AURA RĂDUCU (MFE): "În prezent avem speranţă pentru 75% grad de absorbţie; există posibilitatea de creştere"

Ioana Dogaru
Fonduri Europene / 29 februarie 2016

"În prezent avem speranţă pentru 75% grad de absorbţie; există posibilitatea de creştere"

Actualizare 15:33 Ministrul Fondurilor Europene: "Aplicaţia pentru depunerea online a proiectelor europene va avea 8 module, până în iunie"

Aplicaţia pentru depunerea online a proiectelor europene, MySMIS 2014, care va fi funcţională din 19 martie, va avea 8 module, până în iunie, a anunţat astăzi Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene.

"În perioada 8-18 martie potenţialii beneficiari pot intra în aplicaţie. Între timp am făcut o reţea foarte modernă de Help Desk, aşa cum este şi la Comisia Europeană, un fel de Call Center prin care prin telefon sau email să i se dea omului toate informaţiile de care are nevoie şi clarificările. La nivel regional şi în fiecare judeţ facem un One-Stop-Shop şi avem o echipă de 2-4 oameni care stau şi asistă beneficiarii pentru că în marile proiecte pe care le-am avut în perioada anterioară, beneficiarii nu au fost sprijiniţi şi informaţiile pe care le-au primit uneori au fost distorsionate şi nu din rea-voinţă. Vrem să evităm aceste nereguli. Sistemul informatic va fi funcţional după 18 martie, după această testare", a spus Răducu, în cadrul audierii sale în Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că sistemul va avea două module, după testare.

"Sistemul va avea 2 module după testare, dar va avea în total 8 module care se vor face treptat până în iunie. Cele două module de comunicare cu beneficiarii sunt gata, respectiv apel şi cerere de finanţare, după care urmează modulul de contractare, nereguli, de raportare la Comisie", a arătat Răducu.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a anunţat, duminică, faptul că în perioada 8 - 18 martie 2016 va fi disponibil pentru a fi testat de către public modulul "Depunerea cererii de finanţare" al aplicaţiei MySMIS 2014 versiunea 1.0.

"Această aplicaţie IT a fost elaborată de către MFE împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pentru a facilita schimbul electronic de informaţii între beneficiari şi autorităţile cu atribuţii în gestionarea fondurilor europene structurale şi de investiţii. Prin implementarea aplicaţiei MySMIS 2014, Ministerul Fondurilor Europene răspunde prevederilor regulamentelor europene aplicabile perioadei de programare 2014-2020. Orice persoană juridică interesată de testarea aplicaţiei IT trebuie să fie înregistrată în sistem de către reprezentantul legal sau un împuternicit al acestuia, obligatoriu prin utilizarea propriului Certificat digital calificat pentru semnarea electronică a documentelor", potrivit unui comunicat al MFE.

Astfel, certificatele digitale calificate sunt folosite şi în alte situaţii de interacţiune cu autorităţile, precum depunerea declaraţiilor fiscale la ANAF.

MFE precizează că sunt acceptate în sistem toate certificatele digitale calificate emise în condiţiile legii.

"În cadrul proiectelor ce urmează a fi finanţate, costurile aferente procurării certificatelor digitale calificate sunt eligibile. Atât în faza de testare cât şi după lansarea în producţie, o persoană juridică va putea înscrie mai mulţi utilizatori pentru completarea informaţiilor din cererea de finanţare. Apelurile deschise în sistem în perioada de testare vor conţine prevederi ale ghidurilor ce pot suferi modificări în varianta finală", mai arată ministerul în comunicat.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:20

Gradul de absorbţie al fondurilor europene ar putea ajunge la 100%, dar sunt proiecte retrospective care nu respectă anumite condiţii, în prezent procentajul fiind de 75%, a declarat astăzi ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, în cadrul audierii sale în Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.

"Avem dreptul să încheiem contracte cu proiecte retrospective până la 31 martie 2016. Toate bursele, de exemplu pentru elevi, studenţi, urmează să le includem. Am putea să creştem gradul de absorbţie până la 100%, numai că sunt nişte probleme foarte mari că nu găsim proiecte naţionale care să respecte cele trei condiţii: să respecte achiziţiile publice, să aibă autorizaţie de construcţie şi să existe aviz de mediu. Sperăm să ajungem la 80% sau să depăşim, dar din cauza acestor impedimente în ceea ce priveşte proiectele naţionale vom vedea la ce cifră vom ajunge", a afirmat Răducu, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că în momentul de faţă sunt făcute plăţi care ar reprezenta o absorbţie de 75%.

"În momentul de faţă, am făcut plăţi de peste 75% din total fonduri. Ele nu au fost încă rambursate de către Comisie, având în vedere că la începutul anului este perioada de audit şi se analizează plăţile; de la Comisie în fiecare an vin după sfârşitul lunii februarie - începutul lunii martie. La Comisie, în prezent, avem 750 de milioane euro care trebuie rambursate. În prezent, avem 75% speranţă de grad de absorbţie, dar există posibilitatea de a creşte această rată printr-o o situaţie unică de a include proiecte retrospective, proiecte finanţate numai din bugetul de stat", a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene.

(S.A.)

------------

Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor o va audia, luni, 29 februarie, pe doamna Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

În cadrul audierii vor fi abordate aspecte ce ţin de stadiul absorbţiei fondurilor europene, situaţia alocărilor pentru exerciţiul bugetar 2014-2020, stadiul proiectelor fazate, precum şi a celor prefinanţate, potrivit sursei citate.

Audierea va avea loc la sala de şedinte a Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor (nivel P), începând cu ora 13.00, scrie în comunicatul citat.

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, a declarat, în contextul audierii ce va avea loc luni, că se aşteaptă ca doamna ministru să ofere "răspunsuri mult mai punctuale şi exacte decât răspunsurile trimise în scris la întrebările adresate de Comisia pentru afaceri europene" cu privire la strategia vizată de Ministerul Fondurilor Europene în direcţia dezvoltării economice a României, precum şi în ceea ce priveşte alocările prin care decalajele dintre regiuni să fie eliminate.

"La momentul în care actualul guvern a fost învestit în funcţie, misiunea prioritară pe care şi-a asumat-o a fost aceea de a valorifica la maximum avantajul fondurilor europene. Sper ca Ministerul Fondurilor Europene să nu se mai rezume doar la a constata responsabilii pentru întârzierile la plăţi, depunerea proiectelor sau punerea în dezbatere a ghidurilor, ci să îşi şi asume un rol activ în rezolvarea cauzelor, astfel încât să eliminăm această tendinţă din practică de a găsi beneficiarul ca fiind vinovatul de serviciu! România nu are voie să piardă trenul fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014-2020, bani pe care sper ca ţara noastră să îi absoarbă în totalitate. Banii europeni reprezintă o garanţie pentru dezvoltarea şi modernizarea României, fiind bani care se cuvin României", a subliniat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. S-au TREZIT ...si parlamentarii......Dupa ce n-au facut nimic 26 de ani privind Fondurile Europene ..acum vine si fasneata de Ana Birchall... care probabil din invidia ce-o caracterizeaza si rasul ei sarcastic...vrea vezi doamne raspunsuri fff. punctuale...si sa vada cum sunt repartizate fondurile ...ca vezi doamne sa nu se produca decalaje intre regiuni.

    Stai madam ..Birchall... ca suntem doar la inceputul alocari fondurilor aferente anilor 2014-2020. .....Mata vrei ca de la inceput sa distribuie ...pentru fiecare judet cate 100.000 de Euro..E f.greu sa lucrezi cu astfel de persoane care sunt complect pe dinafara problemelor reale... 

    Acum cateva minute ma uitam la o televiziune publica,,,in care printre altele s-au transmis de la Comisia Parlamentara cateva aspecte legate de noile masuri ce vor sa fie implementate privind usurarea accesarii si rezolvarii lor ,,,,

    Ce sa vezi la "haita" aia de parlamentari,,,s-au napustit asupra ministrului Aura Raducu...si sa vedeti cum: citez din relatarile lor. D-na ministr vedeti ca noi (prosti) parlamentari din comisie trebuie sa stim totul.....vedeti ca noi v-am facut ministru ...ca daca noi nu va votam nu erati ministru...asa ca, 

    Ca sa vezi cata mitocanie la acesti alesi... zau ma gandesc nu le e jena de comportamentul lor grosolan,,,ce vor sa demonstreze cu aceasta joc murdar pe care-l practica fata de o persoana ,,,care vrea totusi sa ajute tara aceasta cu ceva...

    Trebuia ca acel mitocan...cred ca este un PSD-ist ..era alaturi de Ana Berchall sa fi primita un raspuns..inafara de faptul ca este lipsit total de bunul simt ...ca sa ajuns in aceasta situatie...de Guvern,,nu ca d-na ar fi preferat asa de mult sa ocupe aceasta functie ci datorita faptului ...ca acesti ageamii..n-au fost in stare sa-si preia o guvernare ...si ca alegatori lor nu-i mai vor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb