Produsul Intern Brut al României a crescut cu peste 10 procente în perioada 2009-2015, datorită fondurilor europene investite în economie, a declarat, ieri, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
"Produsul Intern Brut a crescut cu peste 10%. E cu 10% mai mare decât dacă nu am fi utilizat fonduri europene. În ceea ce priveşte efectul asupra investiţiilor, se vede o creştere de 25% a investiţiilor datorate fondurilor europene. Fondurile europene reprezintă un procent destul de mare din totalul investiţiilor, deci 20-25% din totalul investiţiilor efectuate la nivel naţional. În ceea ce priveşte impactul asupra locurilor de muncă au fost angajaţi cu 3,8% mai mulţi faţă de cât ar fi fost dacă nu se utilizau fonduri europene", a spus Răducu.
Potrivit domniei sale, consumul privat a crescut cu peste 19%, faţă de situaţia în care nu s-ar fi folosit fondurile.
"S-a văzut o creştere de salarii cu 25% prin utilizarea acestora. Din structura fondurilor, o sumă destul de mare s-a alocat salariilor prin diverse proiecte, în special în domeniul capitalului uman sau capacitate administrativă. Este bine să aducem salariile la nivelul european", a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene.
Potrivit sursei citate, rata de absorbţie a fondurilor europene este calculată la 78,74%, pentru perioada de programare 2007-2013.
"La sfârşitul anului 2015, rata de absorbţie, adică plăţi primite de la Comisia Europeană, s-a apropiat de 60%, dar există peste 750 milioane euro plăţi transmise la Comisie pentru a fi rambursate. Aceste plăţi vor fi efectuate de Comisie în partea a doua a lunii februarie după ce sunt analizate conform procedurii. La sfârşitul anului s-a făcut un efort mare, am ajuns la 75% plăţi către beneficiari, iar în prima jumătate a lui 2016 putându-se efectua de la beneficiari la autorităţile de management cererile de plăţi", a spus Răducu.
Domnia sa a precizat că speră să se ajungă cât mai aproape de 80%, rată de absorbţie pentru 2007-2013.
"Rata de 78,74% am analizat-o cu Ministerul Finanţelor, este o rată moderată, sperăm ca ea sa crească. Facem toate eforturile pentru a creşte această rată şi a ne apropia de 80%. Am fi putut să facem mai mult. Aveam unele soluţii. Puteam include proiecte naţionale, finanţate de la bugetul de stat să intre pe fondurile structurale 2007-2013 numai că analizând un număr mare de proiecte, în cazul sectorului de apă, de exemplu, din 1.000 analizate, din păcate nu respectă anumite reguli şi s-a putut selecta un număr mic de proiecte. Nu se respectă, în ceea ce priveşte proiectele naţionale, achiziţiile publice, avizul de mediu şi autorizaţia de construcţie. Acestea ar trebui respectate şi am fi putut să ridicăm rata spre 90 - 95%, dacă puteam să dispunem de aceste proiecte naţionale. Mai analizăm", a mai afirmat ministrul.
De asemenea, Aura Răducu a reamintit că până la 31 martie mai pot fi analizate multe proiecte naţionale spre a fi trecute pe fondurile europene.