Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a anunţat ieri că la reuniunea de săptămâna viitoare cu omologii săi din UE, el şi colegul său cipriot Nikos Nouris vor "exercita presiuni pentru ca UE să pună în aplicare măsuri eficiente, cum ar fi o protecţie coerentă a frontierelor în lupta împotriva contrabandei şi a migraţiei ilegale", relatează presa austriacă, conform News.ro.
Gerhard Karner a spus că Cipru, la fel ca şi Austria, este împovărat enorm de migraţia ilegală.
Karner şi Nouris şi-au coordonat punctele de vedere în cadrul unei întâlniri care a avut loc vineri la Viena, înainte de reuniunea miniştrilor de interne ai UE de săptămâna viitoare de la Stockholm. Cei doi miniştri de interne au convenit să susţină ca, pe viitor, procedurile de azil să se desfăşoare în ţări terţe.
După discuţiile cu Karner, ministrul cipriot de interne a anunţat, într-un interviu pentru "Die Presse", că la Consiliul informal JAI de săptămâna viitoare va lua iniţiativa de a cere reorganizarea sistemului de azil. Karner l-a asigurat de sprijin în acest sens. "Vom înainta propunerea împreună: în loc să cheltuim miliarde de euro pentru a-i găzdui pe toţi migranţii, ar trebui să investim în ţări terţe, pentru ca aceşti oameni să rămână acolo", a spus Nouris.
"Europa se confruntă cu o criză a migraţiei. Multe proceduri pur şi simplu nu funcţionează. Trebuie să ajungem la rădăcina problemei. Europa ar trebui să acţioneze în ţările terţe, din Africa şi Asia, de unde provin în principal migranţii ilegali. Discutăm de trei ani despre un nou pact privind azilul şi migraţia în UE şi suntem în mod clar blocaţi", a declarat ministrul cipriot de interne. Întrebat de ce nu există un consens, el a explicat că "pentru multe state este dificil să accepte că ar trebui să participe şi ele la programele de reinstalare. Pentru că se tem că vor deveni ele însele parte a problemei", spune Nouris.
În schimb, a elaborat el, ar trebui convenit cu ţările terţe anumite cote de imigranţi, iar celor care caută protecţie în afara Europei ar trebui să li se ofere posibilitatea de a solicita azil în punctele de lucru ale Crucii Roşii sau ale ONU sau chiar la ambasade, în loc să îşi rişte viaţa în călătorii cu barca pe mare, potrivit propunerii ministrului cipriot de interne.
Cu toate acestea, notează "Kronen Zeitung", în această privinţă, opiniile au fost aparent divergente. Ministerul austriac de Interne nu a dorit să vorbească despre o propunere comună. Cipru a sprijinit propunerea austriacă de a desfăşura procedurile de azil în ţări terţe, a precizat acesta. Cu toate acestea, Austria este împotriva ideii ca procedurile de azil să se desfăşoare în ambasade sau în punctele de lucru ale Crucii Roşii sau ale UNHCR. În schimb, Ministerul de Interne de la Viena a făcut referire la modelul danez sau britanic. Cele două ţări vor să trimită solicitanţii de azil în ţări terţe, unde trebuie să aştepte ca cererea lor să fie soluţionată în Danemarca sau Marea Britanie.
În ceea ce priveşte subiectul redistribuirii refugiaţilor în cadrul UE, unde opiniile au fost, de asemenea, diferite, Nouris s-a arătat înţelegător. El a vorbit cu Karner despre acceptarea refugiaţilor din Cipru. "Îmi dau seama că nu pot insista asupra acestui lucru, având în vedere fluxurile mari de migraţie secundară din Austria", a spus el.
Pe de altă parte, ministru cipriot a criticat veto-ul Austriei în privinţa aderării Româniai şi Bulgariei la Schengen. "Nu a fost o zi bună pentru Europa. Sper că această decizie va fi revizuită în timpul preşedinţiei suedeze a UE", a declarat Nikos Nouris.
1. Pe cuvânt
(mesaj trimis de Nume în data de 21.01.2023, 16:45)
Pe cuvântul Austriei nu dau nici măcar 2 cepe stricate.
Ca să mă exprim decent.
Această nație este premiantă când vine vorba de corupție, trădare, minciună, etc, etc. MIHAI VITEAZUL poate să susțină cele de mai sus.
O să cred când o să văd.
Pace tuturor!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.01.2023, 00:27)
Boicotul la firmele austriece trebuie sa continue….
3. Trebuie renuntat la campania contra OMV
(mesaj trimis de Opinie în data de 22.01.2023, 08:09)
Asa cum in Austria politicul dezbate problema migratiei ,ca punct electoral ,asa si in Romania sunt forte politice interesate mai mult de subiectul Schengen,decat de migratie.. Dar aceasta campanie media impotriva OMV face rau negocierilor in acest moment .Inteleg ca exista resentimente fata de privatizarea catastrofica a Petrom,dar toti pasii succesivi care au dus ca statul roman sa ramana fara rezervele din sol si o companie nationala foarte valoroasa ,...toate deciziile au fost facute de politicieni romani. Austriecii au tras sfori si manete ,au sanatajat sau facut lobby ...din ce vedem acum asa se pare . Dar aderarea la Schengen e o chestiune de fluidizare a transporturilor benefica economic ,asa ca guvernul de azi trebuie sa maximizeze sansele aderarii prin negocieri si compromisuri ,si e posibil ca d Ciuca sa fie mai bun la aceste lucruri decat d Bode ,accept ideea asta . Deci sa l ajute si media scrisa in efortul asta . Timing is everything !