AVERTISMENT DE LA GOLDMAN SACHS: "Industriile europene se pot confrunta cu black-out-uri, în cazul unei ierni geroase"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 21 septembrie 2021

"Industriile europene se pot confrunta cu black-out-uri, în cazul unei ierni geroase"

Specialist din piaţa locală: "Suntem în faţa unei crize mari cu privire la disponibilitatea gazelor naturale pentru la iarnă"

Majorările de preţuri la energie au început să lovească puternic în activităţile industriale din Uniunea Europeană, iar multiple industrii de pe "bătrânul continent" riscă să ajungă în black-out în eventualitatea manifestării unei ierni geroase, a avertizat ieri Goldman Sachs.

Preţurile din energie, inclusiv cele ale combustibililor, au urcat masiv în ultimele luni, pe fondul cererii mari şi a creşterii preţului certificatelor de CO2, iar companiile industriale din Europa - de la sectoare precum petrochimia până la sectorul alimentar - au început să avertizeze că majorările le deteriorează marjele de profit şi le forţează să reducă din operaţiuni. Unele fabrici europene au fost închise temporar, ca urmare a preţurilor record la gaze naturale, iar intrarea în hibernare a altor capacităţi industriale din Europa este, de asemenea, aşteptată în următoarele săptămâni, conform analiştilor citaţi de zerohedge.com.

Preţurile record ale gazelor naturale din Europa au dus inclusiv la majorarea preţurilor spot din Asia la gazele naturale lichefiate (LNG), la niveluri record, înainte de sezonul de iarnă. În Europa, la majorarea preţurilor din sectorul gazelor din Europa a contribuit inclusiv stocul de gaze din depozite, care a fost sub cel de anul trecut.

Preţurile gazelor şi energiei electrice ating aproape zilnic noi recorduri în Europa şi în România, iar toate aceste dificultăţi ar putea fi numai începutul problemelor dacă iarna ce vine în Europa şi Asia va fi mai dură comparativ cu referinţa istorică. O iarnă mai geroasă înseamnă, practic, o cerere şi mai mare pentru gaze naturale şi pentru energie electrică.

Acesta este contextul în care vine avertismentul de la Goldman Sachs: "Într-un astfel de scenariu, singurul mecanism de echilibrare ar fi un nou raliu al preţurilor europene la gaze naturale şi energie care ar reflecta nevoia de a distruge cererea; cererea pentru energie din sectorul industrial ar putea fi redusă numai prin blackout-uri".

O perioadă slabă pentru sectorul industrial din Europa ar fi o nouă lovitură pentru economia comunitară, după debutul revenirii întârziat din pandemie din acest an.

"Asia este, de asemenea, un pic în panică pentru că anul trecut au avut o iarnă foarte dificilă", spune pentru Bloomberg Ogan Kose, managing director pentru piaţa de gaze la Accenture, care arată că preţurile la gaze din Asia continuă să atingă noi recorduri ceea ce arată că participanţii la piaţă sunt dispuşi să plătească, în continuare, preţuri tot mai mari.

CRE: "Situaţia pentru România, la iarnă, este foarte complicată"

Şi specialiştii din România au avertizat cu privire la o criză mare pentru această iarnă în privinţa disponibilităţii gazelor naturale. Frank Hajdinjak, vicepreşedinte al Centrului Român al Energiei (CRE), a avertizat, la conferinţa BURSA Energia în Priză, că situaţia pentru această iarnă este "foarte complicată".

"Creşterea preţului în domeniul energiei şi gazelor are un impact foarte mare la nivel macroeconomic şi toate produsele vor fi mai scumpe. Industria noastră pierde competivitate. Sunt de acord că intervenţiile statului nu sunt întotdeauna o soluţie bună. Dar pe de altă parte trebuie să rămânem competitivi şi la nivel de industrie şi acesta este un aspect foarte important. Şi pe termen scurt cred că suntem în faţa unei crize mari de gaze naturale. Nu numai la preţuri, dar şi în privinţa disponibilităţii fizice în reţeaua noastră. Cum stăm acum: nu am înmagazinat suficiente gaze în depozitele noastre, iar importurile sunt blocate pentru că nu vin suficiente gaze pe ruta cu Ucraina. Din păcate, de patru ani de zile discutăm de legea offshore şi nu se întâmplă nimic. Am pierdut o şansă mare şi se vede că impactul acestui timp pierdut este mare şi va fi mare. Din păcate nu suntem într-o situaţie bună pentru iarna aceasta. Asta din perspectiva termenului scurt", a spus Frank Hajdinjak.

La energie electrică, piaţa spot de la Bucureşti a cunoscut, ieri, un nou record de preţ, conform publicaţiei e-energia.ro. Astfel, preţul tranzacţionat al energiei cu livrare în această seară a fost cel mai mai mare preţ orar din toate timpurile, 1.202 lei/MWh. Sunt niveluri maxime istorice, precedentul record fiind pentru energia cu livrare în 12 august, la ora 21.00, atunci când s-a tranzacţionat la preţul de 1.053 de lei/MWh.

Conform sursei citate, preţul mediu spot al zilei de astăzi a fost de 150 de euro/MWh, semnificativ sub cel din Ungaria şi foarte puţin peste cel din Slovacia, Austria şi Germania, pieţe cu care piaţa spot românească este cuplată prin preţ. Nota discordantă o face din nou Polonia, inclusă şi ea în acest mecanism de cuplare, unde preţul zilei este semnificativ mai mic, doar 107 euro/MWh.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Green deal!

    ... bai, nebuni au fost europenii sa puna botul la ecologiste hipiote !

    In loc sa arda vartos carbunii ca oamenii rationali... se freaca in chestii hipiote de genul asta!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb