Avertisment - lumea se confruntă cu o "pandemie" de poluare cu plastic

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 16 martie 2021

Avertisment - lumea se confruntă cu o "pandemie" de poluare cu plastic

Bolile acestei lumi sunt mai multe şi mai grave decât par în acest moment, când toată atenţia este fixată într-un singur punct. Poluarea a ajuns la cote alarmante, iar poluarea cu plastic a devenit sufocantă pentru mediul înconjurător. Discuţiile şi iniţiativele sunt foarte multe, dar din păcate încă mai există oamenii care conştientizează mai greu răul pe care îl fac planetei aruncând deşeuri de plastic în mod necontrolat.

Cu ocaza Zilei mondiale a drepturilor consumatorilor, asociaţiile de consumatori din întreaga lume lansează un apel privind reducerea poluării cu plastic, informează Asociaţia Pro Consumatori. Potrivit APC, cu ocazia acestei zile a fost lansată o campanie internaţională care se va concentra pe următoarele şapte acţiuni: Re­gândeşte, Refuză, Reduce, Refoloseşte, Reciclează, Repară şi Înlocuieşte. Consumatorii îşi pot reevalua obişnuinţele de consum pentru a reduce astfel folosirea materialului plastic: ei pot refuza obiectele de plastic care nu le sunt strict necesare, pot solicita alternative sustenabile din partea guvernelor şi producătorilor, pot reduce volumul de plastic pe care-l cumpără şi îl aruncă, pot prelungi durata de viaţă a produselor de plastic prin refolosirea acestora, pot depozita deşeurile de plastic în conformitate cu regulile stabilite de autorităţile locale, pot repara aparatele ori de câte ori este posibil şi pot înlocui produsele sau ambalajele de plastic cu alternative sustenabile. Conform APC: "Materialul plastic este folositor în viaţa cotidiană, însă producţia şi consumul de plastic, mai ales cel de unică folosinţă, au devenit excesive, generând o adevărată problemă cu impact asupra ecosistemului şi a sănătăţii noastre. Măsurile luate în perioada pandemiei generată de COVID-19 au dus la creşterea poluării cu plastic, prin folosirea produselor de unică folosinţă, precum măştile faciale, mănuşile şi ambalajele alimentare". Consumatorii sunt preocupaţi tot mai mult de reducerea poluării cu plastic şi deja au început să ia măsuri în acest sens. Un studiu global din anul 2019 a evidenţiat faptul că există o reacţie puternică a consumatorilor faţă de amploarea deşeurilor de plastic: 82% din respondenţi folosesc instrumente de curăţare reutilizabile în loc de alternativa instrumentelor de plastic de unică folosinţă, 72% folosesc sacoşe reutilizabile la cumpărături, iar 62% folosesc sticle reutilizabile. În ciuda utilizării sporite a plasticului de unică folosinţă pe durata pandemiei, 55% din consumatori au devenit mai preocupaţi faţă de mediul înconjurător, iar 74% din consumatorii din Statele Unite, Europa şi America de Sud sunt dispuşi să cheltuiască mai mult pentru ambalaje reciclabile. Directorul general al Consumers International, Helena Leurent a prezentat gravitatea situaţiei: "Poluarea cu materiale plastice este una din cele mai stringente probleme cu care se confruntă planeta noastră. Preocuparea consumatorilor în faţa acestei crize creşte tot mai mult, în întreaga lume. Consumatorii au un rol crucial în procesul de modelare a pieţei, iar organizaţia mondială a consumatorilor îi sprijină să mobilizeze producătorii şi autorităţile pentru a face astfel ca un consum sustenabil să fie accesibil pentru toţi".

Preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, Costel Stanciu a vorbit despre dificultatea apărării drepturilor consumatorilor: "De 31 de ani luptăm pentru apărarea drepturilor şi intereselor consumatorilor! Nu ne-a fost uşor având în vedere faptul că, în toţi aceşti ani, puterea politică nu a sprijinit mişcarea consumeristă, ba dimpotrivă, a căutat să o elimine. Cei care au deţinut pârghiile puterii politice în statul român nu au înţeles rolul unei societăţi civile autentice - de apărător al drepturilor şi intereselor cetăţenilor. Aceştia şi-au creat propria societate civilă reprezentată de rubedenii pentru a crea impresia unei democraţii participative. Societatea civilă autentică reprezentată de câteva zeci de asociaţii şi fundaţii este tot timpul hărţuită, fiindu-i blocate iniţiativele prin mecanisme oculte.

Puterea politică, în continuare, încearcă să ne suprime drepturile şi libertăţile civice prin tot felul de legi şi iniţiative legislative. Aproape zilnic ni se încalcă drepturile, atât de către instituţii ale statului român, cât şi de către marii comercianţi. Ne îndreptăm cu paşi repezi spre un stat totalitar! A sosit momentul să strângem rândurile, consumatorii să se alăture organizaţiilor autentice şi să le sprijine în demersurile lor. Să nu-i lăsăm să ne "şteargă" drepturile constituţionale şi să avem doar obligaţii!"

O schimbare sistemică a relaţiilor de pe piaţă este necesară la toate nivelurile: guverne, firme şi organizaţii de standardizare, pentru a face ca un consum sustenabil să devină o soluţie optimă pentru consumatori, susţine APC. Astfel, pentru a se obţine impactul la scară internaţională, este necesară o dezvoltare în care opţiunile nesustenabile nu mai sunt viabile.

Acest lucru se poate obţine prin câteva căi, respectiv punerea la dispoziţie a unor alternative sustenabile, accesibile şi ieftine, construirea unei infrastructuri eficiente de reciclare sau măsuri pentru a asigura consumatorilor informaţiile de care au nevoie pentru a face o alegere în cunoştinţă de cauză.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. azi, nici un guvern nu doreste o politica gen, Refoloseşte, Reciclează, Repară

    azi, guvernele ne incurajaza sa consumam cit mai mult 

    Chiar si marele reciclator iubitor de natura si de sustenabilitate, Kaufland, vad ca nu a descoperit inca hartia. Mai bine sa dai 10 banuti pe o punga jenanta decat sa-ti dea ceva de hartie.

    Sticla iar nu vrea nimeni ca se sparge. Dar un bax de apa acasa poate fi si o lada de apa in sticla. Unde sunt lazile de plastic cu sticle in magazine? 

    Chiar si servetelele de bucatarie sunt invelite intr-o punga de plastic in loc sa fie ambalate in hartie. 

    Deci... pana la infrastructuri de reciclare si alte prostii am putea sa ne intoarcem la hartie si sticla. 

    ce sa fac eu ca si consumator cind cel ce produce se foloseste de plastic ?

    nu eu sint de vina pentru ca sint pus in situatia asta iar prostia asta cu reciclarea si salvarea planetei ma scoate din minti 

    cit traiesc nu fac nici o sel ectare de gunoi si nu ma supun la nici o masura anti-poluare pentru ca toti cei din clasa politica nu fac nimic din ceea ce ni se impune a face noi populimea ! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb