AURELIAN DOCHIA: "2013 nu a fost deloc bun, din punct de vedere al consumului"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 29 ianuarie 2014

"2013 nu a fost deloc bun, din punct de vedere al consumului"

Blănculescu: "Ţara noastră este pe un ciclu de creştere"

Anul 2013 nu a avut rezultate satisfăcătoare în ceea ce priveşte consumul, consideră analistul economic Aurelian Dochia, care ne-a spus: "Încă de la începutul anului trecut ne aşteptam la creşteri ale consumului, însă rezultatele nu sunt deloc satisfăcătoare în acest domeniu. 2013 nu a fost deloc un an bun, din punct de vedere al consumului. Ţara noastră a ieşit cât de cât bine economic datorită altor sectoare care au mers bine".

Aurelian Dochia este de părere că nici 2014 nu va excela în domeniul consumului.

În acelaşi ton, managerii societăţilor comerciale susţin că activitatea din sectorul comerţului cu amănuntul va avea o tendinţă de scădere moderată, în perioada ianuarie-martie, potrivit soldului conjunctural realizat de Institutul Naţional de Statistică.

INS arată că, în comerţ, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o scădere, soldul conjunctural fiind de -23%.

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi şi creşteri cu 18% la preţurile de vânzare cu amănuntul.

Potrivit comunicatului INS, în intervalul analizat, ne vom confrunta cu o tendinţă de relativă stabilitate în industria prelucrătoare, cu scădere moderată în servicii şi cu scădere în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare.

Deşi analistul Aurelian Dochia este de părere că indicatorul sold conjunctural corespunde cu realitatea, în cadrul cercetării fiind intervievaţi oameni de afaceri care au comenzile stabilite până la jumătatea anului, Ionel Blănculescu, ce coordonează Consiliul Consultativ pentru Mediu de Afaceri, susţine că managerii care răspund unor astfel de întrebări sunt sub influenţa lunii ianuarie - o lună foarte slabă, în general, atât din din punct de vedere al consumului, cât şi al producţiei din diverse domenii.

Domnia sa ne-a explicat: "Oamenii au fost intervievaţi în luna ianuarie, care nu este reprezentativă şi care dă un sentiment de pesimism, după cheltuielile făcute în decembrie. De aceea, acest indicator nu este reprezentativ".

Ionel Blănculescu opinează că 2014 va fi un an cu rezultate bune pentru economie, ţara noastră fiind pe un ciclu de creştere.

Activitatea din construcţii va continua să scadă

Potrivit estimărilor făcute de manageri în luna ianuarie, în activitatea de construcţii va fi înregistrată o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -31%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -24%).

Oamenii de afaceri estimează, de asemenea, scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural -28%) şi o relativă stabilitate a preţurilor, în domeniul lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +2%).

Cererea de servicii şi numărul de salariaţi din domeniu vor cunoaşte scăderi moderate, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor urmând să aibă o tendinţă de creştere moderată.

Relativă stabilitate în industria prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din această lună, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -1%).

Activitatea din industria metalurgică va înregistra o tendinţă de scădere (sold conjunctural -30%), în timp ce fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor va avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +7%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează creştere moderată, în perioada ianuarie-martie, preconizându-se că numărul de salariaţi va rămâne stabil în toată industria prelucrătoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb