AURELIAN DOCHIA: "Cererea firmelor pentru creditare rămâne destul de scăzută"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 august 2018

"Cererea firmelor pentru creditare rămâne destul de scăzută"

Evoluţia sistemului bancar a fost foarte bună în primul semestru, conform analiştilor

Evoluţia sistemului bancar în prima jumătate a acestui an a fost una foarte bună, la fel ca şi anul trecut, cu o tendinţă de creştere a creditării, îndeosebi în zona gos­podăriilor, ne-a spus economistul Aurelian Dochia. Domnia sa subliniază că persoanele private sunt cele care au fost forţa în piaţa creditării, precizând: "Pe de o parte, este bine şi normal, pentru că, totuşi, creditarea din ţara noastră este la un nivel scăzut faţă de cea din ţările europene şi trebuie să apară un fenomen de recuperare a decalajului în acest segment. Totuşi, există un anumit semn de întrebare şi o anumită nelinişte în legătură cu faptul că, din partea firmelor, cererea pentru creditare rămâne încă destul de slabă. Ştim foarte bine că structura de finanţare pentru firmele din România este specifică.

Niciodată companiile de la noi nu s-au bazat foarte mult pe resursele bancare, în comparaţie cu firmele din alte ţări. Societăţile din România se bazează foarte mult pe împrumuturi de la fondatori, această formulă de finanţare fiind chiar neobişnuită. Totuşi, situaţia din economie este destul de bună şi firmele ar trebui să prindă mai mult curaj şi să facă investiţii".

Foarte multe credite au fost contractate prin Programul Prima Casă, dar majoritatea băncilor au început să dezvolte programe pentru credite ipotecare şi imobiliare care să nu mai fie dependente de Prima Casă şi să fie atractive, având condiţii similare cu acest program, ne-a mai spus Aurelian Dochia, adăugând: "Nu cred că reducerea programului Prima Casă va avea un impact foarte mare, atâta vreme cât există o cerere pentru locuinţe".

Printre altele, domnul Dochia este de părere că, deocamdată, creşterea ROBOR nu a fost un factor de descurajare a creditării: "Cred că această majorare a dobânzilor trebuie privită şi în raport cu creşterea veniturilor, pentru că, în ultimii doi ani, am asistat la creşteri importante ale veniturilor, la mai multe categorii de salariaţi. Creşterea ROBOR este incomparabil mai mică decât majorarea cu 20% a salariilor bugetarilor de anul trecut, de exemplu. Ce se pierde din vedere în această discuţie este că această creştere era inevitabilă, pentru că dobânzi aproape de zero, cum au fost în ultimii ani, reprezintă o anomalie".

Conform economistului, o parte dintre profiturile băncilor au venit şi din provizioane. "Cred că din ce în ce mai puţin profiturile băncilor vor veni din recuperările de provizioane, pentru că, pe de o parte, s-a schimbat cadrul legislativ şi, pe de altă parte, s-au împuţinat şi neperformantele", a conchis Aurelian Dochia.

Tradeville: "Veniturile operationale ale BRD Groupe Societe Generale au crescut ca urmare a creşterii veniturilor din dobânzi"

Aproape toate băncile care şi-au anunţat rezultatele financiare aferente primului semestru al acestui an (printre care Banca Transilvania, Erste Bank, BRD Groupe Societe Generale, Raiffesen Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Garanti Bank etc.) au înregistrat creşteri importante ale profiturilor.

Specialiştii de la Tradeville au realizat o analiză a rezultatelor BRD Groupe Societe Generale şi Erste Bank Group - două dintre instituţiile bancare listate la BVB - ale căror activităţi de creditare au crescut, influenţând pozitiv totalul veniturilor şi profitul, conform analiştilor citaţi.

Brokerii de la Tradeville arată că BRD a înregistrat cu 2,5% mai puţine credite neperformante în semestrul întâi din 2018 (scădere de la 8,8% la 6,3%) faţă de acelaşi interval din 2017, ceea ce a condus la suplimentarea veniturilor după anularea provizioanelor alocate acoperirii unor eventuale pierderi.

"Veniturile operaţionale ale BRD au sporit cu 10,5%, la 1,47 miliarde lei, evoluţia fiind determinată de creşterea veniturilor nete din dobânzi cu 13,21%, la 937,5 milioane lei, şi a veniturilor din comisioane cu 3,24%, la 379,3 milioane lei. Evoluţia pozitivă a veniturilor a fost determinată, în principal, de creşterea activităţii de creditare. Profitul operaţional al companiei a crescut, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 19,4%, ajungând la 741,6 milioane lei", evidenţiază sursele citate.

La nivel de grup, BRD a raportat, în primul semestru al acestui an, un profit de 756,5 milioane lei, în creştere cu 0,88% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Analiştii Tradeville arată: "Comparativ cu primul semestru din 2017, veniturile operationale ale grupului BRD au crescut cu 10,5% la 1,47 miliarde lei, evoluţia fiind determinată de creşterea veniturilor nete din dobânzi cu 13,21%, la 937,5 milioane lei şi a veniturilor din comisioane cu 3,24%, la 379,3 milioane lei. Evoluţia pozitivă a veniturilor a fost determinată în principal de evoluţia pozitivă a activităţii de creditare pe segmentul de clientelă, ce a înregistrat o creştere de 3,62%, comparativ cu semestrul al doilea din 2017, majorarea ratelor de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale de la începutul anului până în prezent, concomitent cu creşterea numărului de tranzacţii şi operaţiuni ce generează comisioane".

Sursele citate mai evidenţiază că un impact semnificativ asupra rezultatului net îl are "Costul net al riscului": "Dacă în trecut compania înregistra un procent ridicat al NPL-urilor (credite neperformante) şi constituia provizioane pentru acoperirea potenţialelor pierderi, în semestrul întâi 2018 BRD a înregistrat o rată a NPL-urilor de doar 6,3%, comparativ cu rata de 8,8% înregistrată în primul semestru din 2017. Când rata NPL scade, banca înregistrează venituri din anularea provizioanelor constituite în trecut. În primele şase luni ale acestui an, acest fenoment a avut, însă, o influenţă mai mică faţă de semestrul întâi 2017. Astfel, acum s-au înregistrat venituri în valoare de 154,38 milioane lei, mai mici cu 43% faţă de cele înregistrate în perioada comparabilă a anului trecut".

Tradeville: "Erste Bank - rezultate excepţionale pe piaţa din România şi Croaţia"

Analiştii Tradeville arată că, în cazul Erste Bank Group, s-au remarcat rezultate excepţionale pe piaţa din România şi Croaţia, unde a fost înregis­trată o creştere netă a veniturilor de pes­te 100%, în ţara noastră constatându-se o majorare de 50% a creditării pentru persoane fizice.

"Veniturile grupului au crescut moderat în Austria şi Slovenia, dar au scăzut cu peste 30% în Ungaria şi Serbia.

Dată fiind creşterea previzionată în următorii ani, de 3-4%, pe pieţele central şi est europene unde operează EBS, perspectivele de creştere a profitului companiei sunt foarte bune", sub­liniază Tradeville. Potrivit analiştilor citaţi, profitul pe 2018 al grupului s-ar putea situa la 1,39 miliarde euro, urcând la 1,50 miliarde euro în 2019, respectiv 1,63 miliarde euro în 2020.

Compania a raportat un rezultat net trimestrial de 533,6 milioane euro, în creştere cu 17,35% faţă de trimestrul al doilea din 2017, iar rezultatul net atribuit societăţii mame a crescut cu 20%, de la un an la altul, conform surselor citate.

Acestea arată: "Faţă de estimările analiştilor, atât veniturile, cât şi cheltuielile trimestriale (cu 3,4% mai puţin) au fost sub aşteptări, astfel rezultând un profit net trimestrial care a depăşit aşteptările pieţei cu peste 16%.

Veniturile nete din dobânzi din segmentul de retail au fost influenţate pozitiv de reducerea costurilor ca urmare a contribuţiilor în creştere aduse de atragerea de depozite din România, Republica Cehă, Austria şi Croaţia, dar şi de creşterea împrumuturilor în Cehia.

Cheltuielile operaţionale din segmentul de retail au fost influenţate de creşterea costurilor din Cehia, datorită aprecierii monedei locale CZK şi de creşterea cheltuielilor cu personalul şi cele de IT din România.

Comisioanele nete au crescut în principal datorită consolidării Erste Asset Management, a comisioanelor din asigurare şi de asset management în Slovacia, dar şi datorită creşterii cos­turilor legate de carduri şi conturi în Ungaria. Aceste aspecte au influenţat o creştere a rezultatului net atribuit societăţii mame în segmentul de retail.

Segmentul de Corporate desfăşoară activităţi cu IMM-urile, corporaţiile şi clienţii care aparţin unui grup (de corporaţii). Veniturile nete din dobânzi au cres­cut în segmentul Corporate în principal datorită volumului ridicat de împrumu­turi şi marjelor generate din activitatea de depozit în Cehia şi a aprecierii coroanei cehe, dar şi a intensificării creditării filialei Erste Bank din Austria.

Îmbunătăţirea portofoliului de credite din segmental Corporate a fost unul dintre elementele care au determinat banca să-şi reducă provizioanele de risc. Ca urmare a creşterii veniturilor, pe fondul menţinerii la acelaşi nivel al cheltuielilor operaţionale, rezultatul net atribuibil societăţii mame a crescut semnificativ în semestrul întâi 2018.

În funcţie de tipul de operaţiuni des­făşurate de bancă, divizia Corporate a crescut cu peste 42% faţă de primul semestru al anului 2017, dar rezultatul net total a fost influenţat de scăderile din segmentul de Group Markets, care se ocupă cu serviciile de tranzacţionare şi piaţă, inclusiv de relaţiile cu instituţiile financiare;

În funcţie de ţară, Grupul EBS a prezentat o evoluţie interesantă, rezultatul net semestrial crescând cu peste 100% în România şi Croaţia, crescând moderat în Austria şi Slovacia şi suferind o scădere de peste 30% în Ungaria şi Serbia. De exemplu, evoluţia favorabilă din România a fost influenţată de creşterea activităţii de creditare către persoane fizice cu peste 50%.

Veniturile nete din dobânzi în Ro­mânia, incluzând BCR, au crescut datorită intensificării operaţiunii de depozit în cadrul diviziei de retail, deşi au fost influenţate în mod negativ de schimbarea metodei de calcul a câştigurilor de capital cu 15,1 milioane de euro.

Veniturile nete din dobânzi au scăzut în Ungaria ca urmare a schimbării metodei de calcul a câştigurilor de capital în valoare de 6,6 milioane euro, în timp ce volumul creditelor şi al depozitelor a crescut de la un an la altul".

Pentru anul curent, analiştii estimează venituri totale în medie de peste 6,8 miliarde euro şi un profit net în medie de 1,4 miliarde euro. Pentru următorii doi ani, aceştia anticipează, în medie, o creştere a veniturilor totale şi a profitului net.

Grupul se aşteaptă la un mediu favorabil pentru expansiunea de credit: influenţată de creşterea PIB-ului real cu 3-4% în segmentele de piaţă din Europa Centrala şi de Est unde operează societatea. Grupul estimează o scădere a costurilor legate de proiecte şi a celor legate de riscurile aferente operaţiunilor defăşurate de către acesta.

Banca Transilvania - profit în creştere cu 33,6%

Banca Transilvania (BT), de asemenea listată pe BVB, a raportat, după primele şase luni ale acestui an, un profit net la nivel de bancă de 662,7 milioane de lei, cu 33,6% peste cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, în urma creşterii veniturilor operaţionale cu 13,51%, până la 1,423 miliarde de lei, pentru acelaşi interval de raportare, reiese din raportul semestrial al societăţii bancare.

Cea mai importantă parte a acestei creşteri este dată de veniturile nete din dobânzi, care s-au ridicat, după primele şase luni ale anului, la circa 1,01 miliarde de lei, în creştere cu 14,15% faţă de primul semestru al anului trecut.

La nivel consolidat, performanaţa entităţii din Cluj a fost şi mai bună, Grupul BT raportând, la data de 30 iunie 2018, un profit net de 864,6 milioane lei, cu 68,63% peste cel obţinut la data de 30 iunie 2017, de 512,73 milioane de lei.

La data de 30 iunie 2018, activele totale ale grupului se ridicau la 75,3 miliarde de lei (în creştere cu 25,92% faţă de valoarea înregistrată la finalul anului trecut), din care 62,9 miliarde lei sunt aferente băncii, creditele nete reprezentând 49,02% din activele Grupului BT.

Creditele acordate clienţilor de către BT au crescut cu 4,8% în sold, faţă de decembrie 2017. Depozitele clienţilor Grupului BT au ajuns la 61,48 miliarde lei, din care 40,09 miliarde lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 21,39 miliarde lei, cele ale persoanelor juridice. Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA (Autoritatea Bancară Europeană), a fost de 5,58% la 30 iunie 2018, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform EBA este de 85%.

În luna aprilie a acestui an, Banca Transilvania a finalizat achiziţia pachetului majoritar de acţiuni (99,15%) deţinut de Eurobank Group la Bancpost, pentru 178,67 milioane de euro. Totodată, Banca Transilvania a cumpărat acţiunile deţinute de Eurobank la ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN. În plus, societatea bancară a preluat un împrumut subordonat, în valoare de 80 de milioane de euro, datorat de Bancpost către banca mamă.

Pentru ERB Retail IFN, Banca Transilvania a plătit 40,42 milioane euro, iar pentru ERB Leasing IFN - 6,79 milioane euro.

De asemenea, la începutul anului 2018, Banca Transilvania a devenit acţionar al Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având o participaţie de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), după ce a primit aprobarea pentru achiziţia unui pachet de 39%, din partea autorităţilor de supraveghere din România şi Republica Moldova.

Creştere de 74% la Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 423 milioane de lei, cu 74% mai mare faţă de intervalul similar din 2017.

În acelaşi interval, activele totale ale Raiffeisen Bank au crescut cu 14% în ritm anual, la 38,1 miliarde lei, iar motorul principal al evoluţiei pozitive a continuat să fie activitatea de creditare: 23,6 miliarde de lei împrumuturi nete acordate clienţilor băncii, în creştere cu 20% faţă de perioada similară din 2017.

Volumele de credite noi acordate în primul semestru al acestui an au înregistrat creşteri substanţiale, mai ales pentru companii, potrivit băncii, care menţionează: "Creditele nou acordate companiilor mari şi medii au crescut cu 43% în primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2017, cele acordate IMM-urilor - cu 35%, iar împrumuturile pentru populaţie (garantate sau negarantate) - cu 15%".

Depozitele atrase de Raiffeisen Bank au crescut cu 16% la jumătatea lui 2018, depăşind valoarea de 31 miliarde lei.

În primul semestru, veniturile băncii au fost de aproximativ 1,2 miliarde lei, cu 21% mai mult decât în anul anterior.

Rata creditelor neperformante a scăzut la 4,9% la finalul lunii iunie 2018, de la 8% în semestrul întâi din 2017.

Cheltuielile cu provizioanele au ajuns la 72 de milioane de lei, faţă de 206 milioane de lei, la mijlocul anului trecut.

Evoluţie pozitivă şi la OTP Bank

OTP Bank România a înregistrat un profit consolidat ajustat după impozitare de 19,7 milioane lei, (1,4 miliarde forinţi), cu 59% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele de raportare ale Grupului.

Volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 12% de la an la an, susţinut de o creditare robustă pentru persoane fizice şi corporaţii.

Segmentul corporativ a fost principalul motor al creşterii, cu un avans de 23% faţă de 2017. Segmentul retail a contribuit la creşterea cu 8% faţă de anul precedent. În ceea ce priveşte împrumuturile noi, în semestrul întâi creditele ipotecare s-au îmbunătăţit cu 11%, în timp ce vânzările de credite pentru nevoi personale au crescut cu 15%.

Salt spectaculos al rezultatelor Piraeus Bank

Piraeus Bank a înregistrat o creştere spectaculoasă a profitului brut, în primul semestru al acestui an faţă de acelaşi interval din 2017, potrivit unui anunţ al băncii. Acesta arată că "profitul înainte de impozitare realizat de Piraeus Bank România în prima jumătate a anului 2018 a avansat la 25,1 milioane lei, în creştere semnificativă faţă de nivelul de 3,8 milioane lei înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut".

Valoarea totală a creditelor acordate a crescut cu 3%, la 3,564 miliarde lei, creşterea fiind impulsionată de avansul cu 18% al împrumuturilor corporate şi de saltul cu 21% realizat de creditele acordate segmentului IMM.

Împrumuturile corporate au atins 1,307 miliarde lei, în timp ce creditele acordate IMM-urilor s-au situat la 706 milioane lei, conform comunicatului citat.

Acesta menţionează că depozitele atrase de bancă au atins 4,436 miliarde lei, înregistrând o creştere de 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În 28 iunie 2018, Piraeus Bank România a fost preluată de fondul american de investiţii J.C. Flowers &Co., aceasta fiind prima investiţie pe care fondul o face pe piaţa din ţara noastră şi din Europa Centrală şi de Est. Pe 17 iulie 2018, BERD a achiziţionat 19% din acţiunile Piraeus Bank România.

Activitatea comercială - aport semnificativ la profitul Garanti Bank

Grupul Garanti România, care reuneşte Garanti Bank, Garanti Leasing şi Garanti Credite de Consum, a realizat un profit net consolidat de 78,8 milioane lei în primul semestru din 2018.

La nivel individual, Garanti Bank a înregistrat profit net de 64,6 milioane lei la finalul lunii iunie, activitatea sa comercială având un aport semnificativ la acest rezultat.

Rata creditelor neperformante a continuat sa scadă, fiind semnificativ sub media pieţei, în timp ce rata de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane se po­ziţionea­ză peste nivelul de 55%.

Patria Bank - tot pe pierdere

Patria Bank a înregistrat o pierdere de 23,3 milioane lei, în prima jumătate a acestui an, nivel apropiat de cel bugetat, de 22,3 milioane lei. La baza acestui rezultat stă realizarea planului de vânzări în proporţie de 112% şi un nivel al cheltuielilor operaţionale conform nivelelor bugetate.

Profitabilitatea Patria Bank continuă să fie sub presiune, în principal din cauza structurii sub-optimale a activelor din bilanţul băncii generată de lichiditatea în exces, arată raportul transmis BVB. Acesta subliniază că presiunea se reduce pe măsură ce banca implementează strategia sa de creştere a activităţii de creditare. "În linie cu bugetul anului 2018, pierderea trimestrului al doilea 2018 s-a redus considerabil, de la 19 milioane lei la 4,3 milioane lei, pe fondul creşterii rezultatului operaţional, bazată în principal pe creşterea bazei de venituri bancare pe toate palierele (venituri din dobânzi, venituri din comisioane, alte venituri din exploatare), în paralel cu menţinerea sub control a costurilor operaţionale.

"Rezultatele băncii sunt în linie cu prognozele bugetare care prevăd revenirea în teritoriul pozitiv în semestrul al doilea al anului, pe fondul continuării trendului ascendendent al veniturilor bancare şi al rezultatelor pozitive din acţiunile de valorificare a activelor neproductive şi a celor neperformante existente în bilanţul sau în afara bilanţului băncii", conform raportului citat.

Acesta menţionează că activitatea de creditare a Patria Bank continuă trendul de creştere accelerată, în primele şase luni ale anului 2018 fiind acordate credite noi în valoare de 483 milioane lei. Portofoliul brut de credite acordate persoanelor juridice a înregistrat, în această perioadă, o creştere de 92,01 milioane lei

Sursa citată subliniază că cele mai importante riscuri şi incertitudini care pot afecta activitatea Patria Bank pentru următoarele şase luni sunt generate în principal de riscurile aferente sistemului bancar românesc.

_______________________________

Rezultatul consolidat al grupului ProCredit a crescut

Rezultatul consolidat al grupului ProCredit, de 26,7 milioane de euro, obţinut din operaţiuni continue în primul semestru al anului, este semnificativ mai mare faţă de cel din acelaşi interval din 2017, care a fost 20,8 de milioane euro, potrivit datelor financiare ale grupului.

Portofoliul brut de credite al Grupului ProCredit s-a majorat, în prima jumătate a anului 2018, cu 350 de milioane de euro, până la valoarea de 4,3 miliarde euro, comparativ cu perioada similară din anul precedent. Cheltuielile cu provizioanele pentru acoperirea riscurilor au rămas scăzute, iar pe parcursul primelor şase luni ale anului, ponderea creditelor neperformante s-a redus de la 4,8% (la 31 decembrie 2017) la 3,7% (30 iunie 2018), în timp ce nivelul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a crescut la peste 90%.

"Depozitele clienţilor, care reprezintă cea mai importantă sursă de finanţare pentru băncile ProCredit, erau de 3,6 miliarde euro, la 30 iunie 2018; acelaşi nivel a fost raportat şi la sfârşitul anului financiar 2017, fiind puţin peste valoa­rea de 3,5 miliarde euro înregistrată la sfârşitul anului 2016", a anunţat, ieri, grupul financiar.

Pentru întreg anul 2018, ProCredit anticipează o creştere a portofoliului brut de credite de 12-15%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. „creditarea din ţara noastră este la un nivel scăzut faţă de cea din ţările europene şi trebuie să apară un fenomen de recuperare a decalajului în acest segment”

    - anul 2018. 

    „Până când să n-avem şi noi faliţii noştri?... Anglia-şi are faliţii săi, Franţa-şi are faliţii săi, până şi chiar Austria-şi are faliţii săi, în fine oricare naţiune, oricare popor, oricare ţară îşi are faliţii săi (îngraşă vorbele.)... Numai noi să n-avem faliţii noştri!... Cum zic: această stare de lucruri este intolerabilă, ea nu mai poate dura!...” - anul 1884, I.L. Caragiale.

    Cât de actual este acest scriitor!!! 

    1. Multinaționalele se împrumută de afară, la dobânzi de 0,211% și concurează cu băștinașii decalați.

    sa se bucure acum cat mai pot, incepe iar dezastrul pt debitori, a fost in valuta randul trecut in special in franci, acum va fi in ron cu robor de cateva ori mai mare, la cati pleaca din rom si cati mai pot lua credite din aia de raman, dezastrul e asigurat. sa vedm pe cine si cum vor reusi sa mai pacaleasca de data asta

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb