AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România către compania maghiară MVM

A.F.
Politică / 26 decembrie 2024

AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România către compania maghiară MVM

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a sesizat la începutul acestei săptămâni Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România către compania maghiară MVM. Prin această sesizare, AUR solicită intervenţia urgentă a instituţiei, precum şi efectuarea unei investigaţii. Potrivit sesizării înaintate de AUR, tranzacţia ridică suspiciuni privind respectarea legislaţiei concurenţiale, precum şi implicaţii grave asupra securităţii economice şi naţionale.

"E.ON Energie România, companie de importanţă strategică în sectorul energetic naţional, cu o cifră de afaceri de aproximativ 10 miliarde de lei anual, urmează să fie transferată către MVM, o entitate controlată de statul maghiar. Tranzacţia, evaluată la o sumă derizorie de sub 300 de milioane de euro, poate afecta grav interesele consumatorilor români, competiţia pe piaţă şi stabilitatea economică a României. Conform art. 135 alin. (2) lit. b) şi d) din Constituţia României, statul are obligaţia de a asigura protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară, precum şi exploatarea resurselor naturale în concordanţă cu interesul naţional. Cedarea unei infrastructuri critice către o entitate străină ridică probleme majore legate de respectarea acestui principiu constituţional", se arată în sesizarea formulată de AUR, potrivit unui comunicat oficial al formaţiunii.

Totodată, preluarea E.ON de către o companie de stat străină, cum este MVM, poate reduce semnificativ competiţia pe piaţa românească de energie şi gaze naturale.

"MVM este o companie de stat subordonată guvernului ungar, care menţine legături strânse cu Federaţia Rusă. În contextul geopolitic actual, această tranzacţie poate introduce riscuri indirecte asupra securităţii energetice a României", se specifică în sesizare. De asemenea, se mai precizează faptul că întâlnirile recente dintre premierul Marcel Ciolacu şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au fost desfăşurate fără transparenţă publică şi ridică serioase semne de întrebare. Având în vedere suspiciunile legate de negocierea tranzacţiei, AUR solicită Consiliului Concurenţei să dispună efectuarea unei investigaţii conform art. 33 din Legea concurenţei, care permite analiza comportamentului care ar putea afecta piaţa liberă.

În sesizarea înaintată, AUR solicită Consiliului Concurenţei să dispună următoarele măsuri:

"1. Blocarea imediată a tranzacţiei şi suspendarea procesului de vânzare până la finalizarea unei analize detaliate a impactului asupra concurenţei şi securităţii economice.

2. Să dispuneţi efectuarea unei investigaţii, respectiv lansarea unei anchete pentru a verifica legalitatea tranzacţiei, procesul de evaluare a activelor şi eventualele înţelegeri care contravin principiilor concurenţei.

3. Analiza impactului asupra consumatorilor prin realizarea unui studiu pentru a evalua modul în care tranzacţia ar putea afecta preţurile şi calitatea serviciilor pentru consumatorii din România. 4. Reevaluarea posibilităţii ca statul român să preia controlul companiei, respectiv analizarea opţiunii ca statul român să achiziţioneze compania, păstrând-o sub control naţional, în conformitate cu art. 135 din Constituţie".

AUR consideră că această tranzacţie contravine legislaţiei naţionale şi interesului public. Cedarea unei infrastructuri strategice către o entitate controlată de un stat străin ridică riscuri majore pentru piaţa de energie şi securitatea economică. Totodată, considerăm că Consiliul Concurenţei are obligaţia să protejeze piaţa liberă şi interesele consumatorilor români.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Ai sesizat o hotie , la tatal hotilor , Bogdan Chiritoiu

    Cica deja e semnata, parafata si nu mai ai ce-i face, cam asta fu pretul schenghen de la bozgori! :))))))

    Nu a venit el degeaba in ro pana-n craciun. 

    1. Intrarea in Schegen e meritul lui Iohanis, dupa cum ne-a explicat cineva in nenumerate comentarii pe bursa.ro.

    Ai intarziat un pic, uite ce scrie pe siteul e.on: "E.ON Energie România S.A., membră a grupului german E.ON, este primul furnizor integrat de electricitate și gaze naturale din România." Pro-european insemna printre altele sa iti imparti toate resursele cu ceilalti, intram cu gaz cu tot in Schengen. Padurile le-am dat la austrieci, Dacia la francezi, fabrica Aro am vandut la pret de apartament, Petrom pe jumatate e dat, aurul era sa dam, etc. Pana intram in Europa cu drepturi egale, o sa ajungem chiriasi in tara noastra.

    1. Sa multumim guvernului Ciolacu 2.

      ...

      le-am dat dar tot aici sunt. dacia dc n-o lua renault azi nu mai exista. petromul e tot aici, are angajati romani, plateste taxe in RO, cel mai mare contribuitor la bugetul de stat.

      statul roman dc cumpara petrom si dacia , in 5-10 ani le-a bagat in pamant ca pe posta romana sau cfr. 

      gazul nu "se imparte" se vinde. la fel cu quatar, arabia saudita etc. dragnea cu nu ne vindem tara a pus bete-n roate la neptun deep, intre timp turcii si bulgarii exploateaza gaz din bula de sub marea neagra. gazul "nostru", dc nu vrem sa-l vindem, las ca fac altii bani pe el. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb