AVOCATUL PIPEREA A CÂŞTIGAT PRIMELE PROCESE PE ÎNGHEŢAREA CURSULUI Piraeus Bank - obligată să încaseze două credite în CHF la curs istoric

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 octombrie 2015

Piraeus Bank - obligată să încaseze două credite în CHF la curs istoric

Piraeus Bank: "Practica instanţelor este neunitară şi într-o proporţie de peste 90% hotărârile pronunţate în legătură cu «îngheţarea» cursului de schimb au fost în favoarea băncii"

Instanţa obligă Piraeus Bank să încaseze două credite contractate în franci elveţieni (CHF) la valoarea cursului din momentul încheierii contractului de împrumut.

Cele două procese în cauză sunt primele câştigate de avocatul Gheorghe Piperea pe îngheţarea cursului CHF.

Domnia sa subliniază: "Urmează apelul băncii şi, după respingerea acestuia, o acţiune separată pentru restituirea sumelor plătite nedatorat de consumatori în baza unui curs de schimb umflat de bancă prin intermediul clauzei anulate de Tribunal".

Gheorghe Piperea ne-a precizat că urmează "alte sute de dosare, cu circa 1000 de reclamanţi rămaşi pe baricade".

Ambele decizii au fost pronunţate de Tribunalul Bucureşti miercuri, 7 octombrie.

Prima dintre acestea hotărâşte: "Admite, în parte, acţiunea, astfel cum a fost precizată. Constată caracterul abuziv al clauzelor stipulate în convenţia de credit bancar (...)încheiat la data de 22.02.2008 la art.1.3 lit.c, art.2.2 şi art.6.3. Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior. Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului sus menţionat, la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 2,2776 lei/CHF, acest curs urmând să fie valabil până la sfârşitul perioadei de contractare. Respinge cererea reclamanţilor privind restituirea creditului în lei ca neîntemeiată. Respinge cererea reclamanţilor de obligare a pârâtei la emiterea unui nou grafic de rambursare, care să prevadă restituirea creditului în lei ca neîntemeiată. Obligă pârâta să plătească reclamanţilor suma de 750 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare".

Potrivit portalului justiţiei, a doua decizie stabileşte: "Admite, în parte, acţiunea, astfel cum a fost precizată. Constată caracterul abuziv al clauzelor stipulate în convenţia de credit bancar (...) încheiat la data de 25.02.2008 la art.1.3 lit.c, art.2.2 şi art.6.3. Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior. Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului sus menţionat, la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 2,2663 lei/CHF, acest curs urmând să fie valabil până la sfârşitul perioadei de contractare. Respinge cererea reclamanţilor privind restituirea creditului în lei ca neîntemeiată. Respinge cererea reclamanţilor de obligare a pârâtei la emiterea unui nou grafic de rambursare, care să prevadă restituirea creditului în lei ca neîntemeiată. Obligă pârâta să plătească reclamanţilor suma de 750 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare".

Împotriva celor două decizii, Piraeus Bank România va promova apel, după cum ne-au transmis reprezentanţii băncii, adăugând: "Cele două hotărâri judecătoreşti pronunţate în cursul zilei de ieri (n.r. miercuri) de către Tribunalul Bucureşti - Secţia a VI-a Civilă nu sunt definitive. Nu comentăm aceste decizii ale instanţei. Ceea ce putem afirma însă cu certitudine este că practica instanţelor este neunitară şi că într-o proporţie de peste 90% hotărârile pronunţate în legătură cu «îngheţarea» cursului de schimb au fost în favoarea băncii (inclusiv aceeaşi Secţie a Tribunalului Bucureşti a pronunţat până ieri (n.r. miercuri) numai soluţii în favoarea băncii)".

Piraeus Bank a anunţat, recent, că lansează o ofertă pentru clienţii care au luat credite imobiliare în euro şi franci elveţieni, în perioada 2007-2008. Oferta Piraeus se adresează clienţilor bun-platnici şi presupune o dobândă variabilă cu marjă fixă pe toata durata creditului de 4,4%, la care se adaugă indicele de referinţă aferent monedei creditului, revizuibil la 3 luni. Banca precizează că nu vor exista comisioane/taxe iniţiale sau periodice legate de credit pentru această nouă ofertă. De asemenea, Piraeus Bank România menţionează că va suporta costurile notariale şi orice alte costuri legate de înregistrarea garanţiilor.

"Prin propunerea pe care o lansăm, ratele clienţilor se vor reduce în medie cu 13%, putând ajunge, în funcţie de condiţiile specifice fiecărui credit, până la 35%", a precizat Cătălin Pârvu, CEO Piraeus Bank. Oferta băncii va fi valabilă din data de 12 octombrie 2015, pe o perioadă de 6 luni.

Avocatul Gheorghe Piperea reiterează că discounturile băncilor şi "împărţirea poverii" reprezintă soluţii incomplete şi în mare parte injuste.

OTP Bank - o altă bancă ce pierde pe îngheţarea cursului

OTP Bank este o altă instituţie de credit ce pierde, în ultima vreme, procesele care au ca obiect îngheţarea cursului CHF/LEU.

Avocatul A vram Codruţ a anunţat, ieri, că Tribunalul Bucureşti obligă OTP România şi OTP Ungaria, în cadrul unui proces pe care îl coordonează, să încaseze ratele unui credit în CHF la cursul de 2,3090 lei/CHF, valabil la momentul semnării contractului şi să restituie toate sumele achitate în plus rezultate din diferenţa de curs valutar, la care se adaugă dobânda legală.

Sentinţa despre care vorbeşte avocatul a fost pronunţată miercuri, 7 octombrie. Printre altele, justiţia obligă pârâtele să recalculeze ratele de la data semnării contractului şi până la sfârşitul perioadei de contractare (contractul fiind încheiat la data de 20.01.2008, pentru o perioadă de 198 de luni), reclamanta urmând să achite ratele aferente creditului contractat la valoarea menţionată mai sus.

"Obligă pârâtele să plătească reclamantei sumele achitate în plus în temeiul contractului sus menţionat, rezultate din diferenţa de curs valutar valabil de la momentul efectuării fiecărei plăţi şi cursul valutar valabil de la data semnării contractului de credit (2,3090 lei), sume la care urmează să se calculeze si dobânda legală aferentă, calculată de la data încasării fiecărei sume nedatorate şi până la achitarea integrală a acestora de către pârâte", mai arată instanţa.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Acesti camatari se bazeaza pe faptul ca, statistic, doar o parte foarte mica dintre pacaliti dau in judecata si doar o parte castiga in instanta. Astfel ei n au nici un interes sa negocieze de fapt. Incet , incet, oamenii vor da totusi in judecata iar judecatorii vor invata ca si bancile pot pierde procesele. Speram ca magistratii vor avea curajul necesar starpirii camatarilor.

    eu va zic clar: bancile sa imprumute poporul la dobanda pe care o vor clientii.

    felicitari judecatorilor care au curajul sa judece corect .nota 10

    daca tot facem economie socialist-planificata vrem si noi euro, dolari, franci la un curs cat mai avantajos.

    Piperea vrea vantajele economiei de piata dar practica cursuri fixe comuniste. 

    Oare ce ar fi fost Avocatul Piperea in Comunism, ca acolo era cum vrea el : rubla fixa, dolarul la fel, stabilite de partid pt. binele poporului. 

    Pacat de 1989.

    Ipocrizie. 

    1. ce nu intelegi ca cei cu chf nu au vazut cum arata aceasta moneda au primit lei la cursul chf .bancile nu au avut niciodata aceasta valuta in visterie.totul a fost fictiv.eu unul personal am cerut aceasta moneda pentru ca am vrut sa ii schimb la exchenge era un curs mai bun ca cel al banci dar nu au avut si mi-au dat lei pe care iam schimbat in euro .deci a fost o excrocherie

      si dolarul la cursul din 90 , de 12 lei vechi, ca mai am niste rate pe un credit in dolari pe 30 de ani facut la centrocoop, si sa-mi restituie si diferenta pana la 4 ron (40.000 lei vechi) la fiecare dolar. Am luat creditul ca sa fac Dallasul din Slobozia si Tour Eiffel.

      Angajații slab pregătiți din sistemul bancar au făcut ca debitorii să fie uneori incomplet informați împotriva riscurilor de bază ce vin cu un credit, arată astazi Banca Națională a României într-un raport. Bancherii au utilizat mecanisme de dobândă care nu puteau fi înțelese de clienți, au practicat comisioane excesive și au supra-îndatorat debitorii, spune BNR.

      Se invarte roata, baieti! 

      se invirte pe dracu pana nu iesim in strada sa le rupem capu si lu aia de la BNR si la pramatiile alea din GUVERN nu o sa se intample nimic

    dati solutii favorabile pentru cei care au fost inselati de aceste banci conduse de acest mason de la BNR care vrea el sa va invete la SINAIA cum se judeca aceste procese .datii peste nas ca merita si poate il chemati si pe el sa dea niste explicatii la DNA ca ce a facut se numeste GENOCID si trebuie tras la raspundere acest mason

    Inteligentii care posteaza in favoarea bancilor ori sunt niste sclavi pusi sa faca asta ori niste habarnisti care se dau inteligenti.

    deci, baieti, si cel mai mic fun tionAr bancar stia ca chf egal.teapa. bancile au riscat aceste credite ptr ca legea romana ii favoriza si stiau ca oamenii vor plati pana la moarte. Ca vor fi executati si pe bunurinsi.pe salarii toata viata. In plus, marjele de profit plus comisioanele abuzive plus dobanzile fixe variabile plus toate esc4ocheriile asigurau ban ile ca si vor lua banii. Daca traim in lumea civilizata atunci a venit si nota de plata ptr acesti camatRi. 

    toate cuntractele de la pireus sunt la fel bulangii aia din guyern nu vad nu citesc presa ce asteapta nu le ajunge cat au furat ptr populatie nu fac nimic nu vad ce au facut guvernul croat ei ce stau ca labari aia nu le este frica ca o sa ne rasculam intro zi si o sai scalpam ca a ajuns cutitu la os nu mai putem .suntem niste lasi ca nu ne ducem peste ei in parlament cu batele sa le rupem carca mama lor de hoti. cu romanu nu merge altfel el stie numai de frica si de bataie ca cu vorba buna degeaba nu am facut nimic. hai peste ei fratilor daca vreti o viata mai buna.

    1. asa ca tara asta nu e a politicienilor si a bnr-ului vocea poporului trebuie ascultata ei trebuie sa vina la raport cand ii chemam ca noi ii platim din buzunarele noastre nu au rezolvat nimic pentru cetatenii acestei tari PA si DEMISIA noi de acea iam pus acolo sa ne protejeze nu ca sa lase bancile sa ne camatareasca si ei sa nu faca nimic

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb