AZAMAT ZHANGULOV: "Premierul Mihai Tudose ne-a asigurat că Guvernul va accelera implementarea memorandumului"

ANDREEA CUZUB
Companii / 11 noiembrie 2017

Azamat Zhangulov

Azamat Zhangulov

Conducerea companiei KazMunaiGaz, proprietarii Grupului Rompetrol (KMGI), şi cea a companiei chineze CEFC, care va achiziţiona pachetul majoritar al Rompetrol, au avut joi o întâlnire cu premierul Mihai Tudose şi cu miniştrii Energiei, Economiei şi Finanţelor, care i-au asigurat că vor de urgenţă demersurile pentru implementarea memorandumului agreat cu statul român în 2013, a declarat, ieri, Azamat Zhangulov, senior vicepreşedinte al KazMunaiGaz, într-o conferinţă de presă.

Zhangulov a declarat: "Ne-am întâlnit joi cu reprezentanţii Guvernului, cu premierul Tudose şi miniştrii Energiei, Economiei şi Finanţelor. Tema principală de discuţie a fost intrarea în vigoare a memorandumului de înţelegere din 2013 şi să ne reasigurăm angajamentele că suntem gata să punem în aplicare acest memorandum. Avem confirmarea că lucrurile vor fi accelerate şi vom vedea soluţii rapide".

Potrivit acestuia, memorandumul prevede, pe de o parte, vânzarea de către stat a unei participaţii de 26% din Rompetrol Rafinare, pe care KMGI s-a angajat să o achiziţioneze cu 200 de milioane de dolari.

Oficialul companiei a menţionat: "Ne păstrăm acest angajament. Comisia de privatizare a reînceput în urmă cu două luni procedura de scoatere la vânzare a acestor acţiuni".

Tot în cadrul memorandumului a fost convenită înfiinţarea unui fond comun de investiţii în domeniul energiei în valoare de un miliard de dolari.

"Ne-am luat angajamentul că vom înfiinţa acest fond, care va aduce noi investiţii, care vor genera noi taxe şi noi joburi, iar, mai ales în situaţia actuală a economiei, problema locurilor de muncă este una esenţială", a mai spus reprezentantul companiei kazahe.

Întrebat dacă s-a convenit, împreună cu reprezentanţii Guvernului, un calendar privind implementarea memorandumului, Zhangulov a precizat că aşteaptă acest calendar de la Ministerul Energiei într-o săptămână sau două.

Acesta a subliniat: "Am văzut că reprezentanţii Guvernului doresc să finalizeze acordul cu noi şi să implementeze memorandumul. De asemenea, şi-au exprimat opinia că nu este în beneficiul nimănui să stăm să mai aşteptăm. Nici noi nu mai avem răbdare ca această situaţie să mai dureze ani şi ani, ci vrem să fie rezolvată cât mai repede posibil, pentru ca angajamentul luat în ceea ce priveşte investiţiile noastre aici să devină realitate".

Potrivit acestuia, KazMunaiGaz este de zece ani în ţara noastră, unde a investit 4 miliarde de dolari, din care 2 miliarde de dolari pe partea operaţională.

El a menţionat: "Vrem să ne asigurăm că, în continuare, investiţiile noastre sunt sprijinite de către stat. Acum avem sechestru asupra activelor rafinăriei, iar primul pas ar trebui să fie ridicarea sechestrului, care în prezent împiedică investiţiile".

Memorandumul expiră la 31 decembrie 2017, după ce a fost prelungit de mai multe ori, însă Zhangulov susţine că oficialii companiei sunt dispuşi să prelungească din nou acest termen, dacă va fi cazul, pentru a exista certitudinea că toţi paşii se vor îndeplini.

Întrebat dacă în cadrul discuţiei de joi cu reprezentanţii Guvernului s-a discutat şi despre modificările fiscale şi impactul lor asupra companiei, vicepreşedintele KazMunaiGaz a răspuns că nu.

Acesta a adăugat: "În opinia mea, legislaţia fiscală este problema Guvernului, nu a unei companiei private, cum suntem noi. Sigur că ne va afecta, dar pentru noi sunt mai importante aspectele legate de implementarea memorandumului şi aspectele legale. Schimbările fiscale sunt legate de context şi va trebui să ne calculăm proiectele comerciale şi cele de investiţii pe baza legislaţiei existente".

Zhangulov a mai spus că tranzacţia prin care compania chineză CEFC preia 51% din acţiunile KMGI va fi finalizată în această lună, în prezent derulându-se ultimele detalii tehnice.

Compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunaiGaz, a cumpărat 75% din Grupul Rompetrol în anul 2009 şi restul de 25% în 2009.

CEFC s-a angajat să investească circa 3 miliarde de dolari în următorii cinci-zece ani în România, iar KazMunaiGaz, să aducă circa 125 de milioane de tone ţiţei la rafinăria Petromidia în următorii 15 ani.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ar fi bine sa se accelereze! Insă, sună a amânare fără sfârșit. Este lupta politicului cu corporațiile. Din păcate astfel de amânări vor îndepărta marile companii de România.

    Se caută tot felul de vinovați pentru situația economiei românești. Dacă nu vom avea investiții, adio progres.

    Nu am încredere că situația se va rezolva prea curând. Nu este normal ce se întâmplă. Cum poți da vina pe investitori că tu nu ai fonduri suficiente pentru buget? Vor pleca și aștia cum au plecat și alții.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb