AVERTIZORUL DE INTEGRITATE CHRISTOPHER WYLIE:  Cambridge Analytica a jucat un "rol crucial" în Brexit

Ziarul BURSA #Internaţional / 28 martie 2018

Cambridge Analytica a jucat un "rol crucial" în Brexit

Fiul fostului ministru Ioan Mureşan, găsit mort în 2012 într-o cameră de hotel din Kenya, lucra pentru Cambridge Analytica

Cambridge Analytica a jucat un "rol crucial" în referendumul câştigat de către simpatizanţii Brexit, a declarat avertizorul de integritate Christopher Wylie, într-un interviu apărut ieri în mai multe media europene, potrivit Agerpres.

Acesta susţine că Aggregate IQ (AIQ), o companie canadiană legată de Cambridge Analytica, a lucrat cu aceasta din urmă pentru a ajuta la campania pentru ieşirea din UE denumită "Leave.EU" şi apreciază că "fără Aggregate IQ, tabăra + Leave + nu ar fi putut câştiga referendumul, care a fost jucat la mai puţin de 2% din voturi".

Christopher Wylie, fost angajat al Cambridge Analytica, apreciază în acelaşi interviu că "Facebook-ul trebuie reparat, nu radiat" potrivit Le Monde, respingând apelurile de a părăsi reţeaua socială.

"A devenit imposibil să trăieşti fără aceste platforme, dar trebuie să le supraveghezi", consideră el.

Christopher Wylie a mai avertizat în legătură cu circumstanţele îngrijorătoare ale angajării sale în 2013 de către SCL, societatea-mamă a Cambridge Analytica, la crearea căreia a contribuit. El a spus că a aflat că predecesorul său "a murit în condiţii inexplicabile în camera sa de hotel din Nairobi în timp ce lucra pentru Uhuru Kenyatta", actualul preşedinte al Kenyei, potrivit Le Monde.

Potrivit nation.co.ke, Dan Mureşan, fiul fostului ministru ţărănist al Agriculturii, care a murit în 2012 în camera sa de hotel din Kenya era angajat al Cambridge Analytica şi lucra la campania preşedintelui kenian Uhuru Kenyatta. Christopher Wylie a spus că Dan Mureşan a fost predecesorul său în funcţ ie: "Când m-am angajat nu mi-am dat seama ... el (Dan) tocmai fusese găsit mort în camera sa de hotel. De aceea aveau un post liber (...).Nu pot afirma că a fost ucis. A murit în camera sa de hotel".

Dan Mureşan ocupa poziţia de coordonator al campaniilor electorale pentru clienţii firmei britanice în care activa. În calitate de expert în comunicare politică a coordonat, potrivit Hotnews, campanii electorale în Texas, Virginia şi în ţări din estul Europei şi Africa. A absolvit London School of Economics şi George Washington University, unde a obţinut un masterat în management politic şi naţionalism.

Wylie a reamintit, de asemenea, implicarea în compania britanică a controversatului Steve Bannon, fost consilier apropiat al lui Donald Trump şi fostul patron al site-ului de extrema dreaptă Breitbart News , spunând că a venit la Londra "cel puţin o dată pe lună" şi că sosirea acestuia l-a determinat să-şi părăsească postul, potrivit Liberation.

Zuckerberg îşi trimite un adjunct ca să fie audiat de parlamentarii britanici

Co-fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, nu doreşte să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare britanice pentru a da explicaţii privind "deturnarea" de date personale colectate de reţeaua de socializare şi a propus în schimb să-l trimită la audiere pe unul dintre adjuncţii săi, potrivit AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Responsabila pentru politici publice a Facebook, Rebecca Stimson, a precizat într-o scrisoare adresată preşedintelui comisiei britanice, Damian Collins, că "domnul Zuckerberg i-a cerut personal unuia dintre adjuncţii săi" să depună mărturie în faţa comisiei.

Directorul tehnic al Facebook Mike Schroepfer sau responsabilul de produs Chris Cox s-ar putea astfel prezenta "direct" la audiere în faţa comisiei britanice pentru informatică, media şi cultură, dar după vacanţa parlamentară de Paşti, cu alte cuvinte cel mai devreme la 16 aprilie, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

"Am fi foarte bucuroşi să-l invităm pe domnul Cox să depună mărturie", a reacţionat Collins, adăugând că "totuşi, am dori să-l auzim şi pe domnul Zuckerberg". Acesta s-ar putea prezenta fie direct, fie "prin videoconferinţă dacă îi este mai comod", a mai indicat Collins.

Scandalul datelor personale a izbucnit acum circa 10 zile, după ce s-a aflat că firma Cambridge Analytica din Regatul Unit a colectat date personale a circa 50 de milioane de utilizatori ai reţelei Facebook, fără acordul acestora, pentru a le folosi în campania electorală din 2016 a preşedintelui SUA, Donald Trump. Cambridge Analytica a folosit, se pare, aplicaţia "thisisyourdigitallife" dezvoltată de profesorul de psihologie Aleksandr Kogan de la Universitatea din Cambridge. Aplicaţia a fost instalată de circa 300.000 de persoane, care au permis astfel accesul atât la datele lor, cât şi ale prietenilor lor din reţea, ceea ce a însemnat un total de zeci de milioane de utilizatori ai Facebook.

Mark Zuckerberg şi-a exprimat "regretul" şi a recunoscut "erorile". El a promis, de asemenea, că va limita accesul la datele personale prin aplicaţii terţe şi că vor fi informaţi toţi utilizatorii ale căror date ar fi putut fi folosite fără consimţământul lor.

Uniunea Europeană cere explicaţii Facebook

Comisia Europeană a cerut luni explicaţii Facebook dacă datele utilizatorilor de internet din Uniunea Europeană (UE) figurează printre cele colectate de Cambridge Analytica, relatează Reuters.

Biroul pentru Protecţia Consumatorilor al Comisiei Federale pentru Comerţ a SUA (Federal Trade Commission /FTC/) a confirmat investigarea utilizării informaţiilor personale ale abonaţilor grupului american. "În acest scandal recent există sau nu unele date ale cetăţenilor UE?", se întreabă comisarul pentru justiţie, Vera Jourova, într-o scrisoare consultată de Reuters, adresată directorului financiar al grupului Sheryl Sandberg.

"Regret, dar comunicatele oficiale ale Facebook, inclusiv cele ale directorului general, Mark Zuckerberg, nu mi-au alungat temerile", afirmă ea, adăugând: "Aceasta este deosebit de dezamăgitor, având în vedere eforturile noastre de a construi o relaţie între dumneavoastră şi noi pe baza încrederii (...) Această încredere este acum afectată".

Comisarul european a spus că doreşte un răspuns în două săptămâni.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. A - I ADUS TRANSPARENȚA vs OCULTA ÎN ,, UNIVERS " ; LUMEA FUGE DE ADEVĂR PRIN CONOTAȚII ,, JURIDICE " !!!

    PSD prin Adrian Nastase a vandut petrolul tarii. PNL prin Calin Popescu Tariceanu a dat gratis gazele din Marea Neagra. Acum PSD+ALDE prin Dragnea si Tariceanu ne vand pe nimic aurul tarii de la Rovina si Certej din Hunedoara. Actul normativ pentru aprobarea inceperii exploatarii este pe masa guvernului. Afacere, aia scot 5 miliarde de dolari rad munti intregi si ne lasa noua cianura. Noi castigam praful de pe de pe toba. CAT MAI REZISTI POPORULE LA ACEST JAF? CAT? CUM DE II MAI VOTEZI PE ACESTI HOTI POPORULE. MAI EXISTA VREUN PATRIOT SA OPREASCA ACEST JAF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb