Aurescu subliniază importanţa coordonării în continuare a statelor UE privind gestionarea pandemiei de COVID-19

J.P.
Miscellanea / 22 octombrie 2021

Aurescu subliniază importanţa coordonării în continuare a statelor UE privind gestionarea pandemiei de COVID-19

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, joi, la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor UE la Bucureşti, importanţa coordonării în continuare privind gestionarea pandemiei de COVID-19 şi a efectelor acesteia, conform Agerpres.

Potrivit MAE, reuniunea, organizată de Ambasada Sloveniei la Bucureşti în contextul deţinerii de către această ţară a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, a prilejuit un schimb de opinii privind principalele teme de pe agenda europeană şi internaţională. Au fost abordate în mod deosebit aspecte privind gestionarea pandemiei de COVID-19, Conferinţa privind viitorul Europei, extinderea UE şi relaţiile externe, cu accent pe Parteneriatul Estic, Republica Moldova şi relaţia transatlantică, a informat un comunicat de presă al MAE.

"Ministrul Afacerilor Externe a subliniat importanţa coordonării în continuare a statelor membre UE pentru a gestiona pandemia de COVID-19 şi efectele acesteia. A reiterat angajamentul României pentru o Uniune mai rezilientă şi mai unită, mai ales în faţa crizelor. A adresat mulţumiri statelor membre UE care au răspuns pozitiv apelului României de sprijin pentru gestionarea efectelor pandemiei", a precizat MAE.

Cu referire la Conferinţa privind viitorul Europei, Bogdan Aurescu a evidenţiat relevanţa acestui proces, care implică cetăţenii, inclusiv cetăţenii români, în conturarea direcţiilor de dezvoltare a proiectului european. Totodată, el a subliniat că România are o abordare pragmatică, susţinând rezultate tangibile pentru cetăţeni şi a evidenţiat necesitatea unei participări cât mai active din partea acestora.

În ceea ce priveşte relaţiile UE cu statele din vecinătate, ministrul Aurescu a punctat importanţa strategică a Balcanilor de Vest pentru stabilitatea, securitatea şi prosperitatea statelor din această regiune. El a subliniat necesitatea avansării procesului de extindere în regiune şi a susţinut adoptarea cât mai curând a cadrelor de negociere cu Albania şi Republica Macedonia de Nord.

Aurescu a evidenţiat faptul că România susţine "ferm" valoarea strategică a procesului de extindere, care stimulează procesele de modernizare în regiune, pe baza asumării valorilor europene. El a vorbit despre importanţa alinierii partenerilor din procesul de extindere la politica externă şi de securitate a UE.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, importanţa strategică a viitorului Summit al Parteneriatului Estic, programat să aibă loc la 15 decembrie, pentru viziunea de dezvoltare post-2020, evocând provocările la care trebuie să răspundă statele partenere din Vecinătatea Estică, în contextul pandemiei şi al situaţiei de securitate din regiune.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a accentuat importanţa susţinerii perspectivei integrării europene a partenerilor, cu luarea în considerare a voinţei exprimate de cele trei state asociate, Republica Moldova, Georgia, Ucraina, pentru o cooperare avansată cu UE, fără a afecta caracterul incluziv al Parteneriatului Estic.

În contextul existenţei unor conflicte prelungite pe teritoriul a cinci din şase state partenere, Aurescu a subliniat sprijinul ţării noastre pentru dezvoltarea unei dimensiuni de cooperare şi dialog pe teme de securitate cu aceşti parteneri. El a reamintit discuţiile ce au avut loc în cadrul Consiliului Afaceri Externe al UE, urmare a propunerii sale şi a 10 omologi europeni, cu privire la creşterea rolului Uniunii în soluţionarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre şi a subliniat necesitatea menţinerii acestui subiect pe agenda miniştrilor de Externe ai UE, pentru asigurarea unei implicări active a Uniunii, pe măsura susţinerii acordate dezvoltării partenerilor din regiune.

Cu referire la Republica Moldova, şeful diplomaţiei române a reiterat susţinerea fermă a României pentru agenda de reforme a actualului Guvern de la Chişinău şi pentru aspiraţiile şi eforturile sale de integrare europeană.

Ministrul Bogdan Aurescu a semnalat şi situaţia îngrijorătoare generată de creşterea preţurilor la energie, determinată de schimbarea de către Rusia a condiţiilor de vânzare a acestuia. El a reiterat importanţa sprijinului european şi al statelor membre UE pentru Republica Moldova, prin acţiuni concrete.

În dialogul cu şefii de misiune ai statelor membre UE, Aurescu a evidenţiat importanţa relaţiei transatlantice, care rămâne esenţială pentru un rol puternic al UE la nivel global. El a arătat că rezilienţa Uniunii Europene trebuie consolidată pe baza cooperării cu partenerii săi care împărtăşesc aceste valori şi interese, unitatea transatlantică fiind o premisă esenţială în acest context.

În cadrul discuţiilor, s-au mai abordat teme de interes actual la nivel european - schimbările climatice, rezilienţa strategică, inclusiv rolul Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti, problematica migraţiei, situaţia din Afganistan, situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, Noul Concept Strategic al NATO, relaţiile UE - China şi NATO - China, a menţionat MAE.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb