Avocatul Poporului solicită autorităţilor competente să ia măsuri urgente pentru creşterea siguranţei participanţilor la trafic, România fiind pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere grave.
Instituţia a precizat că a cerut Poliţiei Rutiere, Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi CFR să transmită modul în care vor îmbunătăţi siguranţa participanţilor la trafic, fără a primi răspunsuri satisfăcătoare. Între recomandări se numără montarea de radare fixe la intrarea în localităţi, montarea de parapeţi în zonele abrupte şi repararea urgentă a drumurilor.
"Urmare a apariţiei unor statistici potrivit cărora România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente de circulaţie grave, Avocatul Poporului a emis o serie de Recomandări autorităţilor centrale, în care solicită măsuri urgente în vederea creşterii gradului de siguranţă a participanţilor la trafic. Dorind să analizeze cauzele acestor accidente grave, iniţial Avocatul Poporului a solicitat lămuriri Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi Companiei Naţionale de Căi Ferate ''CFR'' S.A., dar răspunsurile oferite nu au avut darul de a clarifica modul concret în care aceste autorităţi îşi propun să combată fenomenul accidentelor rutiere", a transmis, luni, Avocatul Poporului.
În cadrul Recomandărilor emise, Avocatul Poporului solicită Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului General al Poliţiei Române să aibă în vedere, între altele, montarea de parapeţi în zonele abrupte, repararea urgentă a drumurilor, pasajelor rutiere, podurilor şi viaductelor aflate în stare de degradare, montarea de separatoare de sens, în special în curbe şi în zonele în care se pot atinge viteze mari.
În plus, se recomandă montarea de radare fixe între localităţi şi la intrarea în localităţi, mai ales pe drumurile cu circulaţie intensă şi pe autostrăzi.
Se mai are în vedere dublarea semnelor de circulaţie, prin practicarea de marcaje rutiere vizibile pe carosabil şi identificarea rapidă a unor soluţii pentru descongestionarea traficului în zonele în care acesta se blochează în mod frecvent.