Cei mai bogaţi 10 magnaţi ruşi au înregistrat din martie, când a început escaladarea tensiunilor din Ucraina, un câştig net cumulat de 3 miliarde de dolari, în pofida conflictului din ţara vecină şi a sancţiunilor impuse de SUA şi Uniunea Europeană unor companii şi persoane din Rusia, potrivit companiei de cercetare Wealth-X.
Dintre aceştia, pe primele cinci poziţii în topul miliardarilor se află în ordine Alişer Usmanov, a cărui avere a stagnat din martie la 18,3 miliarde de dolari, Viktor Vekselberg cu 14,9 miliarde dolari (-2%), Mihail Fridman, cu 14,4 miliarde dolari, în stagnare, Leonid Mikhelson, cu 14,4 miliarde dolari (+13%) şi Vladimir Potanin, cu 14,3 miliarde dolari (+9%).
Conflictul din Ucraina şi-a pus totuşi amprenta asupra unora dintre averi. Astfel, trei dintre magnaţi, respectiv Ghenadi Timcenko, German Khan şi Viktor Vekselberg, au pierdut în total 1,8 miliarde de dolari, respectiv 5% din averile lor cumulate, din martie şi până la jumătatea lunii august.
Cel mai mare perdant este Timcenko, proprietarul companiei de investiţii Volga Group, a cărui avere s-a redus cu 8% de la agravarea tensiunilor din Ucraina. Timcenko a pierdut 1 miliard de dolari din martie şi până la jumătatea lunii august, în prezent având o avere personală netă de 12,2 miliarde de dolari.
German Khan, în vârstă de 52 de ani, a pierdut în aceeaşi perioadă 4% din avere, respectiv o jumătate de miliard de dolari. Wealth-X estimează că miliardarul, care împreună cu Mihail Friedman şi Alexei Kuzmicev controlează Alfa Group, cel mai mare grup financiar şi de investiţii industriale din Rusia, are în prezent o avere netă de 11,3 miliarde de dolari.
Viktor Vekselberg s-a menţinut pe locul al doilea în topul miliardarilor ruşi, în pofida unui declin de 2% al averii personale. Magnatul de 57 de ani născut în Ucraina este proprietarul şi preşedintele conglomeratului Renova Group, cu afaceri în industria aluminiului, petrolului, energiei şi telecomunicaţiilor.
Wealth-X este o companie de cercetare cu sediul central în Singapore şi cu 13 birouri pe cinci continente, specializată în analize referitoare la cei mai bogaţi oameni la nivel mondial, cu averi nete de cel puţin 30 de milioane de dolari.