Autorităţile nu ştiu cât ne va costa încălzirea la iarnă

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Administraţie / 6 iunie 2006

Preţul gigacaloriei după eliminarea în totalitate, începând cu 2007, a subvenţiei de la stat, rămâne încă o necunoscută. Viorel Alicuş, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat ieri că Executivul analizează mai multe variante de tarifare, prin care să asigure şi o protecţie socială corespunzătoare categoriilor sociale defavorizate. Totodată, se pune problema gradului de suportabilitate a populaţiei în ceea ce priveşte acoperirea, în totalitate, a costurilor de producţie, distribuţie şi transport al agentului termic.

Domnia sa a explicat, în cadrul unui forum privind tarifele pentru energie, organizat de USAID şi Camera de Comerţ şi Industrie a României: "De ceva vreme, ANRE studiază problema introducerii tarifului binom (n.r. un fel de abonament) pentru energia termică, iar autorităţile centrale analizează, în momentul de faţă, mai multe modalităţi de tarifare şi cum poate fi acordată subvenţia pentru încălzire după 2007. Practic, numai autorităţile locale sunt cele care mai pot da subvenţii sau alte forme de ajutoare pentru încălzire. Iar preţul gigacaloriei variază foarte mult de la un oraş la altul. Deci vom putea vorbi şi de preţuri locale pentru agentul termic".

Reprezentantul ANRE a mai precizat că a fost solicitată o perioadă de graţie de trei ani pentru adaptarea autorităţilor locale la normele comunitare în materie de sistem de încălzire centralizat. Există probleme mari în asigurarea, în totalitate, de către autorităţile locale, subvenţiei cu care a fost obişnuită populaţia pînă în prezent, în timp ce mulţi furnizori de agent termic au pierderi mari financiare, au sisteme de distribuţie învechite şi echipamente neperformante, sau au rămas cu puţini abonaţi. "Consiliile locale vor trebui să ia rapid nişte decizii extrem de importante", a adăugat Viorel Alicuş.

Guvernul poate regândi sistemul de acordare a ajutoarelor sociale pentru plata utilităţilor, iar în cazul încălzirii se analizează posibilitatea subvenţionării directe sau indirecte a costurilor fixe (rezultate din cheltuielile cu întreţinerea, reparaţiile şi modernizarea sistemelor de producţie, transport şi distribuţie) sau a celor variabile (achiziţia de combustibil). Totodată, o mare necunoscută rămâne preţul de achiziţie a gazelor naturale, de care depinde, în mare măsură, producţia de agent termic din ţara noastră. O analiză a ANRE arată că 48% din preţul agentului termic repretintă costurile fixe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb