AVANS DE 39% PENTRU "MEDLIFE", DUBLU FAŢĂ DE APRECIEREA BET-TR Brokerii: "Strategia de achiziţii şi rezultatele financiare, motivele aprecierii «MedLife»"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 octombrie 2017

Brokerii: "Strategia de achiziţii şi rezultatele financiare, motivele aprecierii «MedLife»"

Graţiana Ordean, "BT Capital Partners": "Pe termen lung, ne aşteptăm

ca piaţa serviciilor medicale private să aibă o creştere importantă"

Cotaţia acţiunilor prestatorului de servicii medicale MedLife (M) a înregistrat o creştere de 38,78%, de la începutul anului, marcând un randament (procentaj calculat pe baza preţurilor de închidere din intervalul 30 decembrie 2016 - 26 octombrie 2017) dublu faţă de rentabilitatea indicelui BET-TR, ce include şi dividendele, care a urcat, în aceeaşi perioadă, cu 19,45%.

În opinia analiştilor, evoluţia acţiunilor M de la începutul anului şi până în prezent se datorează, îndeosebi, strategiei de dezvoltare a companiei bazată pe achiziţii, precum şi rezultatelor financiare obţinute de prestatorul de servicii medicale, în prima parte a anului 2017.

În acest sens, Graţiana Ordean, Analist Financiar Senior în cadrul BT Capital Partners, ne-a spus: "Performanţa titlurilor M trebuie pusă, în primul rând, pe seama strategiei ambiţioase de dezvoltare a Companiei, bazată pe achiziţii. De la începutul anului am asistat la preluarea reţelei de clinici Anima, achiziţia a 80% din brand-ul Polimed, 55% din Spitalul Humanitas din Cluj-Napoca, majorarea deţinerii în Stem Cells Bank din Timişoara cu încă 40% şi, nu în ultimul rând, cel mai recent, preluarea diviziei de servicii medicale a Polisano.

În al doilea rând, rezultatele financiare obţinute la jumătatea anului de Companie arată încurajator, operatorul de servicii medicale raportând un profit operaţional în creştere cu 62% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce cifra de afaceri s-a majorat cu aproximativ 29%. Prin urmare, rezultatul a fost spectaculos, profitul net obţinut fiind de trei ori mai mare decât în primele şase luni ale lui 2016, atingând 6,4 milioane de lei".

Prime Transaction: "Interesul fondurilor de pensii, factor foarte important pentru aprecierea mare a preţului acţiunilor M"

Potrivit echipei de analiză a companiei de brokeraj Prime Transaction, rezultatele financiare semestriale bune şi strategia de dezvoltare, la care se adaugă faptul că societatea este singurul emitent de la BVB ce activează în domeniul serviciilor medicale, au făcut ca titlurile M să devină interesante pentru investitorii instituţionali.

Analiştii au apreciat: "MedLife a terminat anul 2016 pe pierdere, însă rezultatele din primele şase luni ale acestui an au fost mult mai bune. Acesta este unul dintre motivele creşterii, însă un alt factor important a fost faptul că societatea este singura de la BVB care activează în domeniul serviciilor medicale, având, de asemenea, o cota de piaţă consistentă şi un plan de dezvoltare ambiţios. Aceste lucruri au făcut ca emitentul să fie foarte interesant pentru fondurile de investiţii şi cele de pensii, la 30 iunie 2017 fiind printre cele doar opt companii la care toate fondurile de pensii private obligatorii din România aveau deţineri.

De asemenea, la jumătatea anului, MedLife era pe locul al doilea în topul celor mai mari participaţii cumulate ale fondurilor de pensii private obligatorii, cu 13,93% din acţiuni deţinute de acestea, după Banca Transilvania (TLV), cu 16,27%. În aceste condiţii, putem spune că interesul fondurilor de pensii a fost un factor foarte important în creşterea atât de mare a preţului acţiunilor".

Brokerii: Includerea în BET sporeşte vizibilitatea companiei în ochii investitorilor

Referitor la includerea titlurilor M începând cu data de 20 martie 2017 în indicele BET, analiştii pieţei de capital au subliniat, drept principal beneficiu, o mai mare vizibilitate a emitentului, îndeosebi, în rândul fondurilor de investiţii.

În acest sens, Graţiana Ordean de la BT Capital Partners a punctat: "Deşi ponderea titlurilor M în indicele BET este redusă, de circa 1%, compania beneficiază, totuşi, prin includerea în coşul indicelui, de un spor de vizibilitate, atât pentru investitorii de retail, cât şi pentru administratorii de fonduri, când vine vorba de investiţii în acţiuni ale pieţei locale".

Pe de altă parte, echipa de la Prime Transaction a semnalat că cea mai importantă apreciere a cotaţiei M din acest an a apărut după includerea titlurilor în principalul coş de acţiuni al pieţei, ceea ce, probabil, a sporit vizibilitatea companiei pentru fondurile administrate activ.

Analiştii ne-au transmis: "Includerea în indicele BET a avut un impact semnificativ, lucru uşor de observat urmărind evoluţia preţului acţiunii M. Cea mai mare parte a creşterii din acest an a avut loc după data includerii în indice, în această perioadă aprecierea fiind de aproape 30%. Totuşi, asta nu înseamnă că putem vorbi de o influenţă directă, dată de achiziţiile unor fonduri care urmăresc indicele bursier, ci doar de o intrare în lumina reflectoarelor pentru nişte fonduri administrate activ".

În legătură cu evoluţia viitoare a societăţii, doamna Graţiana Ordean a evidenţiat că sectorul în care activează MedLife, cel al serviciilor medicale, este considerat unul non-ciclic şi stabil, iar potenţialul de dezvoltare al acestuia pe piaţa românească rămâne, în continuare, în opinia analiştilor BT Capital Partners, foarte ridicat, adăugând: "Pe un orizont de timp suficient de lung, ne aşteptăm ca piaţa serviciilor medicale private să cunoască o creştere importantă, în principal pe fondul a trei tendinţe pe care le identificam la nivel de sector: deteriorarea continuă a condiţiilor în sistemul public de sănătate, creşterea venitului disponibil al populaţiei şi dezvoltarea segmentului serviciilor medicale pe bază de abonament şi medicina muncii, furnizate diverşilor angajatori".

De pildă, conform Institutului Naţional de Statistică (INS), în ultimii zece ani, numărul spitalelor private a crescut de aproape unsprezece ori, a punctat doamna Ordean.

Mai mult decât atât, observăm, în ultimii ani, o tendinţă de consolidare a pieţei în jurul câtorva jucători mari, precum MedLife, Regina Maria şi Medicover. În acest sens, Compania a anunţat, recent, că dispune de un buget de achiziţii de circa 80 de milioane de euro, destinate unui număr de 5-6 noi achiziţii pe care le vizează în perioada următoare, în scopul continuării procesului de consolidare a cotei de piaţă pe plan local, a mai spus analistul BT Capital Partners, continuând: "În aceste condiţii, MedLife, care este cel mai mare operator de servicii medicale din România, ar trebui să se bucure de o creştere a afacerilor proprii, în linie cu tendinţa generală a pieţei. Implicit, investitorii ar putea beneficia de un randament superior al titlurilor M".

Potrivit echipei de analiză a societăţii Prime Transaction, printre principalii factori ce vor influenţa evoluţia viitoare a prestatorului de servicii medicale se numără rezultatele financiare şi eventualele achiziţii pe care le va face în viitor compania.

Analiştii au mai spus: "Rezultatele vor fi influenţate, la rândul lor, de mai mulţi factori, cum ar fi evoluţia macroeconomică, schimbările legislative din sistemul de sănătate sau evoluţia costurilor de finanţare pentru datoriile grupului".

Graţiana Ordean, "BT Capital Partners": "Pe termen mediu, ţinta de preţ pentru titlul M este de 43 de lei"

Pe lângă elemente de ordin fundamental, doamna Ordean, de la BT Capital Partners, ne-a indicat şi un obiectiv tehnic de preţ, pentru cotaţia M: "Din punct de vedere tehnic, potenţialul acţiunii pe termen mediu (n.r. o perioadă de până la douăsprezece luni) este la 43 lei, preţ la care se identifică o importantă confluenţă Fibonacci (n.r. concept de analiză tehnică ce se referă la zone potenţiale de suport - ce acţioneză ca o barieră în faţa scăderii preţului, sau de rezistenţă - ce acţioneză ca o barieră în faţa creşterii cotaţiei)".

Acţiunile M au fost listate la BVB pe data de 21 decembrie 2016, preţul din ofertă fiind de 26 lei/acţiuni. De la listare, cotaţia M a crescut cu 37,22% (procentaj calculat pe baza preţurilor de închidere din perioada 21 decembrie 2016 - 26 octombrie 2017).

La data de 30 iunie 2017, Mihail Marcu deţinea 21% din acţiunile prestatorului de servicii medicale, în timp ce Gabriela Mihaela Cristescu şi Niculae Marcu au pachete de 15,06%, respectiv 15%, din companie, potrivit datelor afişate pe site-ul BVB.

Vineri, 27 octombrie, preţul acţiunilor prestatorului de servcii medicale a închis la 36,9 lei/unitate, în creştere cu 1,1% faţă de cel din şedinţa anterioară, pe fondul unui volum de doar 1.091 de unităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb