AUTOVIT.RO: Comerţul online cu piese auto înregistrează o creştere accelerată în ultima perioadă

G.U.
Companii / 16 martie 2021

Comerţul online cu piese auto înregistrează o creştere accelerată în ultima perioadă

Comerţul online cu piese auto înregistrează o creştere accelerată în ultima perioadă, trend-ul fiind vizibil şi în analiza făcută de Autovit.ro în acestă categorie, din 2019 pană în prezent, conform unui comunicat de presă remis redacţiei. Practic spus, este o consecinţă naturală a dezvoltării comerţului cu autovehicule.

În România, anul trecut s-au tranzacţionat aproape un milion (929.570) de maşini second-hand, atât din import, cât şi pe plan intern.

În acest context, se înregistrează şi o creştere a competiţiei pe piaţa de piese auto, fiind tot mai multe părţi interesate, de la producători, distribuitori, magazine online până la service-uri sau dezmembratori auto, notează sursa citată.

Când este vorba de piaţa de piese auto, de regulă, se referă la:

Piaţa pieselor auto noi, originale (OE);

Piaţa pieselor auto noi, aftermarket;

Piaţa pieselor auto SH, provenite de regulă din dezmembrări.

Adesea se face confuzia între piesele auto aftermarket şi cele contrafăcute. Principala diferenţă dintre ele este calitatea şi siguranţa pe care o oferă în exploatare, piesele auto aftermarket fiind similare cu cele aşa-zise originale, OE sau "de origine". Sunt comercializate legal, sunt omologate şi pot asigura reparaţii de bună calitate.

Piesele OE, de origine sunt comercializate aproape exclusiv prin dealerii autorizaţi ai mărcilor, unde "circuitul este închis" şi scade, astfel, riscul de a da peste un produs contrafăcut.

Piesele din dezmembrări au marele avantaj că pot furniza la un preţ mic o piesă originală. Cele mai căutate sunt elementele de caroserie, care nu se uzează semnificativ în timp.

În timp, cererea mare pe piaţa de piese de schimb a condus la apariţia unor modele noi de business - dezmembratori care funcţionează ca magazine online sau service-uri auto care au linie de dezmembrări şi comerţ cu piese noi şi second-hand.

Piaţa online de piese auto prezintă şi o serie de avantaje pentru cumpărători:

Diversitate mai mare de produse/piese auto, consumabile;

Comandarea pieselor dureaza mai puţin şi este mai confortabil;

Servicii de livrare disponibile;

Informarea se face din surse online, accesibile;

Preţuri mai mici, obţinerea unor reduceri sau accesarea unor promoţii;

Filtre de căutare şi de verificare a compatibilităţii cu maşina.

Categoria de piese auto pe Autovit.ro

Conform comunicatului, la începutul lui 2019 erau aproximativ 160.000 de anunţuri publicate în categoria Piese Auto de pe platforma online. Numărul lor se dublează după doar un an, iar în luna martie 2021, se înregistrează peste 850.000 de anunţuri de piese de schimb şi consumabile pentru maşini pe Autovit.ro.

Acelaşi trend crescător îl are şi numărul de vizitatori: de la puţin peste 100.000 de vizitatori la început de 2019 până la peste 420.000 în luna martie 2021.

În acest moment, Autovit.ro reprezintă cel mai scurt drum spre piesa auto potrivită.

Cele mai căutate piese pe Autovit.ro sunt elemente de caroserie, părţi ale motorului, anvelope sau accesorii auto.

Cele mai căutate piese pe Autovit.ro în luna februarie 2021:

Comerţul online cu piese auto înregistrează o creştere accelerată în ultima perioadă

Piesele auto reprezintă o necesitate, în condiţiile în care Romania are peste 90% din autovehicule mai vechi de 5 ani. Majoritatea maşinilor personale se găsesc în intervalul 5-20 de ani (69%). La fel şi autobuzele, motcicletele sau camioanele.

Comerţul online cu piese auto înregistrează o creştere accelerată în ultima perioadă

Conform Autovit.ro, 82% din marcile de maşini cele mai prezente pe străzile din România (top 5) sunt mai vechi de 10 ani.

Comerţul online cu piese auto înregistrează o creştere accelerată în ultima perioadă

"Piaţa de piese auto din România este strâns legată de comercializarea maşinilor second-hand. Care nu trebuie, neapărat să fie şi foarte vechi. De exemplu, anul trecut, pe Autovit.ro cel mai mult s-au căutat maşini second-hand produse după 2016, cu valori cuprinse între 10 şi 25.000 de euro. Majoritatea producătorilor auto oferă garanţii care nu depăşesc 4-5 ani, ceea ce înseamnă că, după această perioadă, orice maşină are nevoie ca unele piese să fie schimbate sau îmbunătăţite.

Pentru cele mai vechi de 10-12 ani, piaţa de piese auto second-hand reprezintă un mare avantaj, pentru că valoarea mică a maşinii nu justifică investiţia în piese noi şi scumpe. Şi este şi mai uşor să găseşti piese compatibile." - Andrei Dumuţa, Business Manager Autovit.ro.

Pe Autovit.ro sunt, în acest moment, peste 600 de vânzători profesionişti de piese auto. Magazinele online, firmele de dezmembrări sau service-urile auto prezente în mediul virtual oferă garanţii pentru piese, posibilitate de retur sau schimb, verificarea compatibilităţii cu maşina, informaţii şi asistenţă sau livrare rapidă oriunde în ţară. În plus, este şi mai uşor de comparat preţurile, în online.

Piaţa naţională de piese auto

Există puţine informaţii oficiale despre valoarea pieţei, dar cert este că a crescut şi s-a adaptat enorm comerţul online de piese auto, în ultimii 10 ani.

Cel mai des, clienţii cumpără piese auto prin atelierele de service la care îşi repară maşinile. În cazuri mai rare clienţii îşi repară singuri maşinile. Indiferent de situaţie, tot printr-un magazin de desfacere asociat unui service sunt livrate sau sunt cumpărate online.

Cele mai frecvente reparaţii vizează partea de suspensii (bucşe, amortizoare, bielete de direcţie) şi motor (curele, injectoare, turbine) la automobile, precum şi consumabilele uzuale (filtre, ulei, curele), notează sursa citată.

Preţurile pieselor auto nu variază foarte mult de la o maşină premium la una mai ieftină. Mărci auto precum BMW, Audi, Mercedes, Lexus vor avea preţuri la piese şi consumabile similare cu o maşină de volum (Toyota, Volkswagen, Skoda, Renault, Ford). Diferenţa o face complexitatea proiectării şi numărul de elemente care necesită înlocuire în cazul unei intervenţii în service. Mai simplu spus, manopera de service. De exemplu, suspensia unui BMW Seria 3 este mai complicată decât a unei Skoda Fabia, deci are mai multe piese. De aceea costă mai mult reparaţia.

Costul unei vizite într-un service, cu piesele aferente, se situează, estimativ, în jurul valorii de 1.500 lei.

Potrivit comunicatului, cele mai ieftine piese sunt componentele mici de la suspensii (bielete, burdufuri) şi de la motor (garnituri), care se pot încadra între 50-100 lei. Dar manopera face ca preţurile pentru intervenţie să fie mai mari.

Cele mai scumpe piese sunt, mai nou, farurile, fiindcă răspândirea tehnologiei LED are costuri de producţie mai mari. Durata de viaţă a unui far cu LED ar trebui să fie la fel de mare ca a maşinii, însă în cazuri excepţionale acestea mai trebuie schimbate (defecte, tamponări). La o maşină modernă un far LED poate costa de la 1.000 euro în sus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb