Autorităţile de reglementare antitrust din UE întreabă companiile concurente ale Microsoft ce fel de date despre clienţi trebuie să furnizeze gigantului tehnologic din SUA, ca parte a contractelor lor de cloud Azure, la şase luni după ce un grup comercial s-a plâns despre practicile de cloud computing ale acestuia, transmite Reuters.
Furnizorii de servicii de infrastructură cloud din Europa (CISPE), ai căror membri includ Amazon, au susţinut în noiembrie anul trecut că noile condiţii contractuale ale Microsoft, impuse la 1 octombrie, împreună cu alte practici, dăunează ecosistemului european de cloud computing.
Într-un chestionar trimis furnizorilor de cloud consultat de Reuters, Comisia Europeană le-a cerut destinatarilor o listă de clauze contractuale care le cer acestor companii să raporteze informaţii despre clienţii lor europeni către Microsoft.
"Comisia a primit mai multe plângeri cu privire la Microsoft, inclusiv în legătură cu produsul său Azure, pe care îl evaluăm pe baza procedurilor noastre standard", a declarat un purtător de cuvânt al executivului UE.
Agenţia pentru de concurenţă din UE a dorit să ştie despre frecvenţa raportării, perioada pentru care sunt solicitate datele, formatul raportării şi dacă informaţiile sunt trimise direct către Microsoft sau către un auditor.
Destinatarii au fost întrebaţi dacă au existat consecinţe contractuale, reale sau vreo ameninţare pentru nerespectarea acestor clauze.
Autoritatea de supraveghere din UE a întrebat dacă Microsoft ar fi folosit informaţiile pentru a ajunge direct la clienţii destinatarilor.
Microsoft, lovită de amenzi UE de peste 1,6 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari) în deceniul precedent, pentru diverse încălcări antitrust, a refuzat să comenteze.
Grupul a făcut o ofertă către CISPE în încercarea de a soluţiona problema, iar discuţiile sunt în desfăşurare, potrivit unei persoane familiarizate cu problema.