ratată

La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a fost constituit azi un dosar în care se cercetează împrejurările în care avionul aparţinând companiei Blue Air a ieşit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca, precizează un comunicat al Parchetului de pe lângă ICCJ.

"La locul evenimentului s-a deplasat un procuror de la unitatea de parchet unde a fost înregistrată cauza, precum şi poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj în vederea efectuării cercetării la faţa locului şi dispunerii măsurilor procedurale necesare", se arată în comunicat.

(S.A.)

---------

Actualizare 14:28 Aeroportul din Cluj a fost redeschis, cele trei aeronave care l-au survolat au aterizat

Aeroportul Internaţional "Avram Iancu", din Cluj, a fost redeschis, joi după-amiază, în jurul orei 14.00, toate cele trei aeronave ale companiei Wizz Air, de la Paris, Valencia şi Luton, care l-au survolat, prima dintre curse mai bine de o oră, au aterizat, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii aeroportului clujean au declarat joi că prima cursă care a aterizat a fost cea de la Paris - Beauvais, imediat după ora 14:00, care trebuia să aterizeze la ora 12.25 şi care a survolat aeroportul clujean mai bine de o oră, conform sursei citate.

"Aeroportul clujean a fost redeschis traficului aerian, joi, când a aterizat prima cursă a companiei Wizz Air de la Paris - Beauvaius în jurul orei 14:00. Aceasta trebuia să ajungă iniţila la 12.25", au precizat reprezentanţii aeroportului.

Potrivit acestora, la ora transmiterii acestei ştiri, au aterizat şi celelalte două curse, de la Valencia şi Luton, care au survolat aeroportul clujean şi care ar fi trebuit să ajungă la sol la 13:30.

(A.L.)

--------------

Actualizare 11:53 Blue Air: "Respingem ferm afirmaţiile conform cărora ar fi fost o aterizare de urgenţă cauzată de lipsa carburantului"

Compania Blue Air respinge "ferm" speculaţiile apărute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei şi transmite că exista suficient combustibil în momentul aterizării.

"În faza finală de frânare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat că aderenţa pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea în limitele pistei de aterizare, avionul alunecând circa 10m în afara pistei", precizează un comunicat de presă al companiei.

Conform buletinului meteo transmis de către Romatsa (informaţii preluate de la reprezentanţii aeroportului Cluj) la ora 07:30 frânarea pe pista de aterizare era medie spre bună existând depuneri de zăpadă. În aceste condiţii, conform manulaului de operare al aeronavei, aterizarea şi frânarea se pot efectua în siguranţă.

"Ulterior aterizării, un nou buletin meteo a fost emis, buletin în care condiţiile meteo descrise erau: acoperire până la 100% a suprafeţei pistei cu zăpadă udă şi condiţii de frânare medii.

Pentru a elimina speculaţiile apărute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim să menţionăm că exista suficient combustibil în momentul aterizării în conformitate cu reglementările în vigoare şi respingem ferm afirmaţiile conform cărora ar fi fost o aterizare de urgenţă cauzată de lipsa carburantului. Întărim acest lucru şi prin faptul că în niciun moment comandantul nu a solicitat aterizarea de urgenţă", explică Blue Air.

În ceea ce priveşte cei 110 pasageri care au venit de la Bucureşti împreună cu cei 45 de pasageri care urmau să se îmbarce de la Cluj, aceştia au fost transferaţi către Sibiu de unde o altă aeronava a companiei îi va prelua şi transporta către Barcelona.

"Toţi pasagerii au avut asigurată masă şi băuturi pe perioada de aşteptare", precizează compania.

(S.A.)

---------

Actualizare 11:14 Două avioane care ar fi trebuit să aterizeze la Cluj au ajuns la Sibiu

Două aeronave care ar fi trebuit să aterizeze joi, la Cluj-Napoca, au ajuns pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, unde traficul aerian nu este afectat de ninsoare, a declarat pentru Agerpres Nicoleta Boborodea, purtătoarea de cuvânt a aeroportului.

"La Sibiu, Aeroportul operează în condiţii de iarnă. Avem echipamente, utilaje şi personal ca să facem faţă. Noi am primit şi două aeronave care trebuiau să aterizeze la Cluj. Traficul nostru nu este afectat de condiţiile meteo", a explicat Nicoleta Boborodea.

Prima aeronavă programată să sosească, potrivit graficului, joi, la Sibiu, este cursa de la Munchen (Germania), la ora 13.10. Primul avion pregătit să decoleze joi, la Sibiu, este cel de la ora 13.45, care pleacă la Londra.

-------------------

Actualizare 10:15 Blue Air: "Aeronava a întâmpinat un incident minor"

Aeronava care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni - Cluj - Barcelona la aterizarea la Cluj a întâmpinat "un incident minor depăşind suprafaţa pistei cu aproximativ 5 - 10m", precizează un comunicat al Blue Air.

"Aterizarea s-a efectuat în condiţii meteo dificile, ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn în limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de frânare declarat de către aeroport", transmite compania.

La bord se aflau 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului.

"Toţi pasagerii au fost debarcaţi în condiţii normale, aceştia fiind transferaţi în terminalul de plecări unde primesc suport din partea companiei şi a aeroportului. A fost deschisă o anchetă de către CIAS (Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţă Aviaţiei Civile)", se mai arată în comunicatul companiei.

(S.A.)

----------

Un incident a avut loc, joi dimineaţa, în jurul orei 8:00, pe Aeroportul din Cluj-Napoca, transmit televiziunile de ştiri.

Aeronava unei companii low-cost care a decolat de pe Aeroportul Otopeni din Capitala şi care urma să meargă spre Barcelona, a aterizat la Cluj-Napoca. În momentul în care a ajuns, avionul a ieşit de pe pistă înspre oraş. În aeronavă erau aproximativ 100 de persoane.

În urma incidentului, nimeni nu a fost rănit, iar cauzele vor fi stabilite în urma unei anchete.

"Condiţiile pentru aterizare erau bune. Aeronava nu a fost avariată, iar pasagerii au fost debarcaţi în bune condiţii. O comisie specială de la Autoritatea Aeronautică şi de la aeroport va investiga cauzele incidentului', a spus Ciceo. ", a precizat David Ciceo, directorul Aeroportului Cluj-Napoca.

Pasagerii au fost conduşi într-o încăpere din incinta aeroportului din Cluj-Napoca, potrivit Antena3 TV.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb