• Somvetra Gherla - contractul de privatizare a fost reziliat
• STIPO Dorohoi - AVAS s-a reînscris ca acţionar
• GES Boldeşti Scăieni - AVAS va proceda la desfiinţarea contractului
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) aplică metodele postprivatizare legale în vederea rezolvării cît mai grabnice a situaţiilor sociale şi economice dificile cu care se confruntă societăţile Somvetra Gherla, Stipo Dorohoi şi GES Boldeşti Scăieni, informează un comunicat al AVAS.
AVAS a decis rezilierea contractului de privatizare de la Somvetra şi s-a reînscris ca acţionar la Stipo Dorohoi. De asemenea, AVAS va proceda la desfiinţarea contractului de privatizare de la GES Boldeşti Scăieni. În cazul industriei sticlei, în care societăţile au fost privatizate pentru prima dată între 1996 şi 1999, şi reprivatizate, ca urmare a eşuării primei privatizări, în 2004, situaţia s-a înrăutăţit permanent în ciuda tuturor eforturilor statului. Pe un trend general descendent al industriei sticlei din România, atît din punct de vedere al producţiei, al numărului de salariaţi, cît şi al venitului mediu în branşă (conform statisticilor Institutului Naţional de Statistică, se remarcă o reducere anuală cu 30% a salariaţilor) tot mai multe societăţi de profil privatizate se întorc la stat. Pentru toate aceste societăţi, în calitatea sa de acţionar, AVAS va lua o serie de măsuri, cum ar fi numirea, în termen de 15 zile de la înregistrarea ca acţionar, a unui administrator provizoriu, pentru gestionarea patrimoniului societăţii pînă la întrunirea Adunării Generale a Acţionarilor, care va desemna conducerea societăţii, realizarea demersurilor necesare pentru elaborarea unei expertize independente în vederea stabilirii eventualelor daune produse AVAS pe perioada derulării contractului de privatizare, declanşarea de acţiuni în instanţă împotriva cumpărătorilor pentru recuperarea daunelor, interese stabilite prin expertiză.
În acest context, la societatea Somvetra SA Gherla, cumpărată în data de 13 decembrie 2004 de către SC Feromat SA Bucureşti, AVAS a decis, în data de 6 ianuarie 2006, desfiinţarea contractului de vînzare-cumpărare de acţiuni. Rezilierea a avut loc din cauza nerealizării la termenul scadent, 27 decembrie 2005, a angajamentului investiţional afe-rent anului întîi (50.000 euro), AVAS dispunînd reţinerea tuturor sumelor plătite de cumpărător în baza contractului. Totodată, în cazul nerespectării de către cumpărător în termenele stabilite a obligaţiilor notificate de AVAS (plată în termen de 30 zile a 8.700 euro reprezentînd penalităţi), Autoritatea va proceda la recuperarea pe cale judiciară a acestora. Pe lîngă atribuţiile de monitorizare postprivatizare, AVAS are şi calitatea de creditor, Somvetra SA Gherla fiind grevată de un debit comercial de 840.025 dolari.
În cazul SC Stipo SA Dorohoi, societate privatizată cu Asociaţia Salariaţilor şi Membrilor PAS "Stipo SA" în data de 23 decembrie 2004, cumpărătorul nu şi-a respectat obligaţiile investiţionale şi sociale asumate. AVAS a decis desfiinţarea contractului de privatizare în 23 decembrie 2005 data scadentă pentru confirmarea investiţiilor aferente primului an, în valoare totală de 625 mii euro. Decizia de reziliere a fost luată pe baza rezultatelor controlului efectuat de Autoritate în societate. Astfel, în data de 16 ianuarie 2006, AVAS s-a reînscris ca acţionar la SC Stipo SA.
AVAS are dubla calitate de acţionar şi creditor al SC Stipo SA Dorohoi. Astfel, AVAS deţine creanţe bancare, fiscale şi come-rciale în valoare de 3.214.580 USD. SC GES SA Boldeşti Scăieni a fost privatizată în data de 24 decembrie 2004, cumpă-rător fiind consorţiul format din SC Laminate SA Bucureşti, SC Aedificia Carpaţi SA Bucureşti, SC Supremo Corporation SRL Otopeni, SC Unirea Internaţional Trading 95 SRL Voluntari şi Asociaţia PRO GES Boldeşti Scăieni. Asociaţia PRO GES Boldeşti Scăieni a înştiinţat AVAS că nu este de acord cu prelungirea clauzei rezolutorii din contractul de vînzare - cumpărare pentru GES după data de 15 decembrie 2005 şi hotărăşte retragerea din consorţiu. Ca urmare a neres-pectării de către cumpărător a obligaţiei privind constituirea, pînă la data de 27 decembrie 2005, a garanţiei aferentă angajamentului investiţional asumat prin contract, AVAS va proceda la desfiinţarea contractului de vînzare-cumpărare de acţiuni încheiat şi la reînscrierea ca acţionar. Şi în acest caz, societatea este debitor AVAS. Autoritatea deţine creanţe bancare, fiscale şi comerciale în valoare de 8.669.588 USD, precum şi creanţe proprii în valoare de 1.414.027 USD. După definitivarea situaţiei juridice a societăţilor în cauză şi recuperarea tuturor daunelor cauzate statului, AVAS va analiza fiecare caz în parte şi va decide asupra măsurilor ce se pot lua cu privire la aceste societăţi.