Guvernul austriac a depus o plângere la CJUE faţă de aprobarea emisă de Comisia Europeană pentru construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks (Ungaria), proiect finanţat în mare parte de Rusia, a anunţat, ieri, ministrul Mediului din Austria, Elisabeth Kostinger, informează AFP, potrivit Agerpres.
Anul trecut, Comisia Europeană a aprobat investiţiile pe care Ungaria, cu sprijinul Rusiei, intenţionează să le facă pentru construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks. Această investiţie de 12,5 miliarde de euro este finanţată în proporţie de 80% printr-un împrumut acordat de Rusia. Bruxelles-ul a aprobat acest proiect considerând că valoarea finanţării oferită de Rusia este limitată şi proporţională cu obiectivele urmărite, lucru contestat de Viena.
Austria, care are graniţă comună cu Ungaria, sprijină energia verde şi nu are niciun reactor nuclear pe teritoriul ţării. Autorităţile de la Viena consideră că extinderea centralei nucleare de la Paks este periculoasă şi nu este rentabilă din punct de vedere economic.
"Energia atomică nu trebuie să aibă niciun loc în Europa. De la această linie nu ne vom abate niciun centimetru", a subliniat Elisabeth Kostinger.
Procedura împotriva construcţiei de noi reactoare la centrala de la Paks a fost iniţiată de precedentul Guvern austriac şi preluată de noul guvern de dreapta, opoziţia faţă de energia nucleară în Austria bucurându-se de consensul întregului spectru politic după un referendum cu privire la acest subiect în anul 1978.
Anterior, Austria a depus o plângere în 2015 faţă de subvenţiile prevăzute pentru reactoarele EPR pe care grupul francez de utilităţi EDF urmează să le construiască la centrala nucleară de la Hinkley Point, Marea Britanie.
Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala de la Paks a fost construită în anii "80 de sovietici şi furnizează 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. Ţara vecină este dependentă din punct de vedere energetic de Rusia, de la care primeşte 80% din necesarul de petrol şi 75% din cel de gaze naturale.