AVIZ POZITIV ÎN SENAT PENTRU PROPUNERILE DE REVIZUIRE A REGLEMENTĂRILOR DIN TUTUN Senatorii cer UE despăgubiri pentru proiectul Directivei pe Tutun

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 6 martie 2013

Senatorii cer UE despăgubiri pentru proiectul Directivei pe Tutun

Senatul şi-a dat, luni, acordul pentru propunerile de revizuire a Directivei pe Tutun, pe principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii, după ce Comisia pentru Afaceri Europene a avizat negativ iniţiativa legislativă, iar Comisia pentru Sănătate Publică (comisie raportoare) a dat aviz pozitiv proiectului european.

Reprezentanţii Comisiei pentru Sănătate din Senatul României sus­ţin propunerile CE, opinând că ele nu ar putea fi îndeplinite satisfăcător la nivelul statelor membre, acest lucru fiind posibil mai degrabă la nivelul Uniunii Europene.

Totuşi, senatorii solicită UE să analizeze posibilitatea de acordare a unor măsuri compensatorii către părţile afectate de prevederile din propunerea de Directivă.

Gilda Lazar, Director Corporate Affairs, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, consideră: "Această solicitare de măsuri compensatorii ar însemna că orice agricultor a cărui cultură de tutun va fi afectată, orice IMM de ambalaje care pierde contracte, orice producător de ţigarete care nu îşi mai poate folosi brandul, orice retailer care pierde clienţi, orice om afectat de restrângerea activităţii va fi îndreptăţit, conform avizului Senatului, să ceară despăgubiri. Ramâne de văzut cine le va acorda - aceeaşi Comisie Europeană care a redactat Proiectul de Directivă şi care îşi arogă competenţe dincolo de limitele Tratatului, sau statele membre, adică aceleaşi bugete naţionale, care vor avea, oricum, scăderi de venituri din accize şi TVA".

Reprezentanţii Comisiei pentru Afaceri Europene consideră că ambele principii - atât cel al subsidiarităţii, cât şi cel al proporţionalităţii - sunt încălcate de propunerile pentru revizuirea Directivei Europene pe Tutun.

Aceştia susţin că CE îşi auto-conferă competenţă de delegare şi implementare în 16 domenii, care, în mare măsură, pot fi reglementate la nivel naţional.

În data de 26 februarie, Camera Deputaţilor a dat aviz negativ propunerii de revizuire a Directivei Europene pe Tutun, "stabilind ne-conformarea cu principiul subsidiarităţii".

Avizarea negativă a proiectului european a fost hotărâtă de Comisia pentru Afaceri Europene din cadrul Camerei Deputaţilor.

Până la data de 4 martie, parlamentele statelor membre UE au putut să se exprime cu privire la propunerile de revizuire a legislaţiei europene din sectorul tutunului, pe principiul subsidiarităţii şi proporţionalităţii, urmând ca proiectul de Directivă să fie dezbătut în Parlamentul European.

Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs BAT Romania, a declarat: "În 2012, companiile de tutun au contribuit la buget cu peste 3 miliarde euro, ceea ce reprezintă aproape 9% din totalul veniturilor bugetare şi circa 2,7% din PIB-ul României. De precizat că 80% din preţul unui pachet de ţigarete înseamnă taxe plătite la stat, deci cel care va pierde cel mai mult va fi bugetul. Drept urmare, Poziţia de ţară pe care o redactează, în prezent, Guvernul trebuie să fie echilibrată, luând în calcul avizele Parlamentului, importanţa covârşitoare a industriei la buget şi sectoarele colaterale afectate: producători de ambalaje, retaileri, cultivatori de tutun...".

Poziţia de ţară a României se află în curs de redactare în cadrul unui Grup de lucru interministerial.

Statele în care există culturi mari de tutun, producţie de produse din tutun sau pondere mare a produselor ce ar urma să fie interzise, precum Italia, Polonia, Bulgaria, Cehia, Grecia etc., s-au pronunţat vehement împotriva proiectului de Directivă.

Marea Britanie, Irlanda şi Franţa sus­ţin proiectul, iar Germania nu s-a pronunţat încă.

Comisia Europeană trebuie să ia în considerare şi alte opţiuni, care sunt proporţionale cu obiectivul de sănătate urmărit, dar care nu încalcă drepturi fundamentale şi care nu aduc prejudicii bugetelor naţionale.

Acum, Parlamentul European analizează propunerea de revizuire a Directivei Europene pe Tutun, care a fost adoptată de Comisia Europeană în luna decembrie a anului trecut.

Actul legislativ propus prevede norme noi şi mai stricte privind modul în care pot fi fabricate, prezentate şi comercializate produsele din tutun.

Proiectul prevede adoptarea unor măsuri precum introducerea ambalajelor generice, interzicerea afişării produselor la punctele de vânzare, mărirea pictogramelor cu avertis­mente de sănătate de la 30% la 75% din suprafaţa pachetului, stabilirea unei liste comune de ingrediente permise sau interzise pentru utilizare în produsele din tutun, interzicând utilizarea de ţigarete, tutun de rulat şi produse din tutun nefumigene cu arome caracteristice.

Toţi jucătorii din industria tutunului şi autorităţile din majoritatea ţărilor membre UE şi-au arătat scepticismul faţă de aceste potenţiale reglementări, susţinând că reglementările nu-şi vor atinge obiectivul, conducând, printre altele, la creşterea contrabandei şi la nivelului ratei şomajului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb