Autoexecutare de stat

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 septembrie 2010

Autoexecutare de stat

Statul a ajuns propriul său călău, aflat în situaţia hilară de a-şi executa bunurile. Este cazul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Murfatlar, a cărei colecţie de vinuri a fost scoasă, vinerea trecută, la licitaţie de Fiscul din Murfatlar. 9.120 de sticle de Pinot Noir, Cabernet Sauvignon şi Merlot, a câte 0,75 de litri fiecare, cu preţuri cuprinse între 50 şi 120 de lei (valoarea totală fiind de aproape 700.000 de lei - 167.000 euro), datând chiar şi din 1988, au fost scoase la vânzare.

"Boală lungă, moarte sigură" pare să fie zicala care se potriveşte ca o mănuşă situaţiei în care se află institutul de cercetare. Cu datorii cumulate din 1990 încoace, cu un împrumut acordat de fosta Bancă Agricolă, achitat, dar din care au mai rămas de plătit dobâzile şi penalităţile, asumate mai târziu de AVAS şi AVAB, situaţia SCDVV Murfatlar s-a înrăutăţit din 2000 încoace, din cauza unei proaste gestionări, ne-a declarat Aurora Ranca, directorul institutului de cercetare.

Datoriile fiscale ale SCDVV Murfatlar au crescut şi mai mult în ultimii doi ani, după ce Ministerului Agriculturii şi Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nu şi-au achitat obligaţiile contractuale, în urma unor licitaţii câştigate de institut. Dacă, în 2007 şi 2008, cele două ministere au reuşit să-şi onoreze obligaţiile contractuale către SCDVV Murfatlar, anul trecut nu au achitat decât 27% din suma datorată. Astfel, SCDVV Murfatlar mai are de încasat 1, 3 milioane de lei (310.000 euro) pentru 2009, iar în contul anului în curs, circa un milion de lei (240.000 euro), ne-a spus Aurora Ranca.

Situaţia în care se află institutul stârneşte compasiune, dar şi amuzament, dacă ne gândim că cele 9.120 de sticle de vin scoase acum la vânzare au constituit gaj pentru ştergerea temporară a datoriilor SCDVV Mufatlar, în baza prevederilor Ordonanţei 92/2009, pentru a putea accesa fonduri europene.

Aurora Ranca ne-a explicat: "Ca să putem accesa fondurile europene, trebuia să figurăm fără datorii. Prevederile Ordonanţei 92/ 2009 ne-au permis să amânăm datoriile institutului pe 6 luni, cu condiţia constituirii unui gaj de 600.000 de lei. Ni s-a eliberat un certificat fiscal, în iunie 2010, din care reieşea că nu avem datorii restante, acestea fiind amânate. Cu toate eforturile depuse, am pierdut banii europeni, pentru că, pe luna precedentă obţinerii acestui certificat, am figurat cu o datorie curentă. Nu s-a dorit să reuşim, nu a existat bunăvoinţă din partea organelor fiscale".

Reprezentanţii SCDVV Murfatlar au încercat să salveze cele mai preţioase vinuri de colecţie ale institutului, unele dintre acestea datând din 1942. În urma deciziei de executare a gajului, au fost scoase la licitaţie, pe cât posibil, vinurile de dată recentă, din 2000 şi 2001. Întrucât contravaloarea lor nu a acoperit în întregime suma de recuperat, au fost sacrificate 1.843 de sticle de vin Cabernet Sauvignon din 1988-1990 (483 de sticle din 1988), 1.254 de sticle Pinot Noir din 1988-1989 şi 1.098 de sticle Merlot din 1989-1990.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din Murfatlar nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentu a ne spune care este rezultatul licitaţiei.

Directorul SCDVV Murfatlar nu se aşteaptă ca vinurile licitate să-şi găsească cumpărători la prima strigare, când preţurile reflectă valoarea lor reală.

La a doua strigare, preţul bunurilor va fi cu 25% mai mic, iar la a treia, cu 50%.

Aurora Ranca a amintit că, de-a lungul timpului, SCDVV Murfatlar s-a confruntat cu numeroase probleme, care s-au acumulat din cauza unei proaste gestionări şi a lipsei de finanţare pentru cercetare din partea statului în ultimii 20 de ani: "Cercetarea în agricultură nu este susţinută de către stat. Bugetul nu finanţează institutele de cercetare, nu avem o legislaţie favorabilă în acest sens".

Singura speranţă pentru redresarea situaţiei financiare a SCDVV Murfatlar este o lege aflată acum în Parlament, care să reglementeze cât din institut să se ocupe de cercetare şi să fie finanţat de la buget, şi ce parte din acesta să se transforme în societate comercială, ne-a explicat Aurora Ranca.

Astfel, veniturile SCDVV Murfatlar provin fie din comercializarea producţiei proprii, fie din servicii (proiecte, analize). Servicii pe care însuşi statul român, în calitate de beneficiar, nu şi le plăteşte...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb